دنیای اقتصاد - علی عبدالمحمدی : حجتالله صیدی، رئیس سازمان بورس و اوراقبهادار، روز جمعه در جلسه مشترک اعضای هیاتمدیره سازمان بورس و کانون نهادهای سرمایهگذاری به اهمیت سال۱۴۰۴ برای بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: امسال، سالبازار سرمایه خواهد بود که باید با همکاری و همدلی این هدف محقق شود.
بورس در انتظار سرمایهگذاران خارجی
به گفته صیدی، یکی از مهمترین چالشها، مسائل فنی میان ایران و آمریکا است؛ موضوعاتی مانند خواستههای متقابلدو کشور، ذخیرهسازی و انتقال مواد، سانتریفیوژها، برد موشکی یا رفع تحریمهای مالی و بانکی، کشتیرانی و نفت میتوانند در جزئیات، محل اختلاف باشند. صیدی با بیان اینکه ایران نیز بهدنبال توسعه و بهبود اقتصاد است، ادامهداد: ما زمانی در سطحیبرابر با عربستان و ترکیه از منظر تولید ناخالص داخلی در منطقه قرار داشتیم، اما اکنون اقتصاد آن کشورها چندبرابر ایران رشد کردهاند. ایران نیاز دارد مذاکرات را جدی بگیرد تا بتواند به توافقی مفید دستیابد.
اهمیت موضوع مذاکرات در بازار
در روزهای اخیر، با مخابره اخبار پیرامون از سرگیری مذاکرات هستهای میان ایران و ایالاتمتحده و زمزمههای امیدوارکننده از احتمال دستیابی به توافق،بار دیگر نگاه تحلیلگران اقتصادی به آینده بازارهای مالی ایران و بهخصوص بورس تهران معطوف شدهاست. شاخصکل بورس به مدد همین محرک در معاملات دیروز توانست از مرز روانی ۳میلیونواحدی عبور کند. تجربه سالهای گذشته نشانداده که هربار فضای دیپلماتیک کشور به سمت کاهش تنشهای بینالمللی و احیای روابط اقتصادی حرکت کرده، بازار سرمایه نیز از این روند تاثیر پذیرفته و موجی از انتظارات مثبت در بورس تهران شکل گرفتهاست. در صورت دستیابی به توافق جدید، مهمترین پیامد اقتصادی آن، گشایش مسیر برای ورود سرمایههای خارجی به کشور خواهد بود. سرمایهگذاران خارجی در دنیای امروز، به دنبال محیطهای باثبات، شفاف و سودآور برای تخصیص منابع خود هستند؛ موضوعی که بورس تهران در صورت اصلاح و بهبود برخی زیرساختها میتواند از آن بهرهمند شود.
الزامات جذب سرمایه خارجی
یکی از الزامات اساسی برای جذب سرمایهگذاران خارجی، افزایش شفافیت مالی و گزارشدهی شرکتها مطابق با استانداردهای بینالمللی است. بازار سرمایه ایران هنوز در بسیاری از موارد با کمبود گزارشهای بهموقع و دقیق مواجه است؛ در حالی که سرمایهگذار خارجی نیازمند اطلاعات جامع، شفاف و قابلاتکا است تا تصمیم صحیحی درخصوص ورود سرمایه اتخاذ کند. علاوهبر این، موضوع نقدشوندگی بازار یکی از دغدغههای اصلی هر سرمایهگذار است که در ۷ ماه اخیر با موضوع دامنهنوسان تهدید شدهاست.
حجم معاملات، تنوع ابزارهای مالی و عمق بازار سرمایه باید در حدی باشد که ورود و خروج سرمایه به آسانی و بدون ایجاد نوسانات شدید امکانپذیر شود. توسعه ابزارهایی چون معاملات مشتقه، قراردادهای آتی، صندوقهای قابلمعامله و سایر ابزارهای نوین مالی میتواند در این راستا موثر باشد. در کنار این موارد، ثبات قوانین و مقررات و جلوگیری از تغییرات ناگهانی در سیاستهای مالیاتی، ارزی و سرمایهای، از دیگر الزامات مهم برای ایجاد فضای اطمینانبخش به سرمایهگذاران خارجی است. در سالهای گذشته، تصمیمات دفعی و غیرمنتظره در این حوزهها، بهعنوان یکی از عوامل اصلی تردید فعالان خارجی برای حضور در بازار ایران شناخته شدهاست.
از سوی دیگر، ایجاد بسترهای ارتباطی مطمئن و کارآمد با سامانههای بینالمللی، امکان تسویه و نقل و انتقال امن و شفاف پول و همچنین عضویت فعال بورس در نهادهای معتبر جهانی نظیر فدراسیون بورسهای جهانی میتواند به عنوان حلقه مکمل مسیر جذب سرمایه خارجی درنظر گرفته شود. در نهایت، هرچند توافق سیاسی میتواند نقطه شروع جذابی برای احیای تعاملات اقتصادی باشد، اما واقعیت این است که بازار سرمایه برای بهرهمندی از این فرصت، نیازمند اصلاحات ساختاری و بسترسازی جدی است؛ فرآیندی که اگر از هماکنون آغاز شود، میتواند بورس تهران را به یکی از مقاصد جذاب برای سرمایهگذاران جهانی بدل کند.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات