عقب‌نشینی ۸ کانالی شاخص سهام

همایون دارابی
دنیای اقتصاد : بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته افت سنگین شاخص کل را تجربه کرد. در بازار دیروز معامله‌گران در حالی فعالیت خود را شروع کردند که همچنان ابهام در ماهیت عرضه‌های روز شنبه وضعیت مبهمی را پیش‌روی معامله‌گران قرار داده بود. در این شرایط معامله‌گران با تشکیل صف‌های فروش سنگین فعالیت خود را شروع کردند این وضع، اما با تصویب لایحه ضد پولشویی و تامین مالی تروریسم در مجلس شورای اسلامی اندکی تغییر کرد، اما تصویب این لایحه نیز در ادامه چندان مورد توجه قرار نگرفت و شاخص کل با افت شدید ۲/ ۴ درصدی مواجه شد. از دیدگاه کارشناسان رشد قیمت سهام و رسیدن شاخص به مرز ۲۰۰هزار واحد، کاهش ارزش دلار وافزایش نرخ خوراک پتروشیمی موجب ایجاد هیجان در بازار شده است. درست مثل زمانی که هیجان سهامداران سقف شکنی پی در پی نماگر کل بازار را به دنبال داشت. از این رو به نظر می‌رسد بازار با توجه به سنگینی صف‌های فروش امروز نیز درگیر روند اصلاحی باقی بماند. در همین حال دیروز نگرانی دیگری نیز در بازار بروز کرد و آن توقف نمادها برای افت بیش از ۲۰درصدی قیمت است که باعث خواهد شد ده‌ها نماد روز جاری و روز سه‌شنبه متوقف شوند. این توقف‌ها زیان سنگین و ناگهانی را برای معامله‌گران به همراه خواهد آورد و نقدشوندگی بازار را تحت الشعاع قرار خواهد. در این شرایط دیروز شاخص کل بورس با افت ۷هزار و ۶۶۶ واحدی معادل حدود ۲/ ۴ درصد به رقم ۱۷۶هزار و ۴۱۹ واحد رسید. شاخص هم‌وزن نیز با کاهش ۹۰۳ واحدی عدد ۳۰ هزار و ۸۰۵ واحد را به نمایش گذاشت.
دیروز ۵۴۰ میلیون سهم معادل ۸/ ۹درصد کل سهام گروه سرمایه‌گذاری مسکن از سوی سرمایه‌گذاری توسعه ملی به‌طور یکجا و نقد به قیمت پایه هر سهم ۱۴۵ تومان روانه میز فروش بورس تهران شد که معامله نشد.  در بازار دیروز در مهم‌ترین خبر لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم CFT مورد تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی قرار گرفت. لایحه‌ای که طی روزهای اخیر مخالفان و موافقان زیادی داشت، در نهایت با 143 رای موافق، 120 رای مخالف و 5 رای ممتنع از مجموعه 271 نماینده حاضر در جلسه تصویب شد. این لایحه شامل یک مقدمه، 28 ماده و یک پیوست است که جمهوری اسلامی ایران الحاق به کنوانسیون بین‌المللی مقابله با تامین مالی تروریسم را با شروطی پذیرفت.

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه به‌عنوان نماینده دولت در این جلسه به دفاع از لایحه CFT پرداخت.در بورس فلزات همچنین دیروز در نشست ستاد تنظیم بازار اعضای ستاد در راستای بهره‌‌مندی صنایع پایین‌دستی از امکان رقابت و اجرای فرمول پایه محصولات فولادی در نوسان‌های مثبت و منفی بازار و رعایت روح ضوابط موجود در بورس، مقرر کردند در تعیین قیمت پایه محصولات فولادی در بورس کالا از این پس قیمت پایه تطبیقی (افزایشی- کاهشی) ملاک محاسبه و تعیین نرخ پایه قرار گیرد.این در حالی است که پیش از این میانگین قیمت چهار عرضه قبل ملاک نرخ پایه بورس فلزات قرار گرفته بود و در عمل امکان بهره‌‌مندی از نرخ پایه کاهشی در صورت نبود متقاضی وجود نداشت.در عین حال با توجه به چند مرحله عرضه شمش آلومینیوم در بورس کالا و به منظور کاهش اختلاف قیمت پایه و قیمت کشف‌شده محصولات آلومینیومی و مس در بورس کالا، مقرر شد قیمت پایه محصولات آلومینیومی و مس در بورس کالا با استفاده از نرخ نیمایی محاسبه و تعیین شود.  برپایه این گزارش، در مورد بقیه فلزات غیرآهنی (سرب و روی و غیره) نیز تاکید شد با رصد دقیق عملکرد عرضه واحدهای تولیدی در بورس، در صورت کشف قیمت نهایی بالاتر از قیمت نیمایی، کمیته تخصصی مربوطه پس از بررسی، در صورت نیاز در محاسبه و تعیین قیمت پایه محصولات مذکور بازنگری کند.

به موجب مصوبه ستاد تنظیم بازار مقرر شد میزان تناژ برای خریداران مجاز مقاطع طویل فولادی (تیرآهن و میلگرد) دست‌کم ۲۰ تن و حداکثر ۲۲۰ تن باشد تا امکان خرید برای مصر‌ف‌کنندگان خرد نیز فراهم شود.  پیش از این نامه‌ای از سوی معاونت امور معادن و صنایع معدنی درخصوص بررسی استفاده از ارز نیمایی به جای ارز رسمی در محاسبه قیمت پایه محصولات آلومینیومی در بورس کالا و همچنین نامه دیگری در مورد محاسبه قیمت پایه محصولات فولادی به‌صورت قیمت پایه تطبیقی از سوی همین معاونت به دبیرخانه ستاد تنظیم بازار ارسال شده بود.  در پی ارسال این دو نامه، جلسه‌ای به فوریت در دبیرخانه تنظیم بازار، با حضور معاون امور معادن و صنایع معدنی، مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی تامین، توزیع و تنظیم بازار و به ریاست دبیر کارگروه تنظیم بازار برگزار شد و نتیجه این نشست، پس از طرح در کارگروه تنظیم بازار با رویکرد حمایت از مصرف‌کنندگان خرد و ایجاد فضای رقابت کامل‌‌تر مصوب شد.  دیروز همچنین در این نشست بررسی پیشنهادی درخصوص پیش فروش لوازم خانگی مطرح و مورد بررسی قرار گرفت. اعضای ستاد تنظیم بازار پس از بررسی جوانب این موضوع موافقت خود را با طرح پیش فروش لوازم خانگی بدون تبعیض برای واحدهای توانمند و بدون مداخله دولت اعلام کردند.  بر این اساس، اعضای کارگروه اعلام کردند با اجرای این طرح به شرطی موافقت دارند که رفتار مبتنی بر حمایت دولت، وزارت صنعت، معدن و تجارت و کارگروه تنظیم بازار مورد انتظار نباشد.

با این پیش فرض، در صورت توافق مقام‌های مسوول، پیشنهاد‌دهندگان یا شرکت‌های مشابه می‌توانند از ظرفیت‌های اجرایی و تخصصی خود برای اجرای هرگونه طرح در فضای مشابه به شکلی رقابتی استفاده کنند.  ضمن اینکه با اعلام سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان مبنی بر تدوین، تصویب و ابلاغ ضوابط فروش اقساطی و پیش‌‌فروش کالا در هیات تعیین و تثبیت قیمت‌ها، در عمل راه برای شرکت‌های توانمند برای عرضه کالا با قیمت مقطوع و با کمترین نوسان قیمت وجود دارد و شرکت‌ها بر اساس ارزش برند و جایگاهی که نزد مصرف‌کنندگان دارند با اطلاع‌رسانی کامل از شرایط و ضوابط عرضه کالای تولیدی خود به شرط رعایت قیمت مندرج در سامانه ۱۲۴ سازمان حمایت اقدام کنند.

در گروه تولید‌کنندگان لاستیک، معاون حمل و نقل سازمان راهداری از چند تصمیم خوب برای کامیون‌داران در زمینه تامین لاستیک از جمله آزاد شدن واردات لاستیک بایاس و نیز تخصیص ارز دولتی به واردات تایر خبر داد.معاون وزیر راه و شهرسازی و رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر از اجرای سه برنامه کلی برای تامین لاستیک از جمله کاهش تعرفه گمرکی واردات به ۵ درصد و تسریع در ترخیص لاستیک‌های باقی مانده در گمرک، واگذاری لاستیک‌های متعلق به سازمان اموال تملیکی به سازمان راهداری با هدف توزیع بهینه میان رانندگان و نهایتا نظارت وزارت صنعت، معدن وتجارت برای تسریع در فروش لاستیک‌های تولید داخل خبر داد. در گروه خودرویی شرکت پارس خودرو با رد افزایش قیمت محصولات رنو اعلام کرد: هرگونه تغییر در قیمت محصولات «خپارس» از طریق سایت رسمی سایپا اطلاع‌رسانی خواهد شد. در مجموع بازار دیروز بازاری منفی بود که در آن ارزش معاملات (با احتساب معاملات بلوکی و اوراق مشارکت) در بورس به ۲هزار و ۲۳۴میلیارد تومان و در فرابورس به ۴۵۷ میلیارد تومان رسید.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید