سه شوک همتی

بهناز اکبرپور*
یک روز پس از استیضاح همتی، بازار سهام سراسر قرمز شد. اما در خصوص استیضاح وی باید دقت کرد که همتی تنها یک فرد است و پارامترهای تاثیرگذار بر بازار سرمایه با تغییر یک فرد تغییری نخواهد کرد. این پارامترها عمدتا متاثر از رویکردهای بانک مرکزی است. به‌طور مثال سیاست آقای همتی در خصوص کاهش فاصله‌ ارز آزاد و نیمایی که توسط بانک مرکزی اجرا شد از دستاوردهای مثبت وی در بازار سرمایه تلقی می‌شد، اما طی حداقل یک ماه و نیم اخیر هیچ اقدام مثبتی در خصوص افزایش نرخ ارز نیما انجام نگرفت. همچنین ایشان قول مساعد در خصوص کاهش نرخ بهره را داده بودند که نه‌تنها انجام نپذیرفت بلکه بانک‌ها همان گواهی‌های سپرده‌ ۳۰درصدی را نیز با همان نرخ و با نرخ‌های بالاتر تمدید کردند. حتی نرخ بازدهی اوراق خزانه نیز تا قبل از استیضاح ایشان به ۳۴درصد رسیده بود.
سه شوک همتی
به ‌نظر می‌رسد شوک استیضاح همتی همین دیروز با حمایت‌هایی که حقیقی‌ها و بعضا حقوقی‌ها در نمادهای بزرگ بازار انجام دادند تا حد زیادی گرفته شد و امروز شاهد بازار بهتر و کم‌عرضه‌تری نسبت به دیروز خواهیم بود. همچنین باید دقت داشت سیاست‌های کلی تاثیرگذار بر بازار، همچون نحوه مدیریت بازار ارز، سیاست‌های نرخ بهره و سیاست فاصله‌ میان نرخ ارز آزاد و نیما در اختیار رئیس بانک مرکزی است که تاکنون اقدامات مثبتی انجام نشده است.

آقای همتی بیان کردند که بازار سرمایه در ۵ ماه گذشته ۴۰درصد رشد داشته است، این در حالی است که ما همواره در بازار شاهد شاخص‌سازی هستیم و شاخص کل در همین مدت تنها به‌واسطه‌ ۵۰ سهم بزرگ بازار رشد کرد و میانگین ساده‌ ۶۹۳نماد دیگر تنها ۲۴درصد بود. این مورد در کنار رشد ۳۶درصدی دلار از آبان‌ماه تاکنون نشان می‌دهد که نه‌تنها بازار واقعا رشدی نداشته بلکه از تورم نیز شدیدا عقب مانده است. نکته آخر این است که از آبان تاکنون تنها ۲۷درصد نمادها بازدهی بالاتری از طلا داشته‌اند، لذا رشد ۴۰درصدی بازار کاملا مصنوعی است.

در خصوص تاثیر وزیر جدید بر بازار سرمایه باید به دو موضوع توجه کرد. موضوع اول سیاست‌های کلانی همچون تحریم‌های بین‌المللی، عدم امیدواری به مذاکرات برجام و عدم توانایی فروش نفت  است که این موارد در حوزه اختیار وی نیست و آسیب‌های جدی به اقتصاد کشور وارد می‌کند.

موضوع بعدی، تاثیرگذاری وزیر جدید بر سیاست‌های کلی بانک مرکزی و حتی سازمان بورس و اوراق بهادار است. اگر فردی با رویکرد حمایت از بازار، افزایش شفافیت، تقویت نقدشوندگی، مصمم در خصوص کاهش فاصله‌ ارز نیما و آزاد و همچنین کاهش نرخ بهره، انتخاب شود، می‌توان انتظار رشد و ثبات نسبی در بورس را داشت. به‌طور کلی، برکناری همتی از منظر بازار سهام، بیشتر یک تغییر مدیریتی محسوب می‌شود که تاثیر اصلی آن به اقدامات و برنامه‌های وزیر جدید بستگی دارد. اگر این تغییر همراه با سیاست‌های حمایتی موثر از بورس باشد، می‌تواند به بهبود وضعیت بازار کمک کند.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید