نایبرئیس شورای زعفران اعلام کرد: سیاستهای نامناسب صادراتی نظیر پیمانسپاری ارزی، قاچاق و خشکسالی تهدیدهای مهمی برای طلای سرخ ایران هستند که اگر حمایت نشود جایگاه نخست تولید جهان را از دست میدهیم.
به گفته غلامرضا میری مشکلاتی امروزه پیش روی تولید و تجارت طلای سرخ ایران که سالانه ۴۰۰ میلیون دلار ارز برای کشور میآورد، وجود دارد که بیم آن هست در آینده نزدیک جایگاه تولید و سهم صادراتی خود را در جهان از دست بدهیم. به گزارش فارس، زعفران سالهاست بهعنوان یک محصول کشاورزی ویژه و ارزآور برای ایران محسوب میشود. سالانه ۴۰۰ میلیون دلار بابت صادرات این محصول ارز نصیب کشور میشود که در شرایط فعلی که تحریمهای نفتی از سوی آمریکا میخواهد آغاز شود این میزان ارز یک غنیمت بزرگ برای کشور است.نایبرئیس شورای ملی زعفران گفت: «اگر موانع تولید و صادرات زعفران کشور را برندارند کشورهایی مانند ازبکستان، یونان، کشمیر، ایتالیا و مراکش میتوانند بازارهای ما را در آینده نزدیک از دستمان بگیرند.»
قاچاق، معضل طلای سرخ کشور
نبود استراتژی مناسب صادراتی در سالهای گذشته باعث شده که طلای سرخ ایران به کشورهای دیگر قاچاق شود. جدیدترین مقصد قاچاق اما افغانستان است که از آنجا به کشورهای ثالث که اتفاقا مقصد صادراتی ایران است، نظیر اسپانیا و بازارهای اروپایی میرود و با بستهبندیهای شکیل و برندهای مخصوص صادر میشود.
نایبرئیس شورای زعفران میگوید: در حال حاضر کشورهای دیگر اقبال بیشتری به تولید زعفران پیدا کردهاند و ظرفیت این را دارند در صورتی که از زعفران کشور ما حمایت نشود در آینده نزدیک بازارهای ما را بگیرند.
سیاستهای نادرست صادراتی
وی به سیاستهای نامناسب صادراتی در کشور اشاره میکند و میگوید: پیمانسپاری ارزی که اخیرا پس از نوسانهای ارز تصویب شد بدون مطالعه است. در حالی که زعفران کیلویی ۵۰۰ تا هزار دلار به کشورهای دیگر صادر میشود اما در داخل کشور صادرکنندگان را ملزم کردهاند که ۱۴۵۰ دلار به ازای هرکیلو زعفران با ارز نیمایی بازگردانند و این اصلا شدنی نیست و چنین فرایندی سهم صادرات ما را به شدت کاهش میدهد.
میری درباره میزان صادرات زعفران امسال هم میگوید در ۶ ماه گذشته ۴۰ درصد از نظر وزنی و ارزشی صادرات زعفران افزایش یافته است.
پولشویی دلیل افزایش صادرات زعفران
نایبرئیس شورای زعفران در پاسخ اینکه پس دلیل رشد ۴۰ درصدی صادرات زعفران بهرغم پیمانسپاری ارزی که شما آن را مانع صادرات میدانید چه بوده است، گفت: اکثر صادرکنندگان زعفران، از صادرات این محصول بهعنوان ابزاری برای خروج ارز از کشور استفاده میکنند.
وی ادامه داد: کسانی که به هر طریقی میخواهند ارز از کشور خارج کنند یا محصولات دیگری را وارد کنند از صادرات زعفران بهعنوان یک ابزار استفاده میکنند.
به گفته میری، از آنجا که حجم زعفران نسبت به ارزش آن بسیار کمتر است امکان قاچاق و انتقال غیرقانونی آن بسیار راحتتر است.
نایبرئیس شورای زعفران در توضیح اینکه قاچاق زعفران چگونه به تولید و صادرات کشور ضربه میزند، گفت: در حال حاضر دلالانی وجود دارند که به راحتی با دریافت ۴۵۰ یوآن در هر کیلو برای چین و ۱۵۰ دلار برای کشورهای اروپایی زعفران تولیدکننده یا صادرکننده را قاچاق میکنند. یعنی این دلالان یا قاچاقچیان با دریافت این مبلغ پول، زعفران شما را در کشورهای مقصد تحویل میدهند. بنابراین تولیدکننده یا صادرکننده این رقم را نسبت به سیاست پیمانسپاری بسیار بهصرفهتر میداند و زعفران از این طریق به کشورهای دیگر میرود.
وی گفت: ارسال زعفران به این نحو باعث میشود برندهای ما در آینده نزدیک از بین بروند و کشورهای دیگر با زعفران ما برندهای خوبی را برای خودشان دست و پا کنند. به گفته میری، سال گذشته ۳۲۶ تن زعفران در کشور تولید شده که ۴۰۰ میلیون دلار برای کشور ارزآوری داشته است.
وی در پاسخ به پیشبینی تولید امسال گفت: بهرغم خشکسالیها و کمآبیهایی که وجود داشته اما با افزایش ۱۰ درصدی سطح زیر کشت پیشبینی میشود امسال کاهش تولید نداشته باشیم.
پیشنهاد به دولت
نایبرئیس شورای زعفران پیشنهاد کرد که دولت پیمانسپاری ارزی را به گونهای انجام دهد که صادرکننده به همان اندازه که صادر کرده است ملزم به بازگرداندن ارز به داخل کشور شود.
میری گفت: مبنای ۱۴۵۰ دلار که دولت به صادرکنندگان میگوید به ازای صادرات یک کیلوگرم زعفران باید بازگردانده شود مبنای درستی نیست و این نرخ پایه از قبل به جا مانده است که باید در مورد آن بازنگری شود.
حدود ۹۰ درصد تولید زعفران جهان در اختیار ایران است اما در تجارت این محصول ایران جایگاه پرفروغی ندارد. بازار در اختیار اسپانیا، ایتالیا، آلمان و دیگر کشورهای اروپایی است و سهم تجارت ما یک هفدهم جهان است.
کشورهای عمده صادرکننده زعفران را ایران، اسپانیا، افغانستان، پرتغال، فرانسه، هنگکنگ، هلند، یونان، چین، آلمان و سوئیس تشکیل میدهند، سهم ایران از صادرات ارزی زعفران در سال ۲۰۱۶؛ ۴۲ درصد، اسپانیا ۲۹ درصد، افغانستان ۸ درصد، پرتغال ۵ درصد، فرانسه ۳ درصد و سایر کشورهای جهان ۱۳ درصد بوده است.
به گزارش خبرگزاری فارس، برخی محصولات کشاورزی در جهان به نام ایران شناخته میشود از آن جمله پسته، زعفران و خاویار است. حفظ این جایگاه برای کشور بسیار باارزش است. هم از نظر ارزآوری، هم از نظر بلندآوازه کردن نام ایران در جهان.
طی سالهای گذشته ما جایگاه نخست تولید پسته را از دست دادیم و به آمریکا واگذار کردیم، در مورد خاویار هم با کاهش تولید در داخل کشور از یک سو و پرداختن کشورهای دیگر به افزایش تولید چه بهصورت طبیعی و چه بهصورت صنعتی جایگاه و آوازه خاویار ایرانی رنگ باخت. اینها هشدار به مسوولان کشور است که مراقب جایگاه زعفران باشند تا نباشد که این بار جایگاه زعفران در دنیا را از دست بدهیم.
نظرات