مجامع‌ کم‌حاشیه بانک‌ها

علیرضا توکلی
دنیای بورس : برگزاری ۱۴ مجمع در آخرین هفته مردادماه رونق نسبی را به ۴ روز کاری هفته گذشته بخشیده بود. از مجموع ۱۱ مجمع سالانه هفته قبل، ۹ تا از مجامع جامانده شرکت‌هایی بود که سال مالی منتهی به اسفند دارند. از این بین ۴ مجمع جامانده هم مربوط به بانک‌هایی بود که در اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی در بورس عرضه شده‌اند.
مجامع بانک صادرات، تجارت، ملت و پست بانک با کمترین حاشیه نسبت به مجامع قبلی برگزار شد که ظاهرا ناشی از تمهیدات و تدابیری بود که پیش از مجمع انجام شده بود. البته روش برگزاری مجامع هم در راستای اقناع سهامداران بود. گزیده‌ای از نتایج مجامع هفته گذشته در ادامه خواهد آمد که خوانندگان می‌توانند متن کامل گزارش‌ها را با دسترسی کاملا آزاد و بدون پرداخت هزینه در سایت «دنیای بورس» بخوانند:

وبصادر: «بانک صادرات» صبح روز دوشنبه مجمع سالانه خود را با مجوز مشروط به شرایط سختگیرانه بانک مرکزی برگزار کرد تا بیش از ۴ هزارمیلیارد تومان به زیان ۳۵۰۰ میلیارد تومانی خود در صورت‌های مالی حسابرسی شده اضافه کند.

در همین مجمع به کاهش زیان بانک در ۳ ماه اول سال ۱۳۹۷ نسبت به سال قبل و روند افزایشی تامین منابع و وصول مطالبات اشاره شد و یکی از اعضای هیات‌مدیره هم انتخاب شد. بدون در نظرگرفتن اصلاحات بانک مرکزی، «وبصادر» به ازای هر سهم در سال مالی ۱۳۹۶ مبلغ (۶۲۱) ریال زیان ساخته است.

وتجارت: مجمع «بانک تجارت» هم که یکبار در روزهای آخر تیرماه به‌دلیل عدم صدور مجوز بانک مرکزی لغو شده بود، روز دوشنبه برگزار شد و ضمن تصویب صورت‌های مالی سال ۱۳۹۶، بیش از ۱۷۰۰ میلیارد تومان تعدیل منفی در صورت سود و زیان خود داد. در مجمع به برنامه‌های بانک برای کاهش زیان و خروج از شمولیت ماده ۱۴۱ اشاره و به سوالات سهامداران پاسخ داده شد. مطابق صورت‌های مالی حسابرسی شده بانک تجارت و بدون در نظر گرفتن الزامات بانک مرکزی، هر سهم این بانک (۱۳۹۵) ریال زیان محقق کرده بود.

وبملت: در میان ۳ بانکی که روز دوشنبه مجمع خود را برگزار کردند تنها «بانک ملت» بود که ۱۱۸ ریال سود محقق کرده بود، هرچند به خاطر زیان انباشته نتوانست سودی بین سهامداران تقسیم کند. از موضوعات داغ این جلسه روش شناسایی سود تسعیر دارایی‌های ارزی بانک بود که محل اختلاف «بانک مرکزی» و «سازمان حسابرسی» است.

درحالی‌که سازمان حسابرسی معتقد است براساس مصوبه هیات وزیران در فروردین امسال، نرخ مورد استفاده در تسعیر ارز ۴۲۰۰ تومان است، بانک مرکزی اصرار دارد که این مصوبه هیات وزیران نادیده گرفته شده و براساس نرخ آخرین روز سال ۱۳۹۶ که حدود ۳۸۰۰ تومان است، تسعیر صورت گیرد. نهایتا بانک‌ها در هماهنگی با نظر بانک مرکزی مجبور شدند که بخشی از سود تسعیر ارز را از حساب‌های خود حذف کنند. این موضوع به‌خاطر دارایی‌های ارزی فراوان بانک ملت در این مجمع داغ‌تر از بانک‌های دیگر بود.

وپست: «پست بانک» به ازای هر سهم در سال ۱۳۹۶ سود ۱۳ ریالی ساخته بود که براساس مجوز بانک مرکزی باید ذخایری در صورت‌های مالی اعمال کند که این سود اندک را هم به زیان تبدیل می‌کند. مهم‌ترین‌ مطالبه سهامداران در مجمع وپست، افزایش سرمایه بانک بود که دو سال است در قانون بودجه سالانه کشور می‌آید و هنوز اجرا نشده است. البته هم سهامداران و هم مدیران مجمع، به مشکلات فراوانی که بر سرراه اجرای این مصوبه است، اذعان کردند اما رئیس مجمع امیدوار بود که با عزم وزارت ارتباطات به اجرای این افزایش سرمایه از طریق فروش دارایی‌های مازاد وزارتخانه، امسال این موضوع محقق شود.

تاپیکو: مجمع سالانه شرکت «سرمایه‌گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین» که امسال حدود یک ماه زودتر از سال‌های قبل برگزار شد، ۱۵۰ ریال از سود ۱۸۹ ریالی سال مالی منتهی به ۳۱/ ۲/ ۱۳۹۷ را تقسیم کرد.

 مدیرعامل تاپیکو به برنامه واگذاری ۴ شرکت از زیرمجموعه‌های تاپیکو در بازار سرمایه اشاره کرد که مهم‌ترین‌ آنها «پالایشگاه ستاره خلیج فارس» است که بر اساس دستور رئیس‌جمهوری مقدمات حضور آن در بورس در حال انجام است. در این مجمع به پروژه‌های دیگر تاپیکو مانند پتروشیمی متانول مرجان، فاز دوم پتروشیمی ایلام و پتروالفین فن‌آوران اشاره شد.

خودرو: در مجمع فوق‌العاده نوبت دوم «ایران خودرو» انتخابات هیات مدیره انجام شد و شرکت خصوصی «پویا نمایان رستا» یکی از کرسی‌های هیات‌مدیره را که پیش از این تماما در دست دولت یا وابستگان به دولت بود، تصاحب کرد. حضور گسترده کارکنان شرکت (که سهامدار بودند) در سالن اصلی از حداقل یک‌ساعت پیش از شروع مجمع، سبب اعتراض سهامداران حقوقی و حقیقی شد که یکی از اعضای هیات مدیره درحاشیه مجمع، قول بررسی و رفع موضوع در مجامع بعدی را داد.

وسبحان: مجمع دوره مالی ۶ ماهه شرکت «سرمایه‌گذاری سبحان» که اخیرا سال مالی خود را به ۳۱ تیر تغییر داده بود، رای به توزیع ۴۰۰ ریال از سود ۴۲۸ ریالی این دوره ۶ ماهه داد. وسبحان اخیرا به تملک «سرمایه‌گذاری توسعه صنعتی ایران» (وتوصا) در آمده است و براساس راهبرد یکسان وتوصا در زیرمجموعه‌ها، سود حداکثری تقسیم و پرتفوی سرمایه‌گذاری را در جهت اوراق و سهام سودمحور (ارزشی) سوق می‌دهد.

فالوم: مجمع سالانه نوبت دوم شرکت «آلومتک» سودی برای تقسیم نداشت و زیان (۲۸۷) ریالی را به زیان انباشته سال‌های قبل افزود.

ثعمرا: مجمع فوق‌العاده شرکت «عمران و توسعه شاهد» برای یکی از کرسی‌های هیات مدیره خود شرکت زیرمجموعه «فرآوری و توسعه ابنیه شاهد» را جایگزین «بانک ایران زمین» (وزمین) کرد.

وسدید: مجمع سالانه «گروه صنعتی سدید» که پس از ۲ بار تنفس در روز شنبه تشکیل شد، زیان (۱۰۲۸) ریالی سال ۱۳۹۶ را با تصویب صورت‌های مالی به زیان انباشته قبلی افزود تا حدود ۳ برابر سرمایه خود زیان در ترازنامه داشته باشد. وسدید هلدینگی متشکل از چند شرکت صنعتی است که مهم‌ترین‌ زیرمجموعه آن، «لوله و تجهیزات سدید» است و با تایید ورشکستگی آن توسط دادگاه، اخیرا محل توجه بازار سرمایه قرار گرفته است.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید