تثبیت دستوری قیمتها که در کشور ما سابقه طولانی دارد، همواره با نتایج تلخی برای صنایع همراه بوده است. این دست اقدامات که با شعار حمایت از صنایع پاییندستی انجام میگیرد، اغلب به اشاعه فساد، قاچاق و رانت منجر میشود و حتی در بلندمدت زمینه تضعیف هرچه بیشتر صنایع پاییندستی کشور را بهدنبال داشته است. با وجود چنین تجربهای همچنان گاه تحت تاثیر جوسازی برخی واسههای سودجو، صحبت از قیمتگذاری دستوری برخی محصولات دوباره به میان میآید.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، این موارد در شرایطی مطرح می شود که شفافیت معاملاتی و قیمت گذاری براساس نظام عرضه و تقاضا، همواره یکی از مهم ترین کارکردهای بورس های کالا محسوب می شود و عرضه کالاهای مختلف در این بازارهای شفاف می تواند مانع از بروز رانت شده و سلامت اقتصادی را به همراه داشته باشد.
عرضه های متمرکز در بورس کالا
در همین رابطه مصطفی حقیقی مهمانداری، عضو شورای عالی بورسگفت: شفاف بودن معاملات در بورس کالا همواره مورد توجه همه فعالان صنایع تولیدی کشور قرار داشته است. این در حالی است که معامله محصولات مختلف پیش از راه اندازی بورس کالا مشکلات عدیده ای را در حوزه قیمت، شفافیت و وجود رانت به وجود آورده بود که امروز با قرار گرفتن محصولات در مکانیسم عرضه و تقاضا شاهد شفافیت و واقعی شدن روند معاملات هستیم.
حقیقی مهمانداری تاکید کرد: همچنین طی سال های اخیر با اطلاع فعالان اقتصادی و مسوولان کشور نسبت به مزایا و کارکردهای مثبت بورس کالا، شاهد استفاده از این بستر در جریان تنظیم بازارها هستیم به طوریکه همه بر لزوم تمرکز معاملات کالاها و عرضه محصولات جدید در بورس کالا تاکید دارند.
رانت تنها حاصل قیمت گذاری
وی در ادامه به تبعات قیمت گذاری دستوری اشاره کرد و گفت: قیمت گذاری دستوری برای کاهش التهاب بازارها نه تنها مثبت نیست، بلکه بازگشت به عقب و قیمت گذاری به شیوه کوپنی است؛ این اتفاق بدون شک به ایجاد رانت بزرگ در اقتصادکشور آن هم برای یک عده خاص منجر خواهد شد.
حقیقی مهمانداری خاطر نشان کرد: با وجود آنکه بهانه برخی افراد سوداگر برای تحقق این موضوع، کنترل تورم و جلوگیری از افزایش نرخ ها می باشد، ولی برعکس این رویکرد به ثبات قیمت ها و کنترل تورم منجر نمی شود بلکه طبق خواسته آنها سهمیه بندی به صورت دستی و با مکانیسم مداخله ای صورت می پذیرد و فساد به طور گسترده ایجاد می شود.
نعمت شفافیت بورس کالا
وی با بیان اینکه، تنظیم مناسب بازارها و جلوگیری از فساد تنها از طریق شفافیت میسر می شود، افزود: براساس مکانیسم حاکم بر معاملات بورس کالا، به راحتی می توان نظارت های لازم را اعمال کرد و این نعمت شفافیت را در مبادلات صنایع ایجاد کرد.
این پیشکسوت بازار سرمایه عنوان داشت: تنها دلال ها و رانت خوارها از قیمت گذاری دستوری در اقتصاد کشور سود خواهند برد و بخش واقعی تولید از فعالیت و توسعه باز خواهد ماند.
نظرات