شاخص در کانال جدید

دنیای اقتصاد - محمد نعمت‏‏‏‏‌زاده : اولین روز معاملاتی هفته را بازار سرمایه با رشد بیش از ۴۵‌هزار‌واحدی در شاخص‌کل و رشد بیش از ۱۰‌هزار‌واحدی در شاخص هموزن، پشت‌سر گذاشت و شاخص‌کل توانست از سد روانی ۳‌میلیونی عبور کند، همچنین مذاکرات روز شنبه که در رم ایتالیا برگزار‌شده، می‌تواند مسیر بازارها در روزهای پیش‌رو را رقم بزند.
شاخص در کانال جدید 
کدام گروه‌ها از توافق بهره بیشتری می‌برند؟

سید‌فرهنگ حسینی، کارشناس بازار سرمایه به ارزیابی شرایط بازار سهام پرداخت و گفت: بورس در شرایط فعلی با اقبال خریداران و سرمایه‌گذاران مواجه‌شده و چشم‌‌‌‌‌انداز مثبت مذاکرات سبب‌شده تا منابع و پول‌ها از بازارهای موازی از جمله سپرده‌های بانکی، صندوق‌های درآمد‌‌‌‌‌ثابت و صندوق‌های طلا به سمت خرید سهام هدایت شوند که شاهد ورود بیش از ۱.۶‌همت نقدینگی حقیقی در روز جاری بودیم. همزمان کاهش نرخ اخزا مشاهده می‌شود و به دلیل اصلاح قابل‌توجه در بازار طلا و سکه و ارز، پول هنگفتی در حال خروج است که می‌تواند سبب اقبال به بازار موازی مانند بازار سرمایه شود. 

وی افزود: با این حال، تمرکز بازار بر گروه‌هایی بوده که تحت‌تاثیر آثار مثبت توافق قرار دارند، اگرچه توافق سبب کاهش دلار آزاد خواهدشد، اما گام مناسبی برای تک‌نرخی‌‌‌‌‌سازی و افزایش نرخ فروش شرکت‌ها است.  حسینی اضافه کرد: گروه بانکی یکی از مهم‌ترین گروه‌هایی است که تحت‌تاثیر مذاکرات و توافق بوده‌است. از سوی دیگر، بهبود کفایت سرمایه و سودآوری مناسب بانک‌ها و P/E حدود ۲ در برخی از نماد گروه بانکی، پتانسیل رشد مناسبی با اخبار خوب درخصوص FATF خواهدداشت، لذا گروه بانکی بیشترین ورود پول را در بازار داشته‌است. سایر گروه‌ها نیز تحت‌تاثیر موضوعات مطرح‌شده، روندی صعودی داشته‌اند. گروه‌های پالایشی، شیمیایی و خودرویی نیز دیگر گروه‌هایی بودند که ورود نقدینگی مناسبی را به‌ثبت رساندند، در نتیجه شاخص‌کل با رشد مناسب، توانست از ۳‌میلیون واحد با حجم معاملات خرد حدود ۱۰‌همت عبور کند و شاهد فشار فروش نباشد. مرز روانی ۳‌میلیون واحد عملا شکسته شده‌است. 

از سوی دیگر،P/E بازار در محدوده حدود ۶ قرار دارد که به لحاظ تاریخی، در سطح کمینه به‌شمار می‌رود، در نتیجه با توجه به انتظار برای گزارش‌های بهتر زمستان ۱۴۰۳ در مقایسه ۱۴۰۲، در عمده صنایع به‌جز برخی شرکت‌های انرژی‌‌‌‌‌بر، بازار به لحاظ بنیادی ارزنده به‌شمار می‌رود. ارزش بازار در محدوده ۱۰۰‌میلیارد دلار و کف تاریخی قرار دارد. با توجه به نزدیکی مجامع و تحقق سودهای سال‌۱۴۰۳ و تقسیم آن، عملا عمده گروه‌های بازار ارزنده هستند.

شاخص ۳.۵‌میلیون ‌واحدی در دسترس است؟

علی فراقی، کارشناس بازار سرمایه به ارزیابی وضعیت بازار سهام پرداخت و گفت: دو فرآیند اصلی را می‌توان مدنظر قرارداد تا دیدگاهی نسبت به شرایط فعلی و آینده بازار به‌‌‌‌‌دست آورد. نخست، باید به این نکته توجه کنیم که دیدگاه منفی نسبت به اقتصاد کشور، انزوا و مشکلات ناشی از وضعیت پرتنش که در گذشته وجود داشت، تا حدی تعدیل‌شده‌است. همین تعدیل، به‌ویژه در بازارهایی مانند بازار سهام که نسبت به اخبار و رویدادها بسیار اثرپذیر هستند، تاثیرگذار بوده‌است. همان‌طور که از نیمه دوم فروردین‌‌‌‌‌ماه شاهد آن بوده‌‌‌‌‌ایم، این فضای منفی فروکش‌کرده و موجب‌شده دیدگاه‌‌‌‌‌ها نسبت به بازار مثبت‌‌‌‌‌تر شود. وی افزود: در مقابل، باید توجه داشت که در بخش‌هایی مانند بازار درآمد ثابت و به‌ویژه اوراق خزانه، سقف‌‌‌‌‌زنی‌‌‌‌‌هایی صورت‌گرفته بود. این بخش‌ها که در نقطه مقابل بازار سهام قرار دارند، می‌توانند منجر به تغییر جهت جریان نقدینگی شوند و در صورتی‌که این روند بازگشت بازار ادامه یابد و از سوی دیگر وضعیت سیاسی نیز به سمت بهبود حرکت کند، این شرایط می‌تواند بستری مناسب برای رشد بازار فراهم کند؛ به‌‌‌‌‌گونه‌‌‌‌‌ای که بازار سهام می‌تواند در سال‌جاری جزو بخش‌های پیشرو درمیان بازارهای داخلی کشور باشد.

فراقی در ادامه گفت: برای بررسی دقیق‌تر نیازمند آن هستیم که بدانیم موتور محرک بازار صرفا اخبار و تحولات سیاسی نیست. این رویدادها بیشتر نقش یک جرقه را بازی می‌کنند؛ در واقع اتفاقات بنیادینی در حال رخ‌دادن هستند که شاید چندان مشهود نباشند، اما به‌صورت تدریجی در حال شکل‌گیری‌‌‌‌‌ بوده و بازار به‌‌‌‌‌تدریج در حال بازگشت به آنهاست؛ در واقع ما شاهد نوعی عقبگرد هستیم؛ به این معنا که روندهایی که در سال‌گذشته وجود نداشتند یا بسیار ضعیف بودند، اکنون در حال بازگشت هستند. اقتصاد کشور با تحولات بنیادین همراه شده‌است، اما این تحولات برای حرکت نیاز به یک محرک دارند. همان اخبار مثبت یا منفی سیاسی می‌توانند نقش همان جرقه را ایفا کنند و باعث شوند نقدینگی پارک‌‌‌‌‌شده به سمت بازارهایی مانند بازار سرمایه حرکت کند.

نکته مهم این است که این اخبار می‌توانند مسیر نقدینگی را که به‌‌‌‌‌تدریج در حال خروج از بازار درآمد ثابت است، به سمت بازار سرمایه هدایت کنند. به‌عنوان مثال، گاهی با انتشار یک توییت یا یک اظهارنظر خاص، جهت حرکت پول تغییر می‌کند. چیزی که در نیمه دوم فروردین‌‌‌‌‌ماه مشاهده کردیم این بود که بازار سرمایه هدف اصلی ورود سرمایه شد، درحالی‌که برای بسیاری از بازارهای دیگر مانند طلا، دلار یا سکه، شاهد خروج سرمایه بودیم و در صورتی‌که این روند ادامه پیدا کند، یعنی حجم تقاضا و معاملات همچنان حفظ شود و مسیر بازگشت بازار ادامه‌دار باشد، می‌توان انتظار داشت که در افق کوتاه‌مدت تا میان‌مدت، بازار سهام بازدهی مثبتی را تجربه کند. حتی ممکن است درمیان بازارهای داخلی، در صدرجدول بازدهی قرار بگیرد و بسیاری از نمادها بتوانند عقب‌‌‌‌‌ماندگی خود نسبت به سال‌گذشته را جبران کنند. با این حال، در کوتاه‌مدت، ناگزیر هستیم که نقش اخبار و رویدادها را در نوسانات بازار بپذیریم. به‌عبارت دیگر، اتفاقات بنیادین بیشتر در بازه میان‌مدت و بلندمدت اثر خود را نشان می‌دهند، اما در کوتاه‌مدت، بازار به‌‌‌‌‌شدت تحت‌تاثیر اخبار و جریانات لحظه‌‌‌‌‌ای قرار دارد. این موضوع منجر به نوساناتی می‌شود؛ گاهی شاهد رشدهای یک‌روزه هستیم و گاهی افت شدید که همه این‌‌‌‌‌ها ناشی از واکنش بازار به خبرها و شایعات است.

اگر بخواهیم جمع‌بندی داشته باشیم، باید گفت یکی از مهم‌ترین بازارهای موازی، بازار درآمد ثابت است که شامل اوراق و صندوق‌ها می‌شود. اگر جذابیت این بازار کاهش پیدا کند، چیزی که از اسفندماه به‌‌‌‌‌تدریج در حال وقوع است، بازار سرمایه می‌تواند سوخت لازم را برای رشد دریافت کند. هم‌اکنون تنها چیزی که این سوخت را مشتعل می‌کند، همان محرک‌‌‌‌‌هایی است که در این مدت از طریق مذاکرات و اخبار مثبت ایجاد شده‌اند. امیدواریم این روند ادامه پیدا کند و نقدینگی به‌‌‌‌‌جای ورود به بازارهای موازی، به سمت بازار سرمایه هدایت شود. در نهایت، اگر بخواهیم از منظر شاخص‌کل  به بازار نگاهی داشته باشیم، دستیابی به عدد ۳.۵میلیون واحد در میان‌مدت دور از انتظار نیست، پس از آن نیز می‌توان اهداف بالاتری را متصور شد، مشروط بر اینکه اتفاق خاصی نیفتد یا پارامترهای کلیدی دچار تغییرات اساسی نشوند.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید