دنیای اقتصاد : بورس اوراق بهادار تهران هفته گذشته با کاهش چشمگیر شاخص کل مواجه شد. در هفته گذشته معاملهگران تحت تاثیر افزایش عرضه معاملهگران حقوقی و کمبود نقدینگی، کاهش بهای جهانی فلزات و همچنین اوجگیری فصل مجامع و تا حدودی جو ناشی از عرضه اولیه پتروشیمی پارس بهعنوان غول گازی بورس با کاهش شاخص کل مواجه شدند. با اینحال وزن افت قیمت در بازارهای جهانی در کاهش نماگر بازار بیش از سایر عوامل ارزیابی می شود. به این ترتیب شاخص کل هفته گذشته کاهش ۲۹۸۵ واحدی (معادل۷/ ۲ درصد) را تجربه کرد تا بازدهی معاملهگران در سال جاری به رقم ۷/ ۱۳ درصد عقبنشینی کند.
در بازار سهام روز چهارشنبه تقریبا نیمی از افت هفتگی شاخص به میزان ۲/ ۱ درصد رقم خورد. اعلام عرضه اولیه پتروشیمی پارس و نیاز معاملهگران به نقدینگی یکی از دلایل این افت ارزیابی میشود. همچنین بازگشایی نماد ملی مس که به دلیل افت قیمت فلز مس با کاهش ۱۱درصدی قیمت به تابلو بازگشت نیز یکی دیگر از دلایل افت شاخص در روز چهارشنبه بود. وضعیت فلزات پایه و نفت در بازار جهانی نماد معاملاتی شرکتهای فلزی و معدنی شامل فولاد مبارکه، فولاد خوزستان، چادر ملو، گلگهر، سرمایهگذاری معادن و فلزات و هلدینگ خلیج فارس را متاثر کرد تا در نهایت شاخص با افت ۱۳۴۳ واحدی مواجه شود و در پایان معاملات به رقم ۱۰۹هزار و ۵۰۵واحد برسد. در بازار روز چهارشنبه شاخص کل هم وزن نیز با کاهش ۱۹۵ واحدی رقم ۱۸هزار و ۳۳۲ واحد را به نمایش گذاشت.
در همین حال هفته گذشته و به مراتب شدیدتر در هفته جاری بازار تحت تاثیر برگزاری مجامع شرکتهای بورسی است. با نزدیک شدن به زمان پایان تیرماه اکثر شرکتهای بزرگ به ویژه در گروههایی نظیر بانکی و خودرویی مجامع خود را برای ۸ روز آتی برنامهریزی کردهاند. از این نظر بازار با ترافیک توقف و بازگشایی نمادها و همچنین درگیری سهامداران عمده در برگزاری مجامع روبهرو خواهد بود.
در بازار روز چهارشنبه عرضه اولیه سهام پتروشیمی پارس مهمترین رخداد بود. این عرضه اولیه که دقایقی دچار حاشیه شد و در بازار با شایعاتی در مورد به تعویق افتادن آن به گوش رسید، سرانجام با استقبال بسیار بالای خریداران مواجه شد و ۱۸۲هزار نفر سهامدار این شرکت شدند. قیمت کشف شده برای این شرکت ۲هزار و ۴۰۰تومان و سهمیه هر کد ۱۸۹۸سهم تعیین شد.
در این میان زمان عرضه اولیه پنجمین شرکت جدید بازار سهام هم اعلام شد تا دوشنبه هفته جاری ۱۰ درصد از سهام کشت و دام قیام اصفهان در فرابورس واگذار شود. به این ترتیب مقرر شده ۱۰ درصد از سهام شرکت کشت و دام قیام اصفهان معادل ۳۵۰ میلیون سهم در روز دوشنبه ۲۵ تیر در بازار دوم معاملات فرابورس عرضه اولیه شود. در این واگذاری که از سوی کارگزاری بورس بهگزین انجام میشود، محدوده قیمت هر سهم «زقیام» بین ۲۳۰۰ تا ۲۳۶۹ ریال است و هر فرد حقیقی و حقوقی قادر به خرید حداکثر ۷۰۰ سهم خواهد بود. گسترش دامپروری و فردوس پارس با ۵۱ درصد و بنیاد مستضعفان با ۴۹ درصد سهم در ترکیب سهامداری این شرکت ۳۵ میلیارد تومانی حضور دارند. «زقیام» با ۲۶۰ نیروی انسانی در سال ۸۰ به سهامی عام تبدیل شد. همچنین دارای زمین پروژهای در لرستان به مساحت ۷/ ۵۴ هکتار و اراضی مزرعه قلعه خواجه به وسعت ۵۰۰ هکتارجهت تولید انواع محصولات کشاورزی و دامپروری است.
در بازار چهارشنبه مهمترین خبر برای بازار، راهاندازی بازار ثانویه ارز بود که در آن قیمت کشف شده برای فروش ارز به سطح بازار آزاد نزدیک شد. طبق خبرهای اعلام شده، صرافی رویال با دلار ۷۵۲۳ تومانی معاملات خود را در بازار ثانویه ارزی آغاز کرده است؛ امیر نجومی، مدیرعامل صرافی رویال در همین ارتباط گفته است که نخستین معامله صادرکنندگان غیرنفتی و پتروشیمی در بازار ثانویه ارز با نرخ هر درهم برابر با ۲۰۵۰ تومان معادل ۷۵۲۳ تومان برای هر دلار در سامانه نیما توسط صرافی رویال انجام شده است. بعد از اینکه معاملات در بازار ثانویه انجام شد فعالان بازار این پیام را دست به دست کردند که «با افتتاح بازار ثانویه ارز و ثبت نرخ ۷۵۲۳ تومان برای دلار آمریکا، عملا اعتبار حکم «قاچاق» برای دلارهای غیر از ۴۲۰۰ تومان، خاتمه یافت.» سیگنالهای رسیده از بازار ارز هم بعد از آغاز به کار بازار ثانویه، بیانگر موفقیت نسبی این بازار در برقراری آرامش در حوزه ارزی است. در گروه پتروشیمی در پی افزایش قیمت کود اوره بر خلاف مصوبات گذشته هیات دولت، رئیسجمهور دستور اقدام فوری برای بازگشت قیمت این نهاده به قیمت قبلی را صادر کرد. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت، در پی افزایش قیمت کود اوره بر خلاف مصوبات گذشته هیات دولت، ستاد هدفمندی یارانهها و مصوبات کارگروه تنظیم بازار، محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی در نامهای به حجتالاسلام حسن روحانی رئیسجمهوری با اشاره به اینکه کود شیمیایی اوره پرمصرفترین کود کشاورزی مورد نیاز تولیدات بخش زراعی کشور است و ۷۰ درصد نیاز کودی بخش را به خود اختصاص میدهد، عنوان کرد: میزان تولید داخلی کود اوره بیش از ۵ میلیون تن در سال است که ۲میلیون تن آن مصرف بخش کشاورزی است و ۳ میلیون تن مابقی نیز توسط پتروشیمیها به خارج از کشور صادر میشود. وی در ادامه با اعلام اینکه بر اساس مصوبات گذشته هیات دولت، ستاد هدفمندسازی یارانهها و همچنین مصوبات اخیر کارگروه تنظیم بازار قیمت فروش هر کیلوگرم کود اوره به بخش کشاورزی ۶۱۲۵ ریال است، اظهار کرد: بهرغم مصوبات مذکور متاسفانه شرکتهای پتروشیمی از ابتدای تیرماه سال جاری مبنای قیمتگذاری کود اوره تحویلی به بخش کشاورزی را قیمت ارائه شده در بورس قرار دادهاند و مذاکرات و تلاشهای این وزارت برای جلوگیری از افزایش قیمت منجر به نتیجه نشده است.
در گروه غذایی دبیر انجمن قند و شکر با بیان اینکه صنعت قند بعد از ۱۲۳ سال فعالیت به رکورد کم نظیری دست یافته، گفت: میزان تولید سال ۹۶ نسبت به سال ۹۲ حدود ۸۰ درصد رشد داشته است. بهمن دانایی گفت: کل شکر تولیدی از چغندر و نیشکر در سال ۹۶ به بیش از ۲ میلیون و ۱۵ هزار تن افزایش یافته که رکورد بینظیری در عمر ۱۲۳ ساله این صنعت است. این میزان تولید نسبت به تولید یک میلیون و ۱۲۳ هزارتنی شکر در سال ۹۲ حدود ۸۰ درصد رشد داشته است.
وی افزود: میزان نیشکر تولیدی نیز در سال ۹۶ با ۲۱ درصد رشد نسبت به سال ۹۲ به ۷ میلیون و ۹۲۱ هزار و ۴۰۴ تن افزایش یافته است. شکر تولیدی از چغندر در سال ۹۲، معادل ۵۰۶ هزار و ۶۰۱ تن است که این میزان در سال ۹۶ به یک میلیون و ۱۴۳ هزار و ۲۲۶ تن افزایش یافته است. شکر تولیدی از نیشکر نیز از ۶۱۶ هزار و ۱۵۹ تن در سال ۹۲ به ۸۷۲ هزار و ۱۳۳ تن در سال ۹۶ رسیده است. در گروه فرآوردههای نفتی پالایشگاه نفت شیراز درباره شرکت در مورد مزایده فروش ۲۰ درصدی سهام شرکت پالایش پارس فرآیند شیراز اقدام به شفافسازی کرد. بر اساس اطلاعیه این شرکت روی سامانه کدال، مزایده در ۴ دی با ارائه ۲/ ۱۲۱ میلیون تومان تضمین انجام و نتیجه در ۱۳ اسفند توسط سازمان خصوصیسازی اعلام شد که در این راستا «شراز» برنده مزایده مشخص و قرارداد فروش سهام به مبلغ ۳/ ۴ میلیارد تومان در ۵ تیر منعقد شد. بنابراین شفافسازی، شرکت پالایش پارس فرآیند شیراز در مرحله قبل از بهرهبرداری است و درحال حاضر تاثیری بر سودآوری پالایشگاه شیراز ندارد. گروه گسترش نفت و گاز پارسیان سهامدار ۲/ ۵۲ درصدی این شرکت محسوب میشود. در مجموع بازار روز چهارشنبه بازاری منفی و تحت تاثیر عرضه اولیه پتروشیمی پارس بود که درآن ارزش معاملات (با احتساب معاملات بلوکی و اوراق مشارکت) در بورس به ۹۳۰میلیارد تومان و در فرابورس ۲۰۵میلیارد تومان بالغ شد.
نظرات