نخستین بازار آتی زعفران دنیا در حالی از روز چهارشنبه هفته جاری در بورس کالای ایران راهاندازی میشود که اظهارنظر معاونان و مدیران وزارت جهاد کشاورزی و سازمان مرکزی تعاونی روستایی ایران از استقبال آنها از این معاملات و مزایای آن حکایت دارد. به گزارش «کالاخبر»، کشف قیمت و ایجاد شفافیت در معاملات، حذف واسطهها و حداکثرسازی سود کشاورزان و در نهایت دستیابی کشور به مرجعیت قیمتها در دنیا مهمترین مزایایی است که این مقامات مسوول درخصوص راهاندازی بازار معاملات آتی زعفران در بورس کالا به آنها اشاره کرده و بر لزوم تسریع و تسهیل فروش زعفران در بورس کالا تاکید میکنند.
قرارداد آتی زعفران به سود کشاورز و مصرفکننده
معاون دفتر تنظیم بازار وزارت جهاد کشاورزی راهاندازی قراردادهای آتی زعفران در بورس کالای ایران را اتفاقی مثبت در بخش کشاورزی میداند و معتقد است این معاملات، مزایای فراوانی برای زعفرانکاران و ارزآوری کشور به ارمغان میآورد. مجید حسنیمقدم گفت: قرارداد آتی زعفران، از لحاظ شفافیت، کشف قیمت و تامین منابع مالی بخش کشاورزی ابزار بسیار مناسبی است؛ ضمن اینکه باعث حرکت کردن به سمت استانداردسازی محصول و تنظیم بازار میشود. وی افزود: یکی دیگر از مزایای راهاندازی قرارداد آتی زعفران، پیشبینیپذیر کردن بازار است بهطوریکه فعالان این عرصه وارد بازار آتی شده و با تجزیه و تحلیل، زعفران را برای ماههای آینده معامله میکنند که این امر علاوه بر پوشش نوسانات قیمتی در آینده، چشمانداز مناسبی از آینده بازار برای زعفرانکاران و فعالان بازار ارائه میدهد. حسنیمقدم تصریح کرد: بنابراین با توجه به مزایای متعددی که قراردادهای آتی زعفران دارد امیدواریم این محصول بهعنوان اولین محصول کشاورزی که بهصورت آتی معامله میشود، بازخوردهای مثبتی به بخش کشاورزی بدهد تا فعالان این حوزه به حضور در بورس کالا تشویق شوند. وی با بیان اینکه نظرات بخش کشاورزی برای راهاندازی قرارداد آتی زعفران مثبت است، خاطرنشان کرد: راهاندازی قرارداد آتی زعفران هم برای مصرفکننده که بداند قیمت از مرجع رسمی تعیین میشود و هم برای تولیدکننده که از مرجع معتبری قیمت را میگیرد مثبت است؛ یعنی این قرارداد فاصله بین مصرفکننده یا توزیعکنندگان خرد را با تولیدکننده نزدیک میکند و حد مبادله و حاشیه بازار را کاهش میدهد و به نفع هر دو طرف است؛ بنابراین این اقدام بورس کالا بسیار مثبت است و امیدواریم با تلاش و برنامهریزی، تجربه اول ما در استفاده از یک ابزار مالی در بخش کشاورزی موفق باشد.
فرصتی که نباید از دست داد
حبیب رادفر، مشاور معاون وزیر جهاد کشاورزی نیز از موافقت کامل معاونت تخصصی امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی با فعالیت و توسعه معاملات زعفران در بورس کالای ایران سخن میگوید. وی اعتقاد دارد از طریق بورس کالا هم میتوان برای بخش کشاورزی تجهیز منابع کرد و هم از فرآیند کشف قیمت شفاف برخوردار شد. رادفر با بیان اینکه به کمک انجام معاملات طلای سرخ در بورس میتوان نسبت به حذف واسطههای غیرضرور و دلالان اقدام به عمل آورد، گفت: به دلیل اینکه ایران با در اختیار داشتن سهم حداکثری در تولید زعفران در دنیا منحصر به فرد است، بنابراین باید حتما بورس زعفران بهصورت جدیتر فعالیت خود را پیگیری کند تا از این طریق ایران بتواند نقش تاثیرگذاری در جهان به ویژه در حوزه تعیین قیمتها داشته باشد. وی درخصوص برنامه بورس کالا برای راهاندازی معاملات قراردادهای آتی برای محصول زعفران اظهار کرد: با توجه به اینکه کشاورزان و زعفران کاران آشنایی لازم را برای ورود به این معاملات ندارند، باید آموزشهایی را ارائه کرد. چراکه نکته اساسی این است که باید معاملات آتی زعفران هر چه زودتر در بورس کالا آغاز شده و فعالان این حوزه هر چه سریعتر به بورس ورود پیدا کنند تا نقاط ضعف احتمالی در این نوع معاملات برای این نوع محصول شناسایی و رفع شود. بر همین اساس، نباید فرصت را برای آغاز معاملات آتی در بورس و استفاده از این نوع ابزار مالی از دست داد.
حمایت سازمان مرکزی تعاونی روستایی
همچنین، مدیر کل بازرگانی محصولات کشاورزی سازمان مرکزی تعاونی روستایی ایران با بیان اینکه بورس کالا، بازاری شفاف است که با اطلاعرسانی دقیق خود حقوق همه ذینفعان اعم از تولیدکننده و مصرفکننده نهایی را حفظ میکند، اظهار کرد: فروشنده زعفران میتواند با مراجعه به بورس از قیمتهای واقعی روی تابلوی معاملات آگاهی یافته و حقوق خود را در محیطی شفاف دریافت کند. خریدار نیز میتواند قیمتهای پیشنهادی روی تابلوی معاملاتی را مشاهده کرده و پس از پرداخت هزینههای زنجیره بعدی محصول موردنظر خود را با قیمتی منصفانه خریداری کند. مرتضی معتمد افزود: مادامی که عرضه زعفران در بورس کالا انجام میشود، این اطمینان خاطر وجود دارد که در حق تولیدکننده و مصرفکننده واقعی اجحاف نمیشود. یعنی هدف تمام سیاستهای تنظیم بازاری مدنظر در بستر این بازار به نتیجه میرسد. مدیرکل بازرگانی محصولات کشاورزی سازمان مرکزی تعاونی روستایی ایران با تاکید بر اینکه راهاندازی معاملات آتی برای محصول زعفران این امکان را به تولیدکننده، علاقهمندان و سرمایهداران میدهد تا در بورس وارد شده و به معامله بپردازند، اظهار کرد: به این ترتیب، به کمک مکانیزم بورس کالا و معاملات قراردادهای آتی زعفران همه افراد در فضای خردهمالکی تولید زعفران در کشور فرصت مساوی دارند تا این محصول کشاورزی ارزشمند و ارزآور را به راحتی معامله کنند. به گفته وی، راهاندازی معاملات آتی زعفران در بورس میتواند آرامش توام با تعیین قیمت مطابق با ارزش ذاتی زعفران را به ارمغان آورد. ضمن اینکه، به کمک مکانیزم حاکم بر این معاملات تجار نیز به سود شفاف و منطقی خود دست مییابند و در مجموع استفاده از این ساختار هم به نفع تولیدکننده و هم به نفع مصرفکننده است. معتمد با بیان اینکه سازمان مرکزی تعاونی روستایی ایران از راهاندازی معاملات آتی زعفران و عرضه گسترده در بورس کالا حمایت میکند، بر لزوم اطلاعرسانی بیشتر در این حوزه تاکید کرد و گفت: به دلیل ارتباط بیشتر ما با کشاورزان، این آمادگی را در سازمان مرکزی تعاونی روستایی ایران داریم تا اطلاعرسانیهای لازم را برای ورود همه فعالان این حوزه به بورس انجام دهیم. از سمت بورس کالا نیز بازیگران حرفهای بازار آتی میتوانند به معاملات این محصول ورود پیدا کنند تا هر چه بیشتر شاهد توسعه بازار این محصول در بورس باشیم.
نظرات