رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ایران گفت: کشف واقعی قیمت زعفران در بورس کالا باعث میشود تا هم تولیدکننده و هم مصرفکننده نسبت به آن آگاهی کامل داشته باشند و کشاورز نیز از میزان سود واقعی خود مطلع شود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، زعفران ایرانی با وجود تمام مشکلات و کاستیها سالانه ۴۰۰ میلیون دلار ارزآوری برای کشور دارد، رقمی که درصورت برندسازی و رفع مشکلات صادراتی میتواند رشد قابل توجهی داشته باشد.این در شرایطی است که بازار زعفران نیز مانند بسیاری از محصولات کشاورزی دیگر به دلیل فعالیت گسترده دلالان و واسطهها از مسیر اصلی خود منحرف شده و سود واقعی آن به جای کشاورزان به دست این واسطهها میرسید. اما از ماههای پایانی سال ۱۳۹۵ با بسترسازی برای معاملات گواهی سپرده زعفران در بورس کالا با همکاری اتحادیه مرکزی تعاونیهای روستایی و همچنین اتحادیه تعاونیهای روستایی خراسان رضوی این روند تغییر کرد. حال با وجود تمام مقاومتها، ورود زعفران به تالار شفاف بورس کالا امیدی در دل کشاورزان این حوزه ایجاد کرده تا دسترنج خود را دریافت کنند.در این زمینه رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق بازرگانی ایران گفت: بورسهای کالایی در دنیا یکی از مهمترین و شفافترین بازارها است که اصلیترین ویژگی آن کشف واقعی قیمت یک محصول است.به گفته غلامعلی فارغی، کشف واقعی قیمت باعث میشود تا هم تولیدکننده و هم مصرفکننده نسبت به آن آگاهی کامل داشته باشند و کشاورز نیز از میزان سود واقعی خود مطلع شود.وی ادامه داد: در ایران به دلیل وجود کشاورزی سنتی فعالیت کشاورزان و کل فرآیند کار اعم از کشت، عرضه و توزیع آن هم سنتی است و متاسفانه تا سالهای اخیر کسی به فکر اصلاح این شرایط نبوده است.فارغی گفت: با این حال بازار سرمایه بازار مدرنی است که در سالهای اخیر به آن توجه شده است. درصورتی که با حمایت وزارت جهاد کشاورزی عرضه محصولات در بورس کالا افزایش یابد بخش کشاورزی نیز به تدریج میتواند خود را با این بازار مدرن تطبیق دهد و از مزایای فراوان آن بهرهمند شود.رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران افزود: زعفران به دلیل ارزآوری قابل قبول یکی از محصولات صادراتی مهم ایران در بخش کشاورزی است. این درحالی است که به دلیل اینکه کشاورزان خود محصولات را صادر نمیکنند بهطور عمده شرکتهای تعاونی کار صادرات را انجام میدهند.وی گفت: درصورتی که زعفرانکاران در یک یا چند تشکل صنفی تجمیع و سازماندهی شوند و محصول خود را از طریق بورس کالا عرضه کنند بهطور قطع بخش عمده سود این چرخه نصیب آنان میشود. در تمام دنیا نیز محصولات از طریق اتحادیهها در بورس عرضه میشود. اما اگر مانند گذشته واسطهها عرضه و فروش محصول را دراختیار داشته باشند، طبیعتا سود آن نصیب کشاورز نمیشود و تنها دلالان هستند که از آن منتفع میشوند.وی تاکید کرد: حتی با فرض ادامه فعالیت دلالان در بازار زعفران، درصورتی که زعفران در بورس کالا عرضه شود بازهم به نفع این بخش خواهد بود. چرا که به دلیل کشف واقعی قیمت، کشاورزان از نرخ واقعی محصولی که تولید میکنند مطلع میشوند و فضا برای فعالیت دلالان و مانورهای قیمتی آنها در بازار محدود میشود. بنابراین حداقل مزیت بورس کالا برای عرضه کالا این است که باعث متشکل شدن و آگاهی کشاورزان میشود.
قیمت زعفران شاخص میشود
این فعال بخش خصوصی در پایان با بیان اینکه بورس کالا میتواند قیمت شاخص زعفران دنیا را تعیین کند، گفت: کشف قیمت محصول در بورس کالا قیمت آن را به یک شاخص تبدیل میکند. هم اکنون قیمت شاخص محصولات کشاورزی نظیر گندم و ذرت در بورسهای کالایی دنیا تعیین میشود و در سراسر کشورها مورد استفاده قرار میگیرد. حال اگر قیمت زعفران در بورس تعیین شود ایران میتواند به دلیل اینکه تولیدکننده ۹۰ درصد زعفران دنیاست، قیمت شاخص آن را تعیین کند.
نظرات