دنیای اقتصاد : چهارمین روز هفته، برای معاملهگران بازار ارز متفاوتترین روز دی ماه بود. روز سهشنبه، شاخص ارزی از حبس بازهای دی ماه خارج شد و توانست از محدوده مقاومتی ۱۳ هزار و ۲۰۰ تومانی عبور کند.
گذر معاملهگران از تردید؟
در نهمین روز دی ماه، دلار با ۱۶۰ تومان افزایش مواجه شد و به بهای ۱۳ هزار و ۳۰۰ تومان رسید. حتی در معاملات فردایی قیمت به محدوده ۱۳ هزار و ۳۲۰ تومانی قدم گذاشت. عبور دلار از محدوده مقاومتی ۱۳هزار و۲۰۰ تومانی در شرایطی رخ داد که آخرین بار در روز ۱۹ آذرماه نرخ بیشتری برای این ارز به ثبت رسیده بود. از ۳۰ آذر نیز بازار توانی برای کاهش به سوی زیر مرز ۱۳ هزار تومانی را از خود نشان نداده بود. به گفته فعالان، چند بار قیمت به مرز ۱۳هزار تومانی برخورد کرد و برگشت. از نظر آنها، زندانی شدن بازار در دامنه ۱۳ تا ۱۳ هزار و ۲۰۰ تومانی نشاندهنده تردید معاملهگران به منظور تعیین موقعیت مشخص در بازار بود. در چنین شرایطی عدهای از فعالان عبور دلار از محدوده روانی و رسیدن قیمت به بالاترین سطح ۱۸ روز اخیر را نشانهای بر پایان تردید معاملهگران افزایشی در نظر گرفتند. از نظر آنها، خریداران اطمینان بیشتری کسب کردند که قیمت به کف خود رسیده است و همین مساله باعث شد خریدهای خود را با اطمینان بیشتری انجام دهند.
در حالی که برخی بر افزایش جسارت افزایشیها تاکید داشتند، گروه دیگری از معاملهگران بر متغیرهای سیاسی و اتفاقات منطقهای بهعنوان یک عامل صعودی تاکید میکردند. بهعنوان مثال، حمله آمریکاییها به نیروهای حشدالشعبی و متعاقبا حمله معترضان به این اتفاق به سفارت آمریکا در عراق از جمله متغیرهایی بود که از نگاه تحلیلگران مورد توجه معاملهگران بازار قرار گرفت. به باور آنها، بازار بهطور کلی نسبت به تنشهای عراق حساسیت دارد و بخشی از شوک قیمتی پیشین نیز ناشی از ناامنیهای ایجاد شده در عراق بود. همچنین درج بعضی خبرها مبنی بر افزایش احتمال بیشتر شدن تحریمهای آمریکا در مورد ایران نیز یکی از نگرانیهای دیروز بازار بود. در کنار این، افزایش جوسازی دلالان پیرامون احتمال رد لایحههای مربوط به FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام دیگر متغیر سیاسی بود که مخصوصا در گروههای اطلاعرسانی دلالان به آن پرداخته میشد. دستهای دیگر از فعالان، اعتقاد داشتند متغیرهای بیرونی در رشد قیمت دلار موثر بودند. بهطور مثال، آنها به رشد نرخ حواله درهم به بالای مرز ۳ هزار و ۶۰۰ تومانی اشاره میکردند. گفته میشد که حدود ساعت ۴ بعدازظهر دیروز حواله درهم با قیمت ۳ هزار و ۶۳۵ تومان مورد معامله قرار میگرفت. با این سطح از قیمت درهم، ارزش دلار در بازار داخلی میتوانست تا نزدیکی ۱۳ هزار و ۳۵۰ تومان بالا برود. در حالی که برخی از معاملهگران، متغیرهای فنی، سیاسی و بیرونی را که تقاضا را تحریک میکرد، بهعنوان عوامل افزایشی بازار معرفی میکردند، گروه دیگری از فعالان، به ضعف بخش عرضه باور داشتند. از نظر آنها، بازار هر زمان با تقاضای روانی مواجه میشود، بازارساز نمیتواند پاسخگوی آنها باشد و همین عامل موجب افزایش قیمتها میشود. با این حال، از نگاه آنها مشخص نیست بازارساز به دلیل آنکه تقاضای احتیاطی و غیرواقعی را به رسمیت نمیشناسد، عرضه بیشتری را صورت نمیدهد یا باور دارد خود بازار با خروج این تقاضای هیجانی به آرامش میرسد. اگر این صحبتها درست باشد به معنای آن است که بازارساز میخواهد با هزینه کمتری بازار را مدیریت و همچنان توان خود را برای نوسانات میانمدت حفظ کند. با این حال، عده زیادی از معاملهگران نیز اعتقاد داشتند سطح عرضه مناسب بود و بازارساز توانست تا حدی در برابر جو افزایشیها مقاومت کند. به باور این گروه، این مقاومت موجب میشود که به تدریج بار دیگر نوسانگیران از بازار عقبنشینی کنند. در روزی که دلار افزایشی شد، سکه تمام بهار آزادی نیز راه صعودی را در پیش گرفت و وارد کانال ۴ میلیون و ۶۰۰ هزار تومانی شد. روز گذشته فلز گرانبهای داخلی ۹۰ هزار تومان رشد کرد و به بهای ۴ میلیون و ۶۷۵ هزار تومان رسید.
بانک مرکزی و مهار دلار
دلار دیروز در حالی دچار نوسان و از حبس بازهای خارج شد که در روزهای اخیر حداقل دو نماینده مجلس از اقدامات بانک مرکزی بهعنوان عامل اصلی که آرامش را به بازار برگرداند، سخن گفتند. بهعنوان مثال، محمدرضا تابش، با تاکید بر اینکه بانک مرکزی با مداخلههای کوچک در بازار ثبات نسبی نرخ ارز را ممکن کرده است، افزود: بزرگنمایی حوادث آبان ماه توسط دشمنان از یک طرف و انتشار شایعاتی که درخصوص کسری بودجه و ... منتشر میکنند باعث شد قیمت ارز روند صعودی پیدا کند که خوشبختانه با توجه به اقدامات بانک مرکزی این روند رو به کاهش است و امیدواریم در سطح کلان مساله حل شود.
به گزارش «ایبنا»، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس با بیان اینکه باید نرخ ارز یک بار برای همیشه درگیر ساماندهی کلی شود، تصریح کرد: تصمیمگیریهای غیر اقتصادی و غیر فنی میتواند آرامش بازار را برهم بریزد. این نماینده مردم در مجلس دهم، با تاکید بر اینکه باید مسائل عمده موجود را با جامعه جهانی حل کرده و در عرصه سیاسی با همسایگان و جامعه جهانی وارد گفتوگو شویم، گفت: اگر مسائل سیاسی کلان با کشورهای مختلف حل شود و در پی آن صادرات نفت بیشتر شده و دلارها به کشور بازگردد، بهطور حتم کاهش نرخ دلار و توازن میان عرضه و تقاضا رخ خواهد داد.
دو روز قبل نیز سیدفرید موسوی با بیان اینکه، بانک مرکزی در راستای ساماندهی ارزی ورود جدی داشته و توانست بازار را کنترل کند، گفت: بهبود وضعیت بازار ارز اکنون دستوری نبوده و سازوکار مدیریت و کم شدن هیجانات به ساماندهی وضعیت کمک کرده است. وی با بیان اینکه یکی از علل رشد نرخ ارز تغییر فصل و نزدیک شدن به کریسمس بوده است، افزود: تسویههای آخر سال نیز در این حوزه نقش داشته و توانسته در نوسان نرخ ارز دخیل باشد. موسوی تاکید کرد برخی اتفاقات رخ داده در کشورهای همسایه از جمله عراق نیز بر روند تغییرات نرخ ارز تاثیر گذار بوده است.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات