حمایت خودرویی از شاخص سهام

دنیای اقتصاد : شاخص کل بورس تهران روز گذشته پس از تعطیلی سه روزه در حالی با رشد کمتر از ۲/ ۰ درصدی دماسنج اصلی بازار آغاز به کار کرد که طی ۴ جلسه معاملاتی قبل، تن به اصلاح ۴/ ۱ درصدی داده بود. دیروز در حالی اغلب صنایع بزرگ بورس تهران دچار افت متوسط قیمت‌ها شدند که نمادهای خودرویی و بانکی در نقش حامیان اصلی شاخص کل بازار سهام ظاهر شدند. به‌طوری که این دو گروه تحت تاثیر اخبار افزایش سرمایه، بار دیگر بر صدر فهرست صنایع با بیشترین ارزش معاملات قرار گرفتند.
در اولین روز هفته جاری باز هم توجه بورس‌بازان به سهام شرکت‌های کوچک‌تر و متوسط بازار بیشتر بود. به‌طوری که نماگر هموزن که اثرپذیری یکسانی از نمادها دارد طی روز گذشته نزدیک به ۷/ ۰ درصد رشد کرد. در همین راستا می‌توان خاطرنشان کرد که سهام خودرویی با معاملاتی به ارزش ۲۱۰ میلیارد تومان و نمادهای بانک‌ها هم با ۱۱۸ میلیارد تومان معامله در مجموع حدود یک سوم از ۹۹۹ میلیارد تومان معامله خرد (بدون احتساب معاملات بلوک و اوراق) را به خود اختصاص دادند. به نظر می‌رسد اصلاح شدید در قیمت سهم‌های کوچک‌تر بورس تهران در کنار خبرهای تجدید ارزیابی بسیاری از این سهم‌ها موجب شده تا بار دیگر شاهد پیشی گرفتن شاخص هموزن از دماسنج اصلی بازار باشیم. دیگر اتفاق جالب توجه بازار سهام طی روز گذشته افت ارزش معاملات خرد به کمتر از هزار میلیارد تومان بعد از ۴ جلسه معاملاتی بود. هفته گذشته که نماگر اصلی بورس تهران ۴/ ۱‌درصد عقب‌نشینی کرد، به‌طور متوسط در هر روز کاری شاهد ۱۲۲۲ میلیارد تومان معامله سهام بودیم. به نظر می‌رسد بار دیگر با صعودی شدن قیمت سهام سرمایه‌گذاران بورسی با احتیاط بیشتری عمل می‌کنند.

گروه ساخت خودرو و قطعات طی روز گذشته بعد از دو گروه تک نماد استخراج نفت و سایر معادن با رشد ۲/ ۳ درصدی شاخص صنعت توجه بورس بازان را به خود جلب کرد. پیش از این سهام خودروسازان در جلسات پر تکراری با شایعاتی مبنی بر افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها رشدهای بالایی را به ثبت رسانده بود. اما قبل از شروع بازار در روز گذشته، شرکت سایپا با انتشار اطلاعیه‌ای مهر تایید بر این شایعات زد تا از همان دقایق ابتدایی بازار شاهد تشکیل صف برای خرید «خساپا» باشیم. در مقابل معامله‌گرانی که با تایید تجدید ارزیابی زمین‌ها، ساختمان‌ها و سرمایه‌گذاری‌های بلندمدت سایپا برای خرید سهام این شرکت هجوم بردند، بورس‌بازانی قرار داشتند که پیش از این با شایعات افزایش سرمایه دست به خرید این سهم زده و حال پس از کسب بازدهی‌های مناسب، با تایید این خبر در سمت فروش «خساپا» نشسته‌اند. در نهایت این هجوم سهامداران برای معامله سهم سایپا موجب شد تا «خساپا» هم بیشترین ارزش معاملات نمادها و هم بیشترین تعداد معاملات را داشته باشد.

شفاف‌سازی «خساپا» دلیلی شد تا اغلب سهم‌های خودرویی که طی این مدت با شایعه افزایش سرمایه همراه بودند، در روز گذشته رشدهای بالایی را تجربه کنند و بسیاری از آنها تجربه‌گر صف خرید باشند. در همین راستا می‌توان خاطر نشان کرد که ایران‌ خودرو و سایپا به‌عنوان دو غول خودروسازی کشور، طی روز گذشته با رشدهای ۵/ ۴ و ۹/ ۴ درصدی ارزش بازارهایشان، موجب حمایت بیش از ۲۵۴ واحدی از شاخص کل بورس تهران شده و در جایگاه اولین و سومین نماد اثرگذار بر دماسنج اصلی بازار سهام قرار گرفتند.  طی روز گذشته بسیاری از قطعه‌سازان (به غیر از شرکت‌های زیر مجموعه سایپا) با افت ارزش بازار مواجه شدند. این در حالی بود که محمد باقر عالی، رئیس هیات‌عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، در حاشیه افتتاح چهاردهمین نمایشگاه قطعات خودرو خبر از انعقاد ۱۲۰ میلیون یورو قرارداد تولید قطعات انواع خودرو با شرکت‌های داخلی در سال جاری داد. به گفته رئیس هیات‌عامل ایدرو هدف نهضت داخلی رسیدن به ۱۰ میلیارد دلار تا پایان سال ۱۴۰۰ است. عالی در ادامه افزود: امیدواریم پس از تکمیل ساخت این قطعات و نصب شدن روی محصولات داخلی شاهد کاهش قیمت خودرو باشیم. همچنین به نیا، سخنگوی انجمن قطعه‌سازان در رابطه با تاثیر توقف تولید پژو ۴۰۵ و پراید بر قطعه‌سازان صحبت کرد. طبق اظهارات به‌نیا، با توجه به جایگزینی تیبا برای پراید و شباهت زیاد قطعات این دو خودرو، توقف تولید خودروی پراید مشکلی برای قطعه‌سازان ایجاد نمی‌کند. اما داستان برای ۴۰۵ متفاوت است و از آن جا که قطعات خودروهای تولید شده توسط ایران‌خودرو با یکدیگر متفاوت است قطعه‌سازان بعد از توقف تولید پژو ۴۰۵ با مشکل مواجه خواهند شد. البته تا وقتی که جایگزین این خودرو مشخص نشود نمی‌توان اظهارنظر دقیقی در این رابطه کرد. تعدادی از بانک‌ها هم در روز گذشته شاهد رشدهای بالا در ارزش بازارشان بودند. اخباری مبنی بر محدودسازی افزایش سرمایه بانک‌ها در هفته گذشته موجب شد بانک‌هایی که قصد افزایش سرمایه دارند با عرضه‌های شدیدی مواجه شده و افت‌های سنگینی را تجربه کنند.

 به‌طوری که شاخص این صنعت در چهار جلسه معاملاتی هفته گذشته تن به اصلاح ۷ درصدی داد. اما در روز جمعه خبری مبنی بر رایزنی شاپور محمدی، رئیس سازمان بورس، با بانک مرکزی در رابطه با افزایش سرمایه بانک‌ها دلیلی شد تا در روز گذشته مجددا اقبال بورس‌بازان به این دسته از سهم‌ها بازگردد. به‌طوری که برخی از نمادهای بانکی مانند «وپاسار» که در هفته گذشته حدود ۱۱درصد از ارزش خود را از دست داده بود، طی روز گذشته با هجوم بورس‌بازان همراه شده و بیش از ۹/ ۴ درصد از افت خود را در هفته گذشته جبران کرد. نماد بانک پاسارگاد در روز گذشته با اثرگذاری مثبت ۱۳۵ واحدی بر دماسنج اصلی بورس تهران، در جایگاه دومین نماد با بیشترین تاثیر بر شاخص کل بازار سهام قرار گرفت. در پی خوش‌بینی کم‌ نظیری که به مذاکرات چین و آمریکا برای حل جنگ تجاری ایجاد شده آخر هفته گذشته طلا شدیدترین افت خود طی سه سال گذشته را تجربه کرد. در طرف دیگر نفت برنت و فلزات اساسی رشدهای مناسبی را تجربه کردند. به‌طوری که مس به‌عنوان دماسنج صنعت جهان بعد از سه ماه به سطح ۶ هزار دلاری رسید. با توجه به این به نظر می‌رسید روز گذشته شاهد اقبال بالا به سهام کامودیتی محور بورس باشیم. اما این اتفاق نیفتاد و از ۴ صنعت کانه فلزی، فلزات اساسی، فرآورده‌های نفتی و شیمیایی تنها شاخص گروه فلزات اساسی رشد خفیف ۱/ ۰ درصدی را تجربه کرد و سه گروه دیگر کالامحور با افت متوسط قیمت‌ها مواجه شدند. به نظر می‌رسد در هیاهوی افزایش سرمایه‌ها بورس‌بازان توجه کمتری به گروه‌های بنیادی بازار دارند و در حال حاضر ترجیح به انتظار برای تعیین تکلیف جنگ تجاری داده‌اند.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید