پرش تاریخی بورس به ابرکانال

فاطمه اسماعیلی
دنیای اقتصاد : شاخص کل بورس تهران طی معاملات روز گذشته به روند صعودی خود ادامه داد و با جهشی پنج کانالی، سقفی جدید در کارنامه تاریخی این بازار ثبت کرد. ورود پول‌های تازه، ارزش معاملات خرد سهام را به بیشترین مقدار در ۶ ماه اخیر رساند و با غلبه بر دیگر عوامل اثرگذار، زمینه رشد ۵۷۲۲ واحدی شاخص سهام و ورود این نماگر به ابرکانال ۲۰۰ هزار واحدی را فراهم کرد. با احتساب این میزان رشد، بازدهی شاخص کل بورس تهران از ابتدای سال و طی ۱۳ روز معاملاتی به ۱۳ درصد رسید. برخلاف تصور عمومی که عبور سهام از محدوده فعلی را به‌خاطر برخی گذشته‌نگری‌های عموما تکنیکال محتمل نمی‌دانست، قدرت نقدینگی توانست فضا را با محرک‌های بنیادی هماهنگ کند. به این ترتیب نه‌تنها شاهد عبور از مرزهای روانی شاخص سهام بودیم، بلکه دیروز حدود ۹۰ درصد از نمادهای بورسی در محدوده سبز تابلو به معاملات خود پایان دادند. با این حال، رشد‌های دسته‌جمعی و پرشتاب گروه‌های بورسی می‌تواند هشداری برای معامله‌گرانی باشد که بدون توجه به عیار ارزندگی سهام به صف خریداران می‌پیوندند. بنابراین به‌منظور جلوگیری از هیجانی شدن فضای معاملات و پایداری دوره رونق باید تفکیک سهام بر مبنای معیارهای تحلیلی مدنظر فعالان بورسی و به‌ویژه تازه‌واردها قرار گیرد.
پرش تاریخی بورس به ابرکانال
شاخص کل بورس تهران در ادامه روند صعودی خود طی روز گذشته با جهش ۵۷۲۲ واحدی، برای نخستین بار در تاریخ بازار سهام از کانال ۲۰۰ هزار واحدی عبور کرد و با ثبت رکوردی جدید در ارتفاع ۲۰۱ هزار و ۸۰۶ واحدی ایستاد. این هشتمین صعود متوالی شاخص سهام بود که زمینه‌ساز ورود این نماگر به ابرکانال جدید ۲۰۰ هزار واحدی شد. در این روز ارزش معاملات خرد نیز به بیشترین مقدار در ۶ ماه اخیر رسید تا بار دیگر تاکیدی بر اثر محسوس ورود پول‌های تازه به بازار سهام و غلبه توان نقدینگی بر همه عوامل اثرگذار باشد. به این ترتیب بازدهی شاخص کل بورس تهران از ابتدای سال تاکنون به حدود ۱۳ درصد رسید.

هشتمین صعود متوالی شاخص سهام
شاخص سهام پس از رسیدن به کف در روزهای پایانی بهمن‌ماه سال گذشته، گام در مسیری صعودی نهاد. رشدی که ماحصل آن تا به امروز افزایش حدود ۲۹ درصدی نماگر اصلی این بازار بود. این شرایط از میانه اسفندماه شکلی جدی‌تر به خود گرفت و تبدیل به رشدهای متوالی این نماگر شد. به‌طوری که شاخص کل بورس تهران در ۲۳ روز معاملاتی اخیر تنها یک روز منفی با افت ناچیز را تجربه کرده است. در این میان، رشد فراگیر قیمت سهام سبب شد تا شاخص هم‌وزن که نشانی از اثرگذاری یکسان نمادها دارد، در روزهای نخستین معاملات سال جاری به رکورد تاریخی دست یابد. روز گذشته نیز حدود ۹۰ درصد از تعداد نمادهای بورسی با رشد قیمت به معاملات روزانه خود پایان دادند. موضوعی که می‌تواند بار دیگر یادآور حرکت دسته‌جمعی و توده‌وار بسیاری از فعالان بازار بدون توجه به پتانسیل‌های بنیادی باشد. رشد دسته‌جمعی تمامی گروه‌های بورسی با شتاب بالا می‌تواند علامت هشداری برای کسانی باشد که در این جریان بدون توجه به عیار ارزندگی به این موج فراگیر پیوسته‌اند. موجی که در ادامه و در صورت اصلاح قیمت می‌تواند مسیری معکوس بپیماید و باز بسیاری از معامله‌گران را هراسان‌ کند و به هیجانات منفی دامن زند و این در نقطه مقابل به عرضه‌های فراگیر بینجامد.

رشد با چاشنی نقدینگی
همان‌طور که اشاره شد دیروز قدرت نقدینگی بر دیگر عوامل اثرگذار غلبه کرد و چاشنی رشد حدود ۳ درصدی شاخص کل سهام شد. روز گذشته بیش از ۱۲۸۵ میلیارد تومان نقدینگی در میان فعالان بورسی جابه‌جا شد. رقمی که از ۱۷ مهر سال گذشته تاکنون بی‌سابقه بود. در این میان رشد دسته‌جمعی قیمت در گروه‌های مختلف و ترکیب یکدست تقاضا در سهم‌های بنیادی و غیربنیادی حاکی از قدرت نقدینگی داشت. موضوعی که پیش‌تر در گزارش «دنیای اقتصاد» تحت عنوان «پول‌های جدید در راه بورس» نوید داده شده و از آن به عنوان بازیساز مهم بورس تهران یاد شده بود.

لزوم توجه به مولفه‌های بنیادی
همان‌طور که اشاره شد روز گذشته قریب به اتفاق نمادهای بورسی در محدوده سبز قیمت قرار گرفتند. این در حالی است که بررسی‌ها نشان می‌دهد تمام نمادهای مذکور از پشتوانه لازم برای رشد برخوردار نیستند. از این رو، ریسک حضور در این دسته از سهم‌ها بالا ارزیابی می‌شود و می‌تواند سبب ثبت زیان برای معامله‌گران به خصوص تازه‌واردها شود. این مهم، لزوم توجه به تمامی مولفه‌ها برای دقت بیشتر در انتخاب سهام را گوشزد می‌کند. در صف‌نشینی در برخی از گروه‌های کوچک و متوسط یا تحرکات مثبت در تک‌سهم‌های مستعد برای موج‌سواری طی روزهای اخیر می‌توان مصادیقی از این پدیده یافت. هر چند با توجه به وجود سهم‌های ارزنده در این گروه‌ها، نمی‌توان از لفظ غیرارزنده استفاده کرد اما رشد دسته‌جمعی تمام نمادهای زیرمجموعه صنایع مزبور خود نشان از هیجانی بودن معاملات دارد. برای مثال، سهام زیرمجموعه گروه قندوشکر از صنایعی است که می‌تواند مصداقی از این شرایط باشد که طی روز گذشته بر خلاف جریان عمومی بازار تحت فشار فروش دچار افت شدید قیمت شدند. این گروه‌ها طی هفته‌های اخیر با رشد‌های پیاپی و صف‌های دسته‌جمعی خرید پیش آمدند و رکوردهای تازه‌ای به جا گذاشتند که در صورت عدم تحقق انتظارات می‌تواند اعلان خطری برای معامله‌گران تازه‌وارد باشد. بر این اساس آگاهی کامل از دلایل رشد یک سهم و همچنین ریسک‌های موجود پیش‌رو از مقدمات قرار گرفتن سهم در لیست خرید معامله‌گران قلمداد می‌شود.

اثر ۶۰۰ واحدی یک بازگشایی
روز گذشته بازگشایی یک نماد بانکی پس از افزایش سرمایه، تاثیری ۶۰۰ واحدی بر رشد شاخص کل بورس تهران به جا گذاشت. دیروز نماد معاملاتی بانک تجارت پس از ثبت افزایش سرمایه ۳۹۰ درصدی از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی‌ها و توقف بیش از یک‌ماهه به گردونه معاملات بازگشت. ضعف هسته معاملات و احتمال اختلال مجدد این سامانه به سبب حجم بالای سفارش‌های ارسالی روی این نماد بانکی سبب شد تا ناظر بازار تصمیم به مچینگ سفارش‌ها پس از ساعت رسمی معاملات بورس تهران بگیرد. جذابیت قیمت سهم مذکور به دلیل رقیق شدن پس از افزایش سرمایه، سبب شد تا نقدینگی قابل‌توجهی در صف خرید «وتجارت» قرار گیرد. امری که البته افزایش فشار فروش در کلیت بازار سهام را به دنبال داشت. هر چند بخشی از افزایش عرضه‌ها در این برهه زمانی را می‌توان به شناسایی سود از سوی معامله‌گران ارتباط داد اما نمی‌توان تب‌وتاب طیفی از معامله‌گران برای تامین نقدینگی و خرید سهمی با قیمت رقیق‌شده پس از افزایش سرمایه را نادیده گرفت. بازار از مدت‌ها قبل در انتظار افزایش قابل توجه سرمایه بانک‌ها از محل تجدید ارزیابی بود. از همین رو، بازگشایی نماد معاملاتی بانک تجارت پس از وقفه یک ماهه، چنان که انتظار می‌رفت، مورد استقبال معامله‌گران قرار گرفت تا قیمت بازگشایی این نماد ۲۹ درصد بالاتر از قیمت تئوریک قرار بگیرد و ۴ میلیارد و ۱۵۰ میلیون سهم از این بانک به ارزش ۱۸۹ میلیارد تومان بین سهامداران بورسی دست به دست شود.

رشد دسته‌جمعی صنایع
روز گذشته در حالی شاخص کل بورس تهران با جهش حدود ۳ درصدی، به کانال ۲۰۱ هزار واحدی وارد شد که در میان صنایع بورسی نیز رشد دسته‌جمعی گروه‌ها را شاهد بودیم. در این میان تنها گروه قندوشکر از رشد جاماند. فشار شدید فروش در این گروه، نه‌تنها به ریزش ۱۰ تا ۸ درصدی در نمادهایی چون «قشهد» و «قصفها» منجر شد، بلکه متوسط قیمت‌ها در کل صنعت را بیش از ۶/ ۳ درصد تنزل داد. در مقابل اما گروه بانک‌ها و موسسات اعتباری با پرچمداری بانک تجارت رشد ۱/ ۶ درصدی را تجربه کرد و در صدر صنایع پربازده روز دوشنبه ایستاد. در میان سهام کالایی بورس تهران نیز معدنی‌ها با افزایش ۲/ ۴ درصدی میانگین قیمت صدرنشین شدند. بازگشایی نماد معاملاتی شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر پس از برگزاری مجمع عمومی فوق‌العاده برای تصویب افزایش سرمایه ۳۳ درصدی از محل مطالبات و آورده نقدی و جهش بیش از ۷ درصدی قیمت پایانی این سهم از عمده دلایل کسب بازدهی مناسب برای گروه به‌شمار می‌رود.پالایشی‌ها دیگر صنعت کالایی بود که روز گذشته با رشد حدود چهار درصدی شاخص همراه شد. دو گروه فلزات اساسی و محصولات شیمیایی نیز در این روز به ترتیب شاهد افزایش ۶/ ۲ و ۴/ ۲ درصدی شاخص صنعت خود بودند. بیشترین ارزش معاملات روزانه نیز پس از گروه بانک‌ها و موسسات اعتباری، در اختیار پتروشیمی‌ها قرار گرفت.

رکوردی جدید در کارنامه حقیقی‌ها
روز گذشته برای هشتمین روز متوالی خالص تغییر مالکیت سهام به سمت معامله‌گران حقیقی بازار رقم خورد. به این ترتیب دیروز بیش از دو میلیارد سهم به ارزش ۱۴۸ میلیارد تومان از سبد سهام معامله‌گران حقوقی بازار به پرتفوی حقیقی‌ها افزوده شد که بیشترین خالص خرید معامله‌گران خرد از ۲۸ مهرماه سال گذشته بود. بیشترین خالص خرید سهامداران حقیقی نیز در این روز در نمادهای زیرمجموعه بانک‌ها و موسسات اعتباری ثبت شد. به این ترتیب دیروز بانکی‌ها شاهد جابه‌جایی حدود ۸۷ میلیارد تومان نقدینگی در مسیر حقوقی به حقیقی بودند، پس از آن نیز معدنی‌ها با بیشترین خالص خرید معامله‌گران خرد به میزان ۶/ ۳۱ میلیارد تومان همراه شدند.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید