صعود سهام در غیاب ۱۰۶ نماد

زهرا رحیمی
دنیای اقتصاد : معاملات اولین روز از هفته جاری با رشد ۵۱۹ واحدی شاخص کل به پایان رسید. در شرایطی که ۱۰۶ نماد بورسی و فرابورسی طی معاملات این روز متوقف بودند، «فارس» عامل اصلی رشد نماگر اصلی بازار شد. به نظر می‌رسد عدم حضور این نماد‌ها در بازار، معاملات را با نوعی آرامش اجباری مواجه کرده است. تقویت قیمت فلزات پایه در بازارهای جهانی به دنبال افت شاخص دلار در کنار اصلاح اخیر قیمت سهام، عوامل موثر در افزایش خرید معامله‌گران ارزیابی می‌شود. علاوه بر این صحبت‌های وزیر اقتصاد مبنی بر تلاش دولت برای جذاب کردن بازار سرمایه به‌عنوان بازار مولد در جذب نقدینگی منجر به واکنش مثبت سهامداران شد.
 بازار سرمایه، محور سخنان وزیر اقتصاد
دیروز سخنان وزیر اقتصاد مبنی بر اعلام حمایت دولت از بازار سرمایه مورد توجه معامله‌گران بود. مسعود کرباسیان در مطلبی خاطر‌نشان کرد: دولت تمام توانش را به کار می‌گیرد که فضای اقتصادی کشور ساماندهی شود و مردم فرصت سرمایه‌گذاری در بازارهای مولد را پیدا کنند. به گفته وی دغدغه دولت این است که مردم احساس نکنند فضای مناسب برای سرمایه‌گذاری مطمئن و سودآور ندارند. به همین جهت و برای تشویق بیشتر مردم به سرمایه‌گذاری در بورس از این پس، نرخ نقل و انتقال سهام و حق تقدم از نیم درصد به ۱/ ۰درصد کاهش خواهد یافت. این سیاست موجب افزایش نقدشوندگی در بازار سهام خواهد شد. وی همچنین افزوده است: از سازمان بورس در‌خواست شد تا کارمزدهای ارکان بازار سرمایه را کاهش دهداین امر نیز  با تایید شورای عالی بورس از این پس این امر رخ خواهد داد. همچنین در ستاد مبارزه با تحریم تصویب شد که مالیاتی برای افزایش سرمایه از محل سود تقسیم نشده شرکت (البته به شرط آنکه به طرح‌های توسعه‌ای تخصیص یابد) در نظر گرفته نشود. این مشوق مالیاتی موجب ایجاد انگیزه برای افزایش سرمایه و توسعه فعالیت‌ها در شرکت‌های بورسی می‌شود. سخنان وزیر اقتصاد در ادامه صحبت‌های رئیس‌جمهور و معاون اول وی در هفته‌های اخیر از عزم دولت در راستای جذاب ساختن بازار سرمایه برای جذب نقدینگی حکایت داشتند. این امر موجب شد، بورس‌بازان با اطمینان بیشتری وارد معاملات شوند. همچنین در معاملات روز جمعه بازارهای جهانی به دنبال سخنان رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر عدم رضایت از افزایش نرخ بهره، قیمت فلزات پایه با رشد مواجه شد. این امر نیز موجب افزایش قیمت سهام مربوطه در بورس تهران به خصوص در نمادهایی شد که پیشتر بیش از دیگر نماد‌ها افت را تجربه کرده بودند. به نظر می‌رسد این سه عامل در غیاب ۱۰۶ نماد بورسی و فرابورسی زمینه رشد شاخص کل در معاملات دیروز را فراهم کرد.

 آغاز هفته با تعدد توقف‌ها
معاملات هفته جاری دیروز در شرایطی آغاز شد که نوعی دودستگی در بین فعالان تالار شیشه‌ای وجود داشت. نظر‌سنجی این هفته «دنیای بورس» شاهدی بر این مدعا است. در حالی که غالب کارشناسان شرکت‌کننده در نظر‌سنجی روند کم‌نوسان را برای شاخص کل پیش‌بینی کرده بودند با این حال اکثر سهامداران به صعود قیمت‌ها معتقد بودند. نکته جالب توجه آنکه این فعالان با دلایلی مشابه، نتیجه‌های متفاوت پیش‌بینی می‌کردند. این امر به سردرگمی معامله‌گران اشاره دارد. عمده این سردرگمی البته از ابهام در مورد روند نرخ دلار و دخالت سیاست‌گذار در بازار ارز نشات می‌گیرد. به هر ترتیب معاملات بورس در هفته جاری با رشد بیش از نیم پله‌ای شاخص کل نسبتا پرقدرت آغاز شد. هر چند همچنان نگرانی از وضعیت قیمت فلزات پایه در بازارهای جهانی، ابهام در نحوه سیاست‌گذاری ارزی و همچنین سرنوشت سیاسی کشور پیرامون برجام وجود دارد، با این حال دیروز تقویت تقاضا در برخی صنایع نظیر خودرو و واسطه‌گری مالی و همچنین معاملات مثبت در نماد «فارس» رشد نماگر اصلی بازار را به دنبال داشت.

 آرامش سهام در ترافیک مجامع
امروز آخرین مهلت قانونی برگزاری مجامع سالانه شرکت‌ها است. برگزاری مجامع، در دو روز پایانی هفته گذشته تعداد قابل توجهی از نمادهای بورسی را با توقف مواجه کرده است. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد، بیش از ۵۴ نماد بورسی و فرابورسی در روز سه‌شنبه و ۵۲ نماد دیگر در روز چهارشنبه به منظور برگزاری مجامع از گردونه معاملات سهام خارج شدند. در این شرایط دیروز در غیاب ۱۰۶ شرکتی که به منظور برگزاری مجامع متوقف بودند، روز آرامی برای بورس تهران رقم خورد. بر این اساس رصد خروجی مجامع شرکت‌ها به خصوص در مورد شرکت‌های بزرگتر حالا به موضوع مهمی نزد فعالان تالار شیشه‌ای تبدیل شده است. موضوعی که می‌تواند نقش تعیین‌کننده‌ای در تعیین مسیر بازار در روزهای آتی ایفا کند. در این شرایط سهامداران در انتظار رصد خروجی مجامع و بازگشت نمادها به گردونه معاملات هستند تا در مختصات مشخص‌تری از فضای بازار به داد وستد سهام بپردازند.

 صعود خودرو و سهام مرتبط
 نکته جالب توجه در معاملات نسبتا آرام تقویت تقاضا در سهام خودرویی بود. امری که به نظر می‌رسد تحت تاثیر گزارش‌های سه ماهه عملکرد شرکت‌های زیر‌مجموعه رخ داده است. هر چند دیروز در این گروه دو نماد «خاذین» و «خزر» به دلیل قانون رشد ۲۰ درصدی قیمت در پنج روز معاملاتی متوقف شدند (دو نماد بزرگ‌تر این گروه یعنی «خودرو» و «سایپا» نیز پیش‌تر به منظور ارائه عملکرد گزارش سه ماهه متوقف شده بودند)، با این حال گزارش عملکرد سایپا در فصل بهار و رشد چشمگیر فروش محصولات این شرکت نقش بسزایی در بهبود تقاضای سهام این صنعت داشت. هر چند محقق کردن ۲ ریال سود به ازای هر سهم توسط سایپا نیز تحت تاثیر درآمدهای غیر عملیاتی شکل گرفته است با این حال این امر توانست تقاضای سهام زیر مجموعه صنعت خودرو را بهبود دهد. یک نوع رفتار سنتی در بین صنعت خودرو وجود دارد که ایجاد تقاضای سهام دریک نماد، در بین نمادهای دیگر گروه نیز سرایت می‌کند. این امر دیروز صنعت خودرو را در صدر برترین گروه‌های بازار از منظر حجم و ارزش معاملات قرار داد. شاخص صنعت «خودرو» با ثبت رشد ۵/ ۱ درصدی در رتبه پنجم جدول بازدهی صنایع قرار گرفت. از سوی دیگر «خبهمن» در ساعات ابتدایی معاملات دیروز بازگشایی شد. این نماد که در مجمع سالانه خود به ازای هر سهم ۲۰تومان اختصاص داده بود، دیروز با رشد بیش از ۴/ ۱۳ درصدی قیمت مواجه شد و به بهبود خرید سهام این صنعت کمک کرد.

مطابق همبستگی تاریخی بین سهام خودرو و لیزینگ دیروز نیز در گروه واسطه گری مالی(لیزینگ) تحرکات قابل توجهی در سهام زیر مجموعه و به خصوص نماد «ولساپا» دیده شد. بر این اساس نیز شاخص گروه لیزینگ دیروز رشد ۴/ ۳ درصدی را ثبت کرد و در صدر صنایع پربازده دیروز قرار گرفت. به نظر می‌رسد تقویت تقاضا در سهام خودرویی، در معاملات صنعت مزبور اثر گذار بوده است. با این حال یکی از تحلیلگران سایت «دنیای بورس» می‌گوید: افزایش سطح درآمدهای غیرعملیاتی در نماد سایپا به نوعی تایید‌کننده رشد درآمدهای ناشی از فروش اقساطی مستقیم این شرکت است. از این رو افزایش فروش اقساطی که مستقیما توسط شرکت سایپا صورت می‌گیرد، می‌تواند به کاهش درآمد لیزینگ مرتبط منجر شود.

 رصد معاملات فلزات اساسی
معاملات گروه فلزات اساسی و ساخت کانه‌های فلزی دیروز نسبتا آرام دنبال شد. حجم و ارزش معاملات این دو گروه بر خلاف هفته‌های اخیر چندان زیاد نبود، با این حال بهبود تقاضا در سهام شرکت‌هایی که همزمان با اصلاح اخیر بازار افت‌ قیمت بیشتری را تجربه کرده بودند، خودنمایی می‌کرد. در این میان تقویت قیمت فلزات پایه در معاملات روز جمعه نیز در تقاضای سهام این گروه بی تاثیر نبود. هر چند گزارش تولیدات صنعتی چین پایین‌تر از برآورد انتظار موسسات مالی و اعتباری بود و نگرانی‌ها در مورد تقاضای فلزات در این کشور را تشدید کرد، با این حال افت شاخص دلار به دنبال صحبت‌های رئیس‌جمهوری آمریکا در مورد عدم رضایت از افزایش نرخ بهره رشد قیمت فلزات پایه را به دنبال داشت. البته گزارش افزایش قیمت مسکن در چین نیز بر بازار فلزات پایه بی تاثیر نبود. بر این اساس در پایان معاملات بازار‌های جهانی در شامگاه جمعه قیمت هر تن مس به ۶۱۴۷ دلار رسید. این درحالی است که طی معاملات روز مزبور قیمت مس سطح پایین‌تر از ۶ هزار دلار را نیز تجربه کرده بود. قیمت هر تن سرب و روی نیز به ترتیب ۲۱۳۰ و ۲۵۵۷ دلار در هر تن گزارش شد.

 بازارهای موازی در مدار صعود
همگام با رشد قیمت عمومی سهام در بورس تهران، بازارهای رقیب ارز و سکه همچنان روند صعودی خود را ادامه دادند. بر این اساس نرخ دلار آمریکا به سطح ۸۵۰۰ تومان رسید. سکه نیز از مرز ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان گذشت. روند این دو بازار تا حدی افزایش نااطمینانی در کشور را نشان می‌دهد. جایی که همچنان آمریکا برنامه‌های خود برای اجرای تحریم‌ها علیه ایران را به‌طور جدی دنبال می‌کند. در تازه‌ترین رویدادها یک هیات آمریکایی با مقامات ترکیه رایزنی‌هایی را انجام داده است. پس از پایان این مذاکرات ترکیه اعلام کرد: تحریم ایران به زیان ترکیه است با این حال این کشور در حال بررسی تحریم‌های آمریکا علیه ایران است( نتیجه دیگری از این مذاکرات منتشر نشده است). از سوی دیگر مخالفت شورای نگهبان در مورد لایحه الصاق FATF نیز واکنش‌هایی از سوی اروپا به دنبال داشته است. در این راستا رئیس بانک سرمایه‌گذاری اروپا درمورد مخالفت با لایحه موسوم به FATF اعلام کرد: اروپا دراین صورت نمی‌تواند در ایران سرمایه‌گذاری کند. از سوی دیگر آمریکا همچنان به دنبال متقاعد کردن عقب نشینی خریداران نفت ایران در راستای قطع واردات است. در تازه‌ترین تحولات در این باره برخی مقام‌های هندی از اعمال توافقی برای جایگزینی نفت ایران خبر می‌دهند و ژاپن نیز اعلام کرده است که خرید نفت از ایران را تا ماه اکتبر قطع می‌کند. این موارد نا اطمینانی‌های پیش روی وضعیت اقتصاد را افزایش داده است و منجر به صعود قیمت دلار و سکه شده است.

 رصد سهام پتروشیمی
شاخص گروه صنعت پتروشیمی طی داد وستدهای دیروز رشد یک درصدی را تجربه کرد. غالب نمادهای زیر مجموعه این گروه دیروز با افزایش قیمت مواجه شدند.در این راستا قیمت جهانی اوره و متانول در محدوده‌های قبلی خود دنبال می‌شود و نوسان چندانی را تجربه نکرده‌اند.این امر واکنش سهام مرتبط در بورس تهران را به دنبال داشته است.در این گروه «فارس» در صدر نمادها با بیشترین تاثیر مثبت در محاسبه شاخص کل قرار گرفت و ۲۰۰ واحد نماگر اصلی بازار را ارتقا داد.«جم» نیز پس از نماد «همراه» بیشترین تاثیر را در ارتقای شاخص سهام بر جاگذاشت.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید