بیم و امید بازارهای پایه در هفته سیاه

حمزه بهادیوند چگینی
دنیای اقتصاد : نگاهی به شاخص‌های کالایی در هفته گذشته نشان می‌دهد بازارهای کالایی دنیا با شرایط پر‌کش‌و‌قوسی روبه‌رو‌ شده‌اند و پیش‌بینی بازگشت رکود به اقتصاد جهان بار دیگر تقویت شده است. شاخص «سی‌آر‌بی» هفته گذشته ۵۱/ ۰ درصد افت را تجربه کرده بود و این کاهش برای شاخص LME بیش از ۲ درصد ثبت شده است. به عبارتی میزان ریزش قیمت‌ها در بازار فلزات لندن رقم قابل توجهی را نشان می‌دهد. شاخص S&P GSCI نیز در هفته گذشته ۱۶/ ۳ درصد افت را تجربه کرده است. تحلیل این آمارها به این معنا است که شرایط نگران‌کننده‌ای بر پیش‌بینی‌های بازارهای مختلف کالایی سایه افکنده است و حتی این نگرانی بیش از شرایط فعلی است، چراکه شاخص S&P افت بیشتری را در مقایسه با شاخص CRB از خود نشان می‌دهد.
در این رابطه نگاهی به تغییرات قیمتی برخی کالاها حاوی نکات قابل توجهی است؛ به‌عنوان نمونه قیمت نفت آمریکا طی هفته گذشته ۶۵/ ۳ درصد افت را تجربه کرد و این افت قیمتی برای نفت برنت ۲۲/ ۴ درصد اعلام شده است. به این ترتیب قیمت این دو نوع نفت در پایان هفته گذشته به ترتیب به ۶۳/ ۷۱ دلار و ۶۰/ ۸۰ دلار رسید. نفتا در هفته گذشته ۳۶/ ۰ درصد افت قیمتی را تجربه کرد و به ۶۷۵ دلار و ۸۷ سنت رسید. در بازار فلزات پایه اما بهای مس در بورس فلزات لندن با رشد ۹۳/ ۱ درصدی روبه‌رو شد و به ۶ هزار و ۳۱۹ دلار رسید که امیدواری‌هایی را با خود به همراه دارد زیرا فلز سرخ در مدت اخیر در مقاومت ۶ هزار و ۲۰۰ دلار قرار داشت و علاقه چندانی به افزایش از خود نشان نمی‌داد با این حال به نظر می‌رسد این مقاومت شکسته شده؛ هرچند کارشناسان معتقدند قیمت مس در بازارهای دنیا باید بالاتر از این رقم باشد.

 بررسی‌های بازار مس نشان می‌دهند فعلا شرایط این بازار در جهان آرام است و واکنش‌هایی که در برابر سایر مولفه‌ها همچون شاخص دلار از خود نشان می‌دهد کم‌تنش بوده و این موضوع مبین آن است که بازار در شرایط متعادلی قرار دارد و وضعیت هیجانی را در آن شاهد نیستیم. البته نباید این نکته را نیز فراموش کرد که دنیا شرایط نابسامانی را در حوزه‌های مختلف تجربه می‌کند به‌طوری‌که‌ جنگ تجاری بین دو ابرقدرت آمریکا و چین هنوز معضل جدی بازارهای کالایی محسوب می‌شود و از طرف دیگر خطرات ناشی از بازگشت رکود در بازارهای مختلف و همچنین ریزش بازارهای سهام آمریکا که هفته قبل شدت گرفت در کنار نگرانی‌ها از بی‌ثباتی رشد اقتصادی چین همگی بازارهای مختلف را تحت تاثیر قرار داده‌اند.

در این بین یکی از بدترین هفته‌ها برای اقتصاد آمریکا هفته پیش رقم خورد؛ سیکینگ آلفا، پایگاه خبری و تحلیلی آمریکایی در حوزه بازارها در گزارشی در این باره با اشاره به اینکه در ماه اکتبر معمولا فشار فروش در بازارهای سهام آمریکا قوت می‌گیرد، می‌نویسد: اختلافات تجاری بین آمریکا و چین که در هفته‌های اخیر تشدید شده نیز این موضوع را تقویت کرده و باعث شده بازارهای سهام آمریکا در هفته قبل با مشکل روبه‌رو شوند. در این رابطه صندوق بین‌المللی پول با انتقاد از سیاست‌های حمایت‌گرایانه واشنگتن از اقتصاد این سیاست‌ها را به ابرهای تاریکی تشبیه کرده که بر سر اقتصاد جهانی سایه افکنده است؛ این در شرایطی است که فدرال رزرو قصد دارد در ماه دسامبر ۲۵/ ۰ واحد درصد نرخ بهره آمریکا را افزایش دهد که این مساله نیز بر شاخص دلار اثرات مستقیمی خواهد داشت.

این گزارش با اشاره به فشاری که ایالات متحده بر ترازنامه فدرال رزرو وارد کرده، می‌نویسد: با افزایش نرخ بهره در میان‌مدت و بلندمدت انتظار می‌رود بازار اوراق قرضه در این کشور رونق بگیرد که این موضوع روی بازار سهام اثرات مخربی را نشان داد به‌طوری‌که شاخص داوجونز در دو روز هزار و ۳۴۵ واحد افت را در پرونده خود ثبت کرد؛ هرچند روز جمعه توانست ۲۹۰ واحد رشد را به ثبت برساند.

در این بین اما افزایش نرخ بهره آمریکا در آینده یک پارادوکس برای بازارهای کالایی محسوب می‌شود. اگر نرخ بهره واقعی با این سیاست افزایش یابد انتظار می‌رود هزینه‌های حمل و نقل به‌صورت موقتی افزایش یابد و این موضوع بهای مواد خام را افزایش می‌دهد. هفته گذشته قیمت نفت همان‌طور که گفته شد کاهش شدیدی یافت و این احتمال را به وجود آورد که قیمت‌های مواد اولیه می‌تواند بیش از این کاهش یابد. در این بین مسائل مربوط به تجارت، اصلاح بازار سهام قابل توجه، اختلاف میان رئیس‌جمهور و نماینده او در فدرال رزرو که همواره شگفتی ایجاد کرده همگی از موضوعاتی هستند که بازار را با تنش روبه‌رو کرده‌اند.

از طرفی هندوستان در دو هفته گذشته شاهد نوسانات ارزی و التهابات شدید در بازار سهام و بازار مالی بود به‌طوری‌که‌ روپیه هند در برابر دلار به کف تاریخی خود رسید. ایندیپندنت در این رابطه در گزارشی می‌نویسد کاهش ارزش روپیه در برابر دلار یکی از نگرانی‌های مهم را در حوزه کشورهای نوظهور گوشزد می‌کند که شاید باید هند را مقدمه آن دانست. بر این اساس ارزش روپیه در یک ماه گذشته مدام در حال سقوط بوده که دلیل آن کاهش ارزش لیر و پزوی آرژانتین بوده است زیرا باعث شده سرمایه‌‌گذاران نسبت به سرمایه‌گذاری در کشورهای نوظهور مایوس شوند.

از طرفی سیاست‌هایی که آمریکا در قبال چین به کار گرفته است این نگرانی را ایجاد کرده که سایر کشورهای نوظهور نیز ممکن است دستخوش سیاست‌های سرسختانه واشنگتن شوند. این در حالی است که افزایش نرخ بهره در آمریکا نیز مقصد معتبرتری را برای سرمایه‌‌گذاران ایجاد می‌کند. در این رابطه برخی کارشناسان معتقدند ممکن است شرایط برای کشورهای نوظهور حتی سخت‌تر شود که یکی از نشانه‌های آن کاهش ارزش پول این کشورها در آینده است.

در این بین نگاهی به روند بازارهای کالایی در هفته گذشته نشان می‌دهد قیمت آلومینیوم در هفته گذشته تحت فشار ناشی از نگرانی تعرفه‌ها حدود ۶ درصد افت را تجربه کرده و به ۲ هزار و ۴۱ دلار در هر تن رسید. قیمت روی هم کاهشی بود و با ۳/ ۰ درصد کاهش قیمت به ۲ هزار و ۶۴۶ دلار رسید. با این حال شرایط کاهش عرضه سرب باعث شد قیمت این فلز ۶۳/ ۴ درصد افزایش یابد.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید