فاز اول توافق تجاری آمریکا و چین ممکن است به منزله پایان فصل اول مناقشه تجاری میان دو کشور باشد که طی آن واشنگتن رویکرد خصمانهای در پیش گرفت.
به گزارش «ایسنا» حتی اگر چین به تعهدات خود تحت این توافق عمل کند، توافق مذکور به معنای پایان گرفتن رقابت گسترده میان دو قدرت اقتصادی نیست. رقابت ژئوپلیتیکی و اختلاف بین مدل توسعه اقتصادی چین و سیستم اقتصادی آمریکا بسیار شدید است. در مقابل، این توافق به منزله آغاز فاز دوم رقابت اقتصادی است که از طریق کنترلهای واردات و صادرات، محدودیتهای سرمایهگذاری و تحریمها انجام خواهد شد.
طی دو سال گذشته واشنگتن بیسروصدا بنای حقوقی و قانونی برای این کمپین ایجاد کرد. کنگره آمریکا در سال ۲۰۱۸ قانونی را برای تشدید کنترلها روی صادرات فناوریهای جدید مانند روباتیکهای پیشرفته و هوش مصنوعی و بازبینی بیشتر سرمایهگذاریهای خارجی در آمریکا تصویب کرد. در نوامبر سال ۲۰۱۹ دولت ترامپ و کنگره گامهایی را برای ممانعت از استفاده شرکتهای آمریکایی از تجهیزات شبکه مخابرات چینی در آمریکا برداشتند. درخصوص محدودیتهای بیشتر برای روابط تجاری و سرمایهگذاری میان آمریکا و چین مانند محدودیت سرمایهگذاری صندوقهای بازنشستگی کارمندان در چین صحبتهای زیادی در واشنگتن مطرح میشود.
اما شاخصترین نمونه اقدامات ضدچینی هدفمند آمریکا، کمپین یک ساله علیه شرکت مخابراتی هوآوی بوده است. این کمپین درسهای مهمی برای آمریکا داشت زیرا از یک رویکرد تعرفهمحور برای رقابت با پکن به ابزارهای تهدیدهای هدفمند معطوف شد. کمپین علیه هوآوی ضرورت برنامهریزی بهتر، دیپلماسی موثرتر، سرمایهگذاری در محصولات جایگزین محصولات چینی، بازبینی سیستماتیک ریسکهای بلندمدت استفاده از ابزارهای اقتصادی تهدیدآمیز را منعکس کرد. بر اساس گزارش فارن پالیسی، واشنگتن طی یک سال اخیر به چالش هوآوی با یک کمپین فشار چندوجهی پاسخ داد. محدودیتها روی فروش تراشهها، نرمافزار و سایر محصولات شرکتهای آمریکایی به هوآوی تا حد زیادی موفق نشد روی فروش جهانی گوشیهای هوشمند این شرکت تاثیر منفی بگذارد اما کمپین دیپلماتیک ترامپ علیه تجهیزات مخابراتی نسل پنجم هوآوی قویتر شد و آمریکا، استرالیا، ژاپن و نیوزیلند را متقاعد کرد جلوی شبکههای مخابراتی نسل پنجم هوآوی را بگیرند. فعالیتهای دیپلماتیک آمریکا در اروپا هم باعث شد کشورهایی مانند آلمان، انگلیس، ایتالیا و لهستان درباره موافقت با بهکارگیری تجهیزات هوآوی در شبکههای نسل پنجم بحث کنند که ممکن است منجر به این شود که استفاده از تجهیزات هوآوی تنها به بخشهای غیرمهم محدود شود. حتی بزرگترین شرکت مخابراتی اسپانیا اخیرا اعلام کرده که با وجود اتکای گستردهای که به هوآوی در شبکههای مخابراتی فعلی دارد، قصد دارد استفاده از تجهیزات نسل پنجم هوآوی را محدود کند. اما در جهان در حال توسعه به استثنای چند کشور مانند ویتنام، هوآوی همچنان نقش مهمی در توسعه شبکه ایفا میکند. بهعنوان مثال اتحادیه آفریقا با وجود گزارشهای گسترده درباره وجود ابزار شنود در تجهیزات چینی، تفاهمنامهای با هوآوی درخصوص توسعه شبکه نسل پنجم امضا کرده است. در این بین، میزان پایبندی چین به توافق اخیر در روابط میان دو کشور در سال ۲۰۲۰ تعیینکننده خواهد بود. با وجود رضایت خاطری که از توافق آمریکا و چین بهوجود آمده است، انتظار میرود سال ۲۰۲۰ سال پررویدادی برای تجارت باشد. هنوز مدت کوتاهی از اعلام توافق واشنگتن و پکن نگذشته که شکافهایی میان دو کشور پدیدار شده است. یکی از مسائل عمده، درک متفاوت چین از زمان حذف کامل تعرفههای باقیمانده آمریکا پس از اجرای این توافق خواهد بود.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات