فرار سرمایه‌گذاران از بورس

روز سه‌‌‌شنبه، بازار سهام با افت شاخص‌‌‌های اصلی به کار خود پایان داد و به نظر می‌‌‌رسد سیل خروج پول از بازار دوباره آغاز شد. این در حالی است که شاخص کل بورس در سه روز ابتدایی هفته روندی صعودی را آغاز کرده بود، اما با پایان معاملات در روز گذشته، از سرعت آن به شدت کاسته شد به نحوی که در روز گذشته با رشد تنها ۷۲ واحدی همراه شد. شاخص کل در این مدت بیش از ۸۰‌هزار واحد رشد داشت و به محدوده ۲میلیون و ۵۱‌هزار واحد رسید، در حالی که شاخص هم‌‌‌وزن نیز پس از سه روز متوالی حرکت در محدوده سبز در روز گذشته نزولی شد و با کاهش ۰.۳۰ درصدی به سطح ۶۷۱‌هزار و ۶۱۱ واحد دست یافت.

از سوی دیگر، فرابورس که عملکرد ضعیف‌‌‌تری نسبت به بورس تهران در پاییز داشته، در ابتدای هفته ۳ روز متوالی سبزپوش شده بود در روز گذشته دوباره قرمزپوش شد و شاخص کل آن با کاهش ۰.۲۵درصدی در سطح ۲۱‌هزار و ۲۹۸واحد قرار گرفت. این افت مداوم نشان‌‌‌دهنده ضعف قابل‌‌‌توجه فرابورس نسبت به بورس تهران در فصل جاری است.

در همین حین، یکی از بزرگ‌ترین چالش‌‌‌های بازار سهام، خروج پیوسته نقدینگی از بازار است. بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهند که از ابتدای پاییز تاکنون ۵۶۶۸ همت، پول حقیقی از بازار خارج شده است. در تمام طول فصل یاد شده تنها ۶ روز ورود پول به ثبت رسیده است و این روند در روز گذشته دوباره ادامه یافت و از ۱۴۲ میلیارد تومان نقدینگی از بازار خارج شده است. همچنین، ارزش معاملات خرد سهام و حق‌‌‌تقدم در روز سه‌‌‌شنبه با کاهش ۱۶درصدی مواجه شد و به ۲۹۷۵میلیارد تومان رسید. این کاهش ارزش معاملات خرد، نشانه‌‌‌ای از کاهش تمایل سرمایه‌‌‌گذاران به خرید و فروش سهام است و می‌تواند عامل نگرانی برای آینده بازار باشد. به اعتقاد کارشناسان، اگر سیاست‌‌‌های حمایتی و اقدامات لازم برای جذب سرمایه و جلوگیری از خروج نقدینگی به‌‌‌کار گرفته نشود، بازار سهام در هفته‌‌‌های آینده با چالش‌‌‌های بیشتری روبه رو خواهد شد و ممکن است به نزول‌‌‌های بیشتری دچار شود. به عقیده برخی از کارشناسان سیاستگذار باید تلاش بیشتری در راستا حمایت از بازار به عمل آورد در همین راستا رئیس‌‌‌جمهور با اشاره به تلاش‌‌‌ها برای بهبود رشد اقتصادی گفت: در راستای ثبات قوانین، سعی کردیم مقررات و آیین‌‌‌نامه‌‌‌ها را به‌‌‌طور مداوم تغییر ندهیم. وی افزود: تصمیم گرفتیم مالیات شرکت‌های حاضر در بورس را به ۲۰‌درصد کاهش دهیم، در حالی که این نرخ طبق قانون ۲۵‌درصد است، تا مالیات تولیدکنندگان و شرکت‌های بورسی در همان سطح ۲۰‌درصد باقی بماند. همچنین اگر این شرکت‌ها از درآمد خود برای سرمایه‌‌‌گذاری مجدد استفاده کنند، این درآمد مشمول مالیات نخواهد شد.


بازار خارجی
نشانه‌‌‌های  تقویت  شاخص دلار
با نزدیک شدن به انتخابات، احتمال کاهش اهرم‌‌‌های مالی در بازار ارز بیشتر می‌‌‌شود. این امر باعث افزایش فشار بر ارزهایی می‌‌‌شود که از نظر نقدینگی با کمبود مواجه هستند و معمولا به عنوان نمادهایی برای سنجش ریسک‌‌‌های مرتبط با ترامپ شناخته می‌‌‌شوند. همچنین، در تقویم اقتصادی آمریکا امروز داده‌‌‌های مربوط به فرصت‌‌‌های شغلی ماه سپتامبر منتشر می‌‌‌شود. اگر این گزارش نشان دهد که افزایش ماه اوت در فرصت‌‌‌های شغلی بهبود یافته، این می‌‌‌تواند شرطی لازم، اما شاید ناکافی، برای کاهش شتاب دلار باشد. با توجه به نتایج احتمالی انتخابات در ۵ نوامبر، ریسک کاهش نقدینگی و کاهش اهرم‌‌‌های مالی در بازار ارز وجود دارد که می‌‌‌تواند باعث نوسانات بیشتر شود. ارزهای اصلی و نقد شونده (مانند دلار آمریکا، یورو، فرانک سوئیس و پوند) عملکرد بهتری نسبت به ارزهای کم‌‌‌ نقد‌‌‌شونده و حساس‌‌‌تر به سیاست‌‌‌های حمایت‌‌‌گرایی (مانند دلار استرالیا، نیوزیلند، نروژ و کرون سوئد) دارند و این روند احتمالا در روزهای آینده ادامه خواهد داشت.

ین ژاپن در این میان نقش متفاوتی ایفا می‌‌‌کند، زیرا تحت تاثیر شرایط داخلی خود است. پس از از دست دادن اکثریت پارلمانی توسط ائتلاف حاکم در ژاپن، فشارهای فروش بر ین افزایش یافته و توجه بازار در سطحی است که مقامات ژاپنی ممکن است بخواهند رشد USDJPY را متوقف کنند.

انتظار می‌‌‌رود بانک مرکزی ژاپن به این موضوع بپردازد. در طرف دیگر، انتشار داده‌‌‌های اقتصادی آمریکا مانند گزارش فرصت‌‌‌های شغلی (JOLTS) ماه سپتامبر می‌‌‌تواند توجه بازار را از موضوعات انتخاباتی منحرف کند. برای معکوس‌‌‌ کردن روند صعودی نرخ‌‌‌های بهره دلار، باید نشانه‌‌‌هایی از کاهش رشد بازار کار دیده شود. اگر شواهدی از تضعیف بازار کار مشاهده نشود، احتمال افزایش بیشتر ارزش دلار در راستای پوشش ریسک انتخابات و کاهش اهرم‌‌‌های مالی وجود دارد. در این شرایط، انتظار می‌‌‌رود که شاخص دلار (DXY) به نزدیکی ۱۰۵ در روز انتخابات برسد.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید