دنیای اقتصاد : فرابورس ایران معاملات روز گذشته را با افت ۴/ ۰ درصدی شاخص کل پشت سر گذاشت. نماگر فرابورس تحت فشار افت قیمت سهام گروههای پتروشیمی، فلزی و بانکی کاهش ۵/ ۴ واحدی را ثبت کرد و در سطح یک هزار و ۱۰۳ واحد قرار گرفت. به نظر میرسد موج شناسایی سود در برخی سهام پیشتاز بازار، عامل فشار بر قیمتهاست، امری که با توجه به حمایت عوامل بنیادی از سهام چندان پایدار به نظر نمیرسد. اوراق وام مسکن در معاملات دیروز رشد دستهجمعی قیمت را ثبت کرد. همزمان، معاملهگران بازار بدهی نیز ثبات قیمت و بازده کل اوراق خزانه را رقم زدند.
رصد معاملات پتروشیمی
نماد معاملاتی شرکتهای پتروشیمی زاگرس، ذوب آهن اصفهان و آهن و فولاد ارفع طی معاملات دیروز به ترتیب بیشترین فشار را بر نماگر فرابورس ایران وارد کردند. همچنین میتوان به معاملات منفی در نماد موسسه اعتباری کوثر و بانک گردشگری اشاره کرد که پس از سه نماد مزبور بیشترین فشار را بر شاخص فرابورس وارد آوردند. اما در سوی دیگر، رشد قیمت سهم در نماد شرکتهای پتروشیمی خراسان و مارون مانع از افت بیشتر شاخص کل شد.
فهرست نمادهای اثرگذار بر شاخص نشان میدهد که سهام مختلف گروه پتروشیمی در روز گذشته معاملات متفاوتی را پشت سر گذاشتند و تاثیر معکوسی بر محاسبه نماگر بازار رقم زدهاند. از یکسو، پتروشیمی خراسان بهعنوان یگانه اورهساز فرابورسی رشد قیمت سهم را تجربه کرد و از سوی دیگر «زاگرس» عنوان پرگردشترین و اثرگذارترین نماد معاملاتی روز گذشته را به نام خود ثبت کرد. هر چند نقش نرخ ارز در معادلات این صنعت قابل چشمپوشی نیست اما در شرایط فعلی و با ثبات نسبی بازار ارز چنین برداشت میشود که چشمها به تحولات قیمتها در بازار جهانی دوخته شده است. همین امر نیز موجب شده تا سهام پرمعامله صنعت پتروشیمی فرابورس در جهت مخالف هم معامله شوند. بنابراین گرچه این سهام تقریبا اثر همسویی از نوسان نرخ ارز میبینند اما از برآیند معاملات چنین برآورد میشود که مسیر قیمتهای جهانی محصولاتی نظیر متانول و اوره در دادوستدهای این صنعت طی روز گذشته تعیینکننده بوده است.
پتروشیمی زاگرس که در روزهای اخیر تحت فشار کاهش قیمت جهانی متانول بر مدار منفی معامله میشود، معاملات روز گذشته را نیز با نزول قیمت پشت سر گذاشت و در صدر فهرست نمادهای اثرگذار بر افت شاخص قرار گرفت. همزمان، قیمت هر سهم پتروشیمی خراسان در خلاف جهت «زاگرس» راه صعود در پیش گرفت و بیشترین اثر مثبت را بر محاسبه شاخص فرابورس بر جای گذاشت. بررسی نوسان قیمت سهام این صنعت نشان میدهد که معاملات اورهسازان بازار سهام در روز گذشته بر مدار مثبت دنبال شده است. به بیان دقیقتر، معاملات مثبت در نمادهای «شپدیس» و «کرماشا» در کنار رشد قیمت سهام پتروشیمی خراسان حکایت از وضعیت متفاوت قیمت اوره در بازار جهانی است. این در حالی است که قیمت متانول روند نزولی را از هفته گذشته رقم زده است.
همگام با صنایع
علاوه بر نمادهای اثرگذار بر رشد شاخص کل، بررسی دادوستد سهام فرابورسی از دریچه صنایع نیز حاکی از فشار فراگیر بر قیمت سهام طی معاملات دیروز است. در واقع، در بین صنایع ۲۴ گانه فرابورسی شاخص ۱۸ صنعت در پایان معاملات دیروز کاهش یافت. در این میان، عنوان بیشترین افت شاخص به گروههای پیمانکاری صنعتی، استخراج زغالسنگ و کانههای غیرفلزی فرابورسی تعلق گرفت که هر کدام به ترتیب کاهش ۸/ ۴، ۷/ ۴ و ۶/ ۳ درصدی را ثبت کردند. گروههای بزرگ پتروشیمی، فلزات اساسی و پالایشی و همچنین گروه بانکی فرابورس نیز افت شاخص را تجربه کردند تا فشار عرضه در اغلب صنایع در قیمتها تبلور پیدا کند. از سوی دیگر، شاخص ۶ صنعت فرابورسی در پایان معاملات دیروز رشد شاخص را تجربه کردند که عنوان بیشترین رشد ارزش به صنایع دارویی، اطلاعات و ارتباطات تعلق گرفت. بررسیها نشان میدهد که سهام این ۶ صنعت در مجموع حدود ۱۰ درصد ارزش بازار را تشکیل میدهند.بهطور کلی، ارزش بازار ۱۸ گروه فرابورسی که روز گذشته با رشد شاخص همراه شدند. بیش از ۹۰ درصد ارزش کل بازار( اول و دوم) است. بنابراین چنان که مشاهده میشود علاوه بر تعداد صنایع، حجم قابلتوجهی از سهام فرابورسی در روز گذشته با افت ارزش مواجه شدند و در نتیجه شاخص فرابورس را تنزل دادند.
بازگشت حقوقیها به سمت خرید
سهامداران حقیقی بازارهای اول و دوم طی یک هفته اخیر حضور پررنگی در سمت خرید سهام داشتند. از دوشنبه هفته گذشته تا قبل از معاملات دیروز نزدیک ۸ میلیارد تومان به ارزش دارایی سهامداران حقیقی فرابورس اضافه شده است. اما بررسی جریان تغییر مالکیت سهام در روز گذشته حاکی از عقبنشینی فعالان حقیقی و بازگشت مالکان عمده در سمت خرید سهام است. سهامداران حقوقی طی معاملات دیروز خالص خرید مثبت بیش از یک و نیم میلیارد تومانی را ثبت کردند. بیشترین خرید اشخاص حقوقی به ترتیب در سهام «زاگرس»، «ذوب» رقم خورد؛ در حالی که سهامداران حقیقی در معاملات «سمگا»، «خراسان» و «شاوان» مشارکت بیشتری در سمت خرید داشتند.
مروری بر معاملات بازار نوین مالی
در بازار بدهی نیز، معاملات اوراق خزانه فراتر از متوسط سال جاری دنبال میشود. به عبارت دیگر، حجم و ارزش معاملات این اوراق طی روزهای اخیر افزایش یافته است. نرخ بازده اوراق خزانه هم صعود ملایمی را تجربه میکند. در واقع، میانگین نرخ بازده کل ۱۶ مرحله از اوراق خزانه از نیمه دوم اردیبهشت تاکنون از سطح ۲۲درصد به ۹/ ۲۲درصد در روز گذشته رسیده است که علل آن در گزارش روز گذشته با عنوان «رصد زمین دوم بازار سهام» به تفصیل بررسی شد. بهطور کلی، روز گذشته بیش از ۷۱ میلیارد تومان اسناد خزانه بین فعالان فرابورسی دست به دست شد که نسبت به میانگین معاملات این اوراق در سال جاری ۲۰ درصد بالاتر است. از سوی دیگر، بیش از ۵۲ هزار ورقه «تسه» به ارزش ۳ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان در روز گذشته خرید و فروش شدند. برآیند این معاملات به رشد دستهجمعی قیمت اوراق وام مسکن انجامید.
نظرات