دنیای اقتصاد : بازار طلا در حالی فعالیت خود را در سال نو میلادی آغاز کرد که تشدید تنشهای سیاسی موجب افزایش تقاضا برای پناهگاههای امن دارایی از جمله طلا شد.
تشدید تنشهای سیاسی در خاورمیانه موجب شده بود تا قیمت جهانی طلا به بالاترین سطح خود در ۷ سال اخیر برسد که البته با توجه به فروکش کردن تنشهای ژئوپلیتیک، طلا از ریل قطار سریعالسیری که تا ایستگاه ۱۶۱۱ دلاری پیش رفته بود، خارج شد و عقبنشینی خود را آغاز کرد. البته این عقبگرد مانع صعود این فلز در این هفته نشد. اونس فلز زرد در روزهای ابتدایی سال ۲۰۲۰ میلادی نزدیک به ۳ درصد رشد قیمت را در پرونده خود ثبت کرده است. برخی از تحلیلگران بینالمللی بر این باورند که افزایش تقاضا از سوی سرمایهگذاران خرد میتواند یک نشانه مهم برای ادامه تقویت قیمت طلا در ماههای آینده باشد.
خوشبینی سرمایهگذاران به طلا
در نظرسنجی ابتدای سال کیتکو، سرمایهگذاران میناستریت به این سوال پاسخ دادهاند که قیمت طلا تا پایان امسال به سمت چه ایستگاهی خواهد رفت؟
نتیجه این نظرسنجی نشان میدهد که تعداد ناچیزی از سرمایهگذاران پیشبینی میکنند که قیمت طلا امسال با کاهش روبهرو خواهد شد. در این نظرسنجی ۱۷۴۹ سرمایهگذار بینالمللی شرکت کردهاند و ۸۰ درصد آنها باور دارند که قیمت طلا تا پایان سال ۲۰۲۰ میلادی از سطح ۱۶۰۰ دلاری فراتر خواهد رفت. هرچند این اتفاق در همان روزهای ابتدایی سال جاری میلادی رخ داد، اما دوام نداشت. یک چهارم معاملهگران یعنی ۴۳۹ نفر اعلام کردند که قیمت طلا امسال افزایش شدید را تجربه خواهد کرد و قیمت هر اونس طلا تا پایان سال ۲۰۲۰ میلادی به بیش از ۲هزار دلار خواهد رسید. تنها ۹ درصد شرکتکنندگان در این نظرسنجی یعنی ۱۵۲ نفر اعلام کردهاند که قیمت طلا تا پایان امسال کمتر از قیمت پایانی ۲۰۱۹ میلادی خواهد بود. کمتر از یک درصد آنها نیز پیشبینی کردهاند قیمت طلا تا پایان امسال به زیر هزار دلار خواهد رسید.
قیمت طلا در سال ۲۰۱۹ با ۱۹ درصد رشد به ۱۵۲۳ دلار رسید. اتخاذ سیاستهای انبساطی پولی در سراسر جهان تاثیر مهمی بر افزایش قیمت طلا داشته است. نگرانیهای زیادی درباره رکود اقتصادی وجود دارد و این مساله تقاضای سرمایهگذاری برای طلا را تا سطح بیسابقهای افزایش داده است. گرچه افزایش قیمت طلا از تابستان آغاز شد و به سرعت قیمت این فلز گرانبها را به بالاترین سطح در ۶ سال اخیر رساند، موجب شگفتی تحلیلگران والاستریت شد؛ ولی این مساله دقیقا چیزی بود که سرمایهگذاران میناستریت آن را پیشبینی کرده بودند. در نظرسنجی سال گذشته کیتکونیوز درباره چشمانداز بازار طلا در ۲۰۱۹، حدود یک سوم شرکتکنندگان معادل ۱۶۴۰ نفر پیشبینی کردند که قیمت طلا به بالاتر از ۱۵۰۰ دلار خواهد رسید.
گرچه تحلیلگران والاستریت نیز پیشبینی کردهاند که روند صعودی قیمت طلا در ۲۰۲۰ نیز ادامه خواهد یافت ولی میزان اعتماد و احساس آنها در مقایسه با سرمایهگذاران میناستریت چندان قدرتمند نیست. بسیاری از بانکهای بینالمللی مثل گلدمن ساکس، ایبیان امرو و تیدی سکوریتی پیشبینی کردهاند که قیمت طلا امسال حدود ۱۶۰۰ دلار خواهد بود. تحلیلگران گلدمن ساکس در این باره در گزارش چشمانداز بازار طلا اعلام کردند: با توجه به خرید ۷۵۰ تن طلا از سوی بانکهای مرکزی جهان با هدف کاهش سهم دلار در ذخایر ارزی، این مساله نشان میدهد که روند صعودی قیمت طلا در سال ۲۰۲۰ حفظ خواهد شد و طلا به هدف ۱۶۰۰ دلاری خواهد رسید.
علاوه بر این پیشبینی میشود که فدرال رزرو نرخ بهره را در سطح فعلی حفظ کند که در این صورت با توجه به افزایش تورم و کاهش نرخ بهره واقعی اوراق قرضه آمریکا، تقاضا برای سرمایهگذاری در بازار طلا افزایش خواهد یافت. به اعتقاد تحلیلگران، وضعیت فعلی نرخ بازدهی اوراق قرضه خزانهداری آمریکا به گونهای نیست که سرمایهگذاران برای حفظ ارزش دارایی و سرمایه خود اقدام به سرمایهگذاری در اوراق قرضه کنند و برای بسیاری از سرمایهگذاران، طلا اکنون نقش مهمی برای بیمه کردن سبد سرمایهگذاری آنها دارد. خوان کارلوس آرتیگاس، مدیر تحقیقات سرمایهگذاری در شورای جهانی طلا در این باره گفت: نوع ریسک برای سرمایهگذاران در ۲۰۲۰ در حال تغییر است و آنها نیاز به یک پوشش مطمئن در برابر خطرات سرمایهگذاری دارند و طلا بهترین گزینه خواهد بود.
گزارش بازار کار آمریکا
نرخ رشد دستمزدهای آمریکا به زیر سطح ۳درصدی نزول کرد. در حالی که پیشبینی میشد مانند ماه گذشته این نرخ با ثبت درصد مشابه ماه پیش از آن، نشان دهنده رشد دستمزد میانگین ساعتی نیروی کار آمریکا باشد، اما این نرخ ۱/ ۰ درصد (ماهانه) به ثبت رسید و کمتر از پیش بینیها و انتظارات در پرونده ماه پایانی سال ۲۰۱۹ میلادی درج شد. از طرفی برای نخستین بار از جولای ۲۰۱۸ تاکنون تعداد فرصتهای شغلی مورد انتظار کمتر از تعداد فرصتهای شغلی واقعی ایجاد شده است که در ماه دسامبر ۲۰۱۹ گزارش شده است. نرخ بیکاری نیز مانند ماه گذشته در سقف ۵۰ ساله خود به سر میبرد و همچنان پیکان این شاخص در حوالی ۵/ ۳ درصد نوسانات کوچکی میکند. انتظار میرفت تعداد فرصتهای شغلی برای ماه دسامبر حدود ۱۴۵ هزار باشد، اما در واقع ۱۶۰ هزار فرصت شغلی به ثبت رسید، هرچند که این میزان همچنان فاصله زیادی با رقم قابل توجه ۲۵۶ هزار فرصت شغلی در ماه نوامبر دارد. در طول ۱۲ ماه ۲۰۱۹ نرخ رشد دستمزدها حدود ۹/ ۲ درصد بوده است که این نرخ بیشتر مرهون رشد ۱/ ۳ درصدی نوامبر سال گذشته میلادی بود. با این حال همچنان نرخ رشد دستمزد میانگین ساعتی نیروی کار آمریکا به سطح پیش از بحران دهه گذشته نرسیده است. در واقع پیش از بحران مالی ۲۰۰۸ این نرخ ۶/ ۳ درصد (سالانه) ثبت شده بود. بازار سهام آمریکا پس از انتشار این خبر، در معاملات میانه روز خود وارد مدار صعودی شد. شاخص میانگین صنعتی داوجونز برای اولین بار رشد ۲۹ هزار واحد را در پرونده خود ثبت کرد، اما پس از گذشت ساعتی مدار صعودی داوجونز به سراشیبی تبدیل شد و سرمایه گذاران آغاز به خریداری ذخایر امنی از جنس اوراق خزانهداری آمریکا کردند. نرخ بازدهی اوراق خزانهداری ۱۰ ساله آمریکا حدود ۰۴/ ۰ درصد افت کرد و این بازدهی را به ۸۲/ ۱ درصد رساند. رابطه قیمت اوراق خزانهداری با بازدهی آنها معکوس است، بنابراین با افزایش تقاضا قیمتها بالا رفته و از سوی دیگر بازدهی نزولی میشود. محمد العریان اقتصاددان برجسته آمریکایی دادههای اخیر اقتصاد آمریکا را نشانگر نامحتمل بودن تغییر در رویکرد اقتصادی فدرالرزرو و سیاست پولی آن دانست.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات