ماه ۱۰ درصدی آیفکس

مینا افروزی
دنیای اقتصاد : اولین ماه معاملاتی سال جدید به پایان رسید و شاخص فرابورس ایران رشد حدود ۱۰ درصدی را به نمایش گذاشت و سقف تاریخی خود را در آستانه کانال ۲۵۰۰ واحدی رقم زد. جهش ارزش معاملات خرد در این دوره نشان از پیوستن فعالان جدید به بازار سهام فرابورسی بود که شامل حال غالب نمادهای بازارهای اول و دوم شد و ۱۱ روز مثبت را برای شاخص کل در بر داشت. همچنین طی این ماه، برآیند تغییرات بازدهی اوراق خزانه اسلامی رشد محدودی را برای این نرخ رقم زد. در بازار تسهیلات مسکن نیز به دنبال رکود بازار مسکن و ناکارآمدی این اوراق در خرید خانه، اوراق مزبور خرید و فروش کم رمقی را به ثبت رساند.
معاملات فرابورس ایران ۱۶ روز کاری اولین ماه سال جاری را با داد و ستد بیش از ۱۸ هزار و ۴۱۶ میلیون برگه بهادار به ارزش نزدیک به ۷۷ هزار میلیارد تومان سپری کرد که نسبت به مدت مشابه سال ۹۷، رشد سه برابری را تجربه کرده است. همچنین شاخص کل سهام فرابورسی در این ماه با رشد بیش از ۷/ ۹ درصدی قله تاریخی خود را در آستانه کانال ۲۵۰۰ واحدی رقم زد.شاخص مزبور که تا ۲۶ فروردین با تجربه سه افت ناچیز، از رشد بیش از ۵/ ۱۰ درصدی برخوردار شده بود، در تاریخ ۲۷ فروردین با اولین اصلاح جدی قیمت‌ها روبه‌رو‌ شد. این روند اصلاحی در روز معاملاتی دیگر همزمان با پایان هفته آخر فروردین با شدت بیشتری ادامه یافت. این روند اصلاحی آیفکس برای مدت زمانی طولانی تداوم پیدا نکرد و معاملات روز پایانی این ماه، با عملکرد مثبت خریداران در سمت خرید سپری شد که منجر به ثبت بیشترین افزایش آیفکس از تاریخ ۱۲ آذر ۹۷ شد. به این ترتیب، مقدار پایانی شاخص کل در انتهای معاملات ۳۱ فروردین با رشد بیش از ۶/ ۲ درصدی بر سطح ۸/ ۲۴۷۷ واحدی تثبیت شد.

صعود دسته‌جمعی صنایع
در این ماه، به‌طور میانگین روزانه حدود ۵۳۷ میلیون سهم به ارزش بیش از ۱۷۹ میلیارد تومان در معاملات خرد بازارهای اول و دوم دست به دست شد که نسبت به ماه اسفند، نشان از رشد بیش از ۵۰ درصدی این دو متغیر دارد که حاکی از تزریق نقدینگی‌های جدید و جان گرفتن تقاضا در بازار سهام فرابورسی است. صنعت «فلزات اساسی» با ارزش معاملات ماهانه بیش از ۷۵۲ میلیارد تومان پرمعامله‌ترین صنعت ماه گذشته بود که افزون بر ۱۶ درصد نقدینگی کل را رقم زد. در رده‌های بعدی نیز صنایع «زراعت» و «محصولات پتروشیمی» قرار داشتند که در مجموع حدود ۱۰ درصد از ارزش معاملات خرد فروردین را شامل شدند. همچنین طی این ماه، از مجموع ۲۸ صنعت فرابورسی، ۲۷ صنعت با رشد متوسط قیمت‌ها به معاملات خود پایان دادند؛ در‌حالی‌که شاخص ماهانه صنعت «عرضه برق و گاز» با افت بیش از ۶/ ۹ درصدی مواجه شد. بیشترین رشد متوسط قیمت‌ها در صنعت «انبوه‌سازی و املاک و مستغلات» به وقوع پیوست که بیش از ۴۲ درصد بود. صنعت «رایانه» و «مواد و محصولات دارویی» نیز در رده‌های بعدی به ترتیب افزایش‌های ۳۲ و ۲۲ درصدی را تجربه کردند. همچنین در این ماه، قیمت جهانی نفت به ازای هر بشکه، با افزایش بیش از پنج درصد از حدود ۶۸ دلار به آستانه ۷۲ دلار رسید که در نتیجه آن متوسط قیمت سهام پالایشی بیشترین رشد را نسبت به سایر سهام کالایی تجربه کرد. محصولات پتروشیمی نیز با افزایش بیش از سه درصدی شاخص، کمترین رشد ماهانه را در میان سایر صنایع رقم زدند.همچنین در جریان ماهی که گذشت، نزدیک به ۵۵ میلیارد تومان سهام از پرتفوی سهامداران حقوقی به سبد سهامداران خرد انتقال یافت. آخرین باری که بازارهای اول و دوم با حمایت این دسته از سهامداران به معاملات ماهانه خود پایان داده بودند، آبان ۹۷ بود.

رفت‌و‌آمد نرخ بازدهی در کانال ۲۲ درصدی
در جریان ماهی که گذشت، نزدیک به ۲۲میلیون ورقه به ارزش افزون بر ۱۹۳۵ میلیارد تومان در بازار اوراق با درآمد ثابت دست به دست شد که از منظر حجم و ارزش معاملات نسبت به مدت مشابه در سال گذشته، بازار مزبور دچار کاهش شد. اسفند سال گذشته، حجم معاملات بیش از ۸۸ میلیون برگه بود که ارزش حدود ۷۸۳۵ میلیارد تومانی را رقم زده بود. همچنین فروردین سال گذشته نیز، در بازار اوراق با درآمد ثابت حجم اوراق مبادله شده به بیش از ۲۴ میلیون رسید که ارزش معاملات آن حدود ۲۱۱۷ میلیارد تومان بود. همچنین متوسط بازدهی اوراق اسناد خزانه اسلامی نیز در بازار عنوان‌شده، در کانال ۲۲ درصدی نوسان یافت و در یازدهم فروردین نیز حتی به کمترین مقدار خود در سطح ۱/ ۲۱ درصد عقب‌نشینی کرد. در نهایت، نرخ مزبور در پایان معاملات ۳۱ فروردین در سطح ۸/ ۲۲ درصد متوقف شد.

در بازار تسهیلات مسکن نیز در ماه گذشته، بیش از ۷۲۰ هزار ورقه «تسه» به ارزش بیش از ۳۶ میلیارد تومان معامله شد که نسبت به معاملات مدت مشابه در سال گذشته، با افت ۲۰درصدی ارزش معاملات مواجه شد. همچنین مقایسه ارزش معاملات بازار مزبور در دوره یک ماهه فروردین نسبت به اسفند، حاکی از کاهش تقریبا ۶۰ درصدی بود. در آغاز ماه گذشته، دامنه قیمت‌های اوراق تسهیلات مسکن در بازار مربوطه، بین ۴۵ هزار و ۹۰۰ تومان الی ۵۴ هزار و ۴۰۰ تومان بود. در پایان معاملات این ماه نیز، بازه قیمت‌ها به ۴۶ هزار و ۷۰۰ تا ۵۰ هزار و ۵۰۰ تومان محدود شد که نشان از عقب‌نشینی قیمت‌ها در جریان این ماه بود.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید