هدیه لطفی
دنیای اقتصاد : بورس تهران نخستین ماه از تابستان سال ۹۷ را با افت ۴۲ واحدى (معادل صفر درصدی) شاخص کل پشتسر گذاشت. در این ماه عملکرد کارگزاران فعال در بازار در حالی نشان از ثبت معاملات بیش از ۱۹هزار میلیارد تومانی دارد که در مقایسه با عملکرد خرداد ماه و مدت مشابه سال قبل، با رشد همراه شده است بهطوریکه این نهادهای مالی توانستند افزایش بیش از ۳۵درصدی معاملات نسبت به عملکرد خرداد ماه را تجربه کنند. این خرید و فروشها در مقایسه با مدت مشابه سال قبل نیز رشد چشمگیری نشان میدهد بهطوریکه ارزش خرید و فروشهای این نهادهای مالی طی ماه گذشته نسبت به مدت مشابه سال ۹۶ افزایش ۱۳۷ درصدی را نشان میدهد.
کارنامه کارگزاریها در نخستین ماه تابستان
بورس تهران معاملات تیر ماه را به دنبال ورود نقدینگی قابلتوجه در روزهای پایانی خرداد، با روندی قدرتمند آغاز کرد،روندی که البته ادامه نیافت. ابهامات موجود از جمله نبود برنامهای مشخص در سیاستهای ارزی دولت و همچنین ریسک بازارهای جهانی، سبب تشکیل چنین فضایی در ماه گذشته شد. با این حال اوجگیری برگزاری مجامع و انتشار گزارشهای عملکرد بهار شرکتها در روزهای پایانی ماه گذشته از جمله عواملی بود که سبب شد تا معاملهگران اطلاع دقیقتری از وضعیت سودآوری شرکتها داشته باشند تا فعالان بازار در فضای روشنتری طی مرداد ماه به داد وستد سهام بپردازند. رونق روزهای ابتدایی ماه که با رشد محسوس ارزش معاملات همراه بود، از جمله دلایل جهش ارزش خرید وفروش کارگزاریها در ماه گذشته بود. البته نقش اصلی عرضه اولیه سهام پتروشیمی پارس را نیز نباید در رشد مزبور نادیده گرفت. در ۲۰ تیرماه سالجاری شاهد عرضه اولیه ۱۰ درصدی سهام شرکت پتروشیمیپارس در بورس تهران بودیم. این عرضه نهتنها جذب نقدینگی بالایی را در همان روز اولیه به دنبال داشت، بلکه در روزهای بعد نیز خرید و فروشهای سنگینی حول این نماد شکل گرفت.
نگاهی به برترین کارگزاریهای ماه
مجموع معاملات صورتگرفته ازسوی کارگزاران فعال در بازار سهام نشان از آن دارد که این نهادهای مالی در تیرماه به خرید و فروش بیش از ۱۹هزار و ۳۰۰میلیارد تومان اوراق بهادار پرداختند. در این میان طبق روال دورههای قبل، درصد بالایی از خرید و فروشها تنها در انحصار چند کارگزاری بود بهطوریکه نیمی از معاملات این ماه تنها از کانال ۱۵ کارگزاری صورت گرفت.در صدر این خرید و فروشها دو کارگزاری مفید و بانک ملت، بیشترین حجم از کل معاملات را به خود اختصاص دادند. بهطوریکه ارزش معاملات کارگزاری مفید با بیش از یکهزار و ۴۰۰ میلیارد تومان خرید و فروش، ۲۶/ ۷ درصد از کل معاملات این نهادهای مالی در تیرماه بود. این روند در کارگزاری بانک ملت با دادوستد یکهزار و ۳۰۰ میلیارد تومانی دنبال شد. این کارگزاری نیز ۷۴/ ۶ درصد از کل معاملات را به خود اختصاص داد.
کارگزاری مفید بیشترین فعالیت را در معاملات آنلاین داشت.ارزش این داد وستدهای الکترونیک رقمی معادل یکهزار و ۱۰۰ میلیارد تومان را شامل میشود. در مقابل کارگزاری بانک ملت عملکردی ضعیفتر در معاملات برخط داشته است بهطوریکه سهم معاملات آنلاین این کارگزاری تنها حدود ۴۸میلیارد تومان بوده است. در مقابل این کارگزاری در مبادلات سایر ابزارهای نوین مالی سهم بالایی را به خود اختصاص داده که رقمی بیش از یک هزار میلیارد تومان بوده است. همین معاملات سبب برتری کارگزاری بانک ملت در ماه گذشته شد. در ادامه این روند رتبه سوم به کارگزاری بانک ملی ایران تعلق گرفت. این کارگزاری در مجموع خرید و فروش ۸۵۰میلیارد تومانی معادل سهم ۳۶/ ۴ درصدی از کل معاملات را به خود اختصاص داد.کارگزاری خبرگان سهام، آرمون بورس و آگاه نیز به ترتیب در رتبههای برترین کارگزاریهای ماه گذشته شناخته شدند که هر کدام معاملاتی در حدود ۶۰۰ میلیارد تومان داشتند. در ادامه این روند دو کارگزاری امین آوید و بانک پارسیان نیز هرکدام با خرید و فروش بیش از ۵۰۰ میلیارد تومانی در فهرست برترین کارگزاریهای این ماه قرار گرفتند. این در حالی است که کارگزاری پارسنمودگر بهعنوان ضعیفترین کارگزاری در این ماه شناخته شد. این نهاد مالی تنها حدود ۳۰میلیون تومان خرید و فروش داشته است که بخش عمدهای از این رقم به معاملات عادی اختصاص داده شده است. سهم معاملات آنلاین آن بسیار ناچیز و در حدود ۱۰۰هزار تومان بوده است. کارگزاری شاخص سهام نیز در حالی بهعنوان دیگر نهاد مالی با فعالیت اندک شناخته شده است که حجم مبادلات آن ۱۶۷ میلیون تومان بود. کارگزاریهای دنیای نوین، ایران سهم، جهان سهم و نماد شاهدان نیز از جمله دیگر کارگزاریهای ضعیف در تیرماه بودند.
نگاهی به برترینها در حوزه آنلاین
آخرین اطلاعات منتشرشده از سوی اداره آمار و اطلاعات شرکت بورس تهران مربوط به عملکرد تیرماه شرکتهای کارگزاری فعال در بازار سهام است. بررسی این آمار نشان میدهد که بیش از ۵هزار میلیارد تومان از کل معاملات کارگزاریها به مبادلات آنلاین تعلق داشته است. در صدر این نوع از معاملات نیز خرید و فروشهای آنلاین توسط کارگزاری مفید بوده است بهطوریکه این کارگزاری به تنهایی حدود ۲۲ درصد از کل داد و ستدهای آنلاین را به خود اختصاص داده است که رقمی معادل یک هزار و ۱۰۰میلیارد تومان بهشمار میرود.
بررسی جزئیات خرید و فروشهای صورتگرفته از سوی کارگزاری مزبور حاکی از آن است که این نهاد مالی سهم ۰۸/ ۲ درصدی در معاملات عادی و ۳۰/ ۲ درصدی در معاملات سایر ابزارهای نوین مالی داشته است. همچنین کارگزاری مفید هیچ معامله عمدهای در ماه گذشته به ثبت نرسانده است. کارگزاری آگاه نیز با اختصاص ۸۷/ ۷ درصد از کل خرید و فروشها در رتبه دوم برترین کارگزاریها قرار گرفت. ارزش این معاملات بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان بود. به این ترتیب معاملات برخط بیشترین میزان مبادلات در این کارگزاری را شامل شد. سهم معاملات عادی نیز در کارگزاری آگاه معادل ۸۸/ ۳ درصد بوده است.افزون بر این، کارگزاری فارابی در ماه گذشته با اختصاص حدود ۳۰۰ میلیارد تومان به معاملات آنلاین توانست رتبه سوم را در این حوزه به خود اختصاص دهد. این میزان خرید و فروش که ۷۷/ ۵ درصد از کل معاملات آنلاین این نهادهای مالی را شامل میشد، بیشترین سهم را در مقایسه با دیگر خرید و فروشهای این کارگزاری داشت. بهطوریکه سهم معاملات عادی و همچنین سایر ابزارهای نوین مالی در کارگزاری فارابی به کمتر از یک درصد رسید.در ادامه نیز کارگزاریهای بانک کشاورزی، صبا تامین، مبین سرمایه و تدبیرگران فردا بهعنوان فعالترین نهادهای مالی در زمینه معاملات آنلاین شناخته شدند که هرکدام حدود ۲ تا ۳ درصد از کل معاملات را به دادوستدهای خود اختصاص دادند.
نظرات