ثبت دو رکورد در بازار پلیمرها

محمدحسین بابالو
دنیای اقتصاد : رکورد بیشترین حجم معامله پلیمرها در تاریخ بورس کالا بار دیگر در هفته گذشته تجربه شد؛ یعنی در هفته‌ای که گذشت این رکورد جابه‌جا‌ شد و با نیم درصد بالاتر به ثبت رسید. افزایش قیمت‌ها در بازار آزاد البته به بورس کالا هم سرایت کرد تا جایی که رکورد بیشترین شاخص قیمت پلیمرهای دنیای اقتصاد هم در هفته گذشته شکسته شد. ترقی این دو رکورد در بازار پلیمرها آن‌هم در روزهای پایانی سال اگرچه در فاز اول از رونق تولید در صنایع تکمیلی حکایت دارد ولی در کنار آن برخی ذهنیت‌های جانبی را هم ایجاد کرده است و نشان می‌دهد جو روانی باز هم در بازار ایفای نقش کرده است.
 نوسان شاخص قیمت پلیمرهای دنیای‌اقتصاد
رکوردشکنی تنها در حجم معاملات خودنمایی نمی‌کند بلکه نوسان قیمت‌ها هم گام به گام رشد حجم معاملات در حال ایفای نقش هستند. افزایش قیمت‌های پایه در بورس کالا در کنار تداوم رقابت برای خرید دو ابزار اصلی برای رشد قیمت‌ها در بورس کالا موجب شد شاخص قیمت پلیمرهای دنیای اقتصاد به رکورد خود دست یابد. ثبت دو رکورد توامان حجم و قیمت در این بازار نشان می‌دهد که معاملات پلیمرها در قلب تلاطم در جریان است و التهاب را باید کلیدواژه اصلی این بازارها به‌شمار آورد. هفته گذشته هم از نبود داده‌های بنیادین برای این حجم از التهاب سخن گفتیم ولی شرایط نه تنها تغییری نکرد بلکه این هیجانات معاملاتی عمیق‌تر هم شد. عمق این تلاطم به حدی است که تاثیرگذاری اصلی آن را باید در سال آینده مشاهده کرد آن‌هم در شرایطی که مشخص نیست چه سرنوشتی برای قیمت‌های پایه در سال آینده متصور است.
 
شاخص قیمت پلیمرهای «دنیای اقتصاد» هفته گذشته به ۱۱ هزار و ۳۷۵ تومان رسید که در مقایسه با مدت مشابه در هفته قبل از رشدی ۸/ ۳ درصدی برخوردار شده است. این رشد از آن جهت اهمیت بسیاری دارد که هفته قبل از آن رکورد تاریخی این شاخص ثبت شده بود ولی در هفته‌ای که گذشت این رکورد هم جابه‌جا‌ شد و ترقی یافت و رکورد تاریخی قیمت‌ها در این بازار به ثبت رسید. همین فاکتور نشان می‌دهد که اغلب گروه‌های کالایی در هفته قبل رشد نرخ داشتند ولی بررسی‌های دقیق‌تر نشان می‌دهد برخی از انواع رشد سریع‌تری داشته و باز هم چیزی شبیه به رکورد قیمتی را تجربه کرده‌اند. از ویژگی‌های مهم ترسیم شاخص قیمت پلیمرها در بورس کالا بررسی تک تک گروه‌های کالایی است؛ یعنی نوسان نرخ در این بازارها به خوبی قابل رهگیری خواهد بود. به‌عنوان یک نمونه مشخص متوسط قیمت کشف شده گروه کالایی پت بطری هفته گذشته در بورس کالا نزدیک به ۲۱ هزار تومان بود که به نسبت مدت مشابه هفته قبل نزدیک به ۱۴ درصد رشد نرخ را نشان می‌دهد. همین قیمت‌ها را باید معرفی برای وضعیت قیمتی در بازار داخلی به شمار آورد و همین رشد نرخ را البته باید دلیل قیمت‌گذاری این کالا در بازار داخلی با قیمت‌هایی نزدیک به ۲۶ هزار تومان به شمار آورد. البته این کالا چند روز است که در بازار آزاد آرامش نرخ پیدا کرده؛ یعنی رشد قیمت‌های بیشتری را تجربه نکرده است. البته حجم معاملات این کالا در بورس نزدیک به یک درصد کاهش داشته و البته حجم داد و ستد گریدهای نساجی پت هم نزدیک به ۱۰ درصد تضعیف شده است.
 
البته اگر به معاملات هفته گذشته در بازار پلیمرها توجه کنیم شاهد رشد قیمت‌ها و رقابت برای خرید در دو گروه کالایی اصلی پلی‌پروپیلن و پلی‌اتیلن‌ترفتالات خواهیم شد. نکته جالب توجه اینکه زیرمجموعه‌های این گروه‌های کالایی با کاهش حجم معاملات همراه شده‌اند؛ یعنی یکی از دلایل اصلی التهاب همین کاهش حجم معاملات هفتگی بوده است. برای پت بطری پت نساجی حتی در حجم معاملات ثبت شده به نسبت متوسط امسال ( ۹ ماه ابتدایی سال جاری) شاهد یک عقبگرد معاملاتی هستیم یعنی عدم تغذیه بازار کاملا در این آمارها مشهود است. البته باید دلیل این حجم از عرضه‌ها و البته رقابت برای خرید را جویا شد، زیرا قیمت نزدیک به ۲۱ هزار تومانی بورس یا ۲۶ هزار تومانی بازار برای این ماده اولیه چیزی نیست که بتوان از کنار آن به‌سادگی گذشت.
 
جابه‌جا‌یی رکورد تاریخی معاملات پلیمرها
رشد نزدیک به یک درصدی عرضه پلیمرها در هفته گذشته به نسبت هفته قبل از آن و ثبت عرضه‌ای بیش از ۹۶ هزار تن که بالاترین رکورد سال جاری به شمار می‌رود موجب شد بازار پلیمرها در هفته گذشته مستعد رشد حجم معاملات باشد. این در حالی بود که حجم تقاضا در بورس کالا با ۵/ ۷ درصد کاهش روبه رو شد که نشان می‌دهد اندکی از التهاب خرید در بازار آزاد و بورس کالا در هفته گذشته کاسته شده است ولی باز هم تقاضایی پرحجم در بورس کالا به ثبت رسیده بود. قیمت‌های نسبتا بالا در کنار بیم و امیدهای دلاری و همچنین افزایش سنتی تقاضا در روزهای پایانی سال در نهایت موجب شد حجم معاملات پلیمرها در بورس کالا در هفته قبل با رشدی نزدیک به نیم درصد به نزدیکی ۹۰ هزار و ۵۰ تن برسد که این رقم بالاترین رکورد ثبت شده در تاریخ فعالیت بورس کالاست؛ یعنی رکورد هفته قبل از آن را نیم درصد جابه‌جا‌ کرد. این رقم معاملات اهمیت بسیاری دارد، زیرا نشان می‌دهد التهاب در این بازار هنوز پابرجاست و خریداران هنوز هم رقابت را برای خرید حداکثری مورد توجه قرار می‌دهند. رشد قیمت‌های پایه در بورس کالا در کنار بالابودن حجم معاملات در هفته گذشته هم نتوانست جلوی داد‌و‌ستد پرحجم در هفته گذشته را بگیرد اگرچه به‌صورت کلی حجم بالای معاملات مواد اولیه آن هم با ارقامی بالاتر از قیمت‌های پایه در بورس کالا سیگنالی مثبت ارزیابی می‌شود ولی نوسان قیمت‌ها به گونه‌ای ایفای نقش کرده که تنها باید به این ویژگی‌های معاملاتی به‌عنوان یک ابهام اشاره کرد.معاملات هفته گذشته به نسبت متوسط معاملاتی امسال از رشدی ۴۳/ ۴۸ درصدی حکایت داشته و این رقم به نسبت متوسط سال قبل رشد ۵۲/ ۷۲ درصدی را نشان می‌دهد. البته عرضه‌های هفته قبل به نسبت متوسط امسال ۳۱/ ۳۵ درصد و به نسبت متوسط پارسال ۷۷/ ۲۹ درصد برتری دارد. این شرایط کلی به این معنی است که پس از رکوردشکنی حجم معاملات از اغلب جهات هفته پررونقی در بازار در حال تجربه است که این رونق معاملاتی اگر با رشد قیمت‌ها در یک فاز مورد ارزیابی قرار بگیرند از یک تغییر در این بازار خبر می‌دهند. رشد عرضه‌ها اگر تداوم یابد سرعت‌گیر مهمی برای رشد قیمت‌ها در بازار آزاد خواهد بود آن هم در شرایطی که پتانسیل عقب‌نشینی تقاضا در روزهای آینده وجود دارد.
 
  بازار آزاد و نوسان قیمت‌ها
رشد قیمت دلار آزاد در کنار افزایش جذابیت خرید در روزهای پایانی سال موجب شد تا بهای پلیمرها در دو هفته گذشته در بازار داخلی به سمت رشد قیمت‌ها متمایل شود تا جایی که تا اواسط هفته گذشته این روند صعودی ادامه یافت و قیمت‌های بسیار بالایی را به ثبت رساند. این روند البته با ثبت عرضه‌های گسترده در هفته قبل اندکی تعدیل شد تا جایی که نه‌تنها از شتاب رشد قیمت‌ها کاسته شد بلکه بسیاری از گریدها حتی افت نرخ را هم تجربه کردند. این جریان کاهشی البته در روزهای پایانی هفته گذشته و برای بسیاری از گریدهای رایج تجربه شد و به‌جز انواع جذاب می‌توان گفت که جریان غالب قیمتی در اواخر هفته گذشته به تعادل رسید و به سمت کاهش نرخ هم متمایل شد. بالابودن محسوس حجم معامله پلیمرها در بورس کالا در هفته قبل و وفور عرضه‌ها اگرچه دلیل اصلی تعادل قیمتی و تمایل به افت نرخ بود ولی کاهش جو روانی از رشد قیمت دلار را هم می‌توان از دلایل آرام‌تر شدن این بازار به شمار آورد. به مرور زمان موجودی انبارها نیز افزایش یافته است آن هم در وضعیتی که آرام‌آرام جذابیت تولید در بازار داخلی و صنایع تکمیلی با نزدیک‌تر شدن به روزهای پایانی سال کاهش می‌یابد. به‌صورت دقیق‌تر زمان کافی برای تولید و فروش در اواخر سال جاری باقی نمانده است و همین داده تقاضای واقعی برای تولید را اندک‌اندک کاهش خواهد داد، بنابراین یکی از مولفه‌های اصلی رشد تقاضا از کار می‌افتد. البته التهاب قیمتی در بازار آزاد و همچنین حجم بالای خرید در بورس کالا تنها به دلیل واقعیت‌های بازار رخ نداده است و باید جو روانی را یکی از محرک‌های اصلی در بازار به شمار آورد. البته واقعیت‌های جو روانی و تاثیر آن بر نوسان قیمت‌ها نیاز به بررسی‌های بیشتری دارد که در روزهای بعد بیشتر به آن خواهیم پرداخت.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید