پارامترهای اثرگذار بر بازار طلا و سکه

نایب‌رئیس اول اتحادیه طلا و جواهر تهران گفت: اگر بخواهیم به بازار سکه و طلا از منظر التهاب آن بپردازیم، باید گفت که این التهاب تنها به دو پارامتر که یکی داخلی و دیگری خارجی است بستگی دارد. پارامتری همچون افزایش نرخ اونس جهانی از ۱۲۰۰ دلار به ۱۷۵۰ دلار از بُعد خارجی و نرخ ارز و نوسانات آن از بُعد داخلی تاثیر مستقیمی بر قیمت سکه و طلا در بازار داخلی دارند.
به گزارش «ایسنا»، مسعود یزدانی اظهار کرد: با توجه به همه‌گیری ویروس‌ کرونا در جهان، بورس‌، نفت و پتروشیمی محدوده شده‌اند؛ بنابراین سرمایه‌های ذخیره شده باید به سمتی حرکت می‌کرد که دارای گردش بود؛ لذا دیده شد بهترین کالایی که حتی با یک تلفن می‌توان آن را خرید و فروش کرد، طلا است.

وی افزود: بنابراین اکثر سرمایه‌داران به سمت فعالیت در بازار سکه و طلا حرکت کردند. به همین دلیل اونس طلا از ۱۲۰۰، ۱۳۰۰ دلار آرام‌آرام افزایش پیدا کرد و تا ۱۷۵۰ دلار هم رسید. این افزایش ۴۲۰ دلاری در یک سال طی ۵۰ سال اخیر که تقریبا عرضه و تقاضا روندی معمول داشته است، بی‌سابقه بود. علاوه براین بعد خارجی که بسیار در قیمت‌ها تاثیرگذار بوده است، بعد داخلی موثر بر قیمت سکه و طلا، همیشه ارز بوده است. مشکلات ارزی ما این روزها دیگر برکسی پوشیده نیست. اکنون نفت چهار میلیون بشکه‌ای به ۷۰ تا ۱۰۰ هزار بشکه رسیده است.

یزدانی تاکید کرد: ضمن اینکه تهیه ارز نیز برای کشور مشکل شده و با محدودیت منابع تامین ارز مواجه شده‌ایم. بنابراین‌ مسائل آشفتگی بازار سکه و طلا در چند ماه اخیر به لحاظ قیمت، به دلیل افزایش نرخ اونس جهانی، کرونا و نوسانات افزایشی نرخ ارز رخ داده است.

نایب‌رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران با بیان اینکه امروزه گران شدن طلا برای صنعت ما هیچگونه مزیتی ندارد و برای ما همچون ابزاری است که از آن استفاده می‌کنیم، تصریح کرد: طلا همچون سایر کالاهایی است که تا چندی پیش حداقل یک سوم قیمت امروز خود را داشت؛ لذا بیش از آنکه این گران‌شدن به معنای افزایش قیمت آن کالا باشد، کاهش ارزش ریال است. یک کالا در طول یک سال نهایت ۵ تا ۱۰ درصد گران می‌شود؛ الباقی افزایش قیمت به سبب ضعیف شدن پول کشور ماست.

کرونا برود، بازارها فعال و التهابات کاهش می‌یابد
یزدانی تاکید کرد: ما نیز راضی هستیم که نرخ دلار و اونس جهانی مجددا کاهش یافته و طلا به‌طور مثال به همان گرمی ۱۰۰ هزار تومان چند سال گذشته خود بازگردد. در این صورت گردش ما نیز بیشتر خواهد شدکه برای ما بهتر است؛ چراکه سود ما در همان گردش است و می‌خواهیم طلا بیشتر خرید و فروش شود و گردش وجود داشته باشد تا ما هم از اجرت ساخت سود ببریم. سود ما تنها در همان اجرت ساخت‌هاست. طلا کالای فصلی نیست که بتوان آن را احتکار و ذخیره کرد تا در زمان خودش به‌طور مثال به سه برابر قیمت عرضه کرد.

این مقام صنفی پیش‌بینی کرد: چنانچه کرونا دست از سر ما بردارد و مجددا بازارهای دنیا فعال شوند، نرخ اونس ۲۰۰ دلار کاهش خواهد یافت. اتفاقات اخیر متاثر از کرونا و سقوط قیمت نفت و این دست مسائل، سبب التهابات بازاری همچون طلا شده است و چنانچه این مسائل برطرف شود، از این رکود خارج می‌شویم و التهابات هم کم خواهد شد. یزدانی درباره با استقبال مردم و میزان تقاضا در بازار، گفت: این روزها مردم چندان تمایلی برای خرید طلا ندارند. در حقیقت قدرت خرید از بین رفته است؛ لذا میزان تقاضا بسیار کاهش یافته است.

وی در رابطه با حرکت موازی طلا و بورس، اظهار کرد: کار ما دو جنبه مصنوعات طلا و طلای خام دارد. اینکه می‌گوییم بازار وضعیت خوبی دارد، منظورمصنوعات طلا (قطعات طلای ساخته و آماده) است. اما در شرایطی که برخی بر روی طلای خام سرمایه‌گذاری می‌کنند، بورس می‌تواند تاثیرگذار باشد. در بحث خرید طلای خام، صنعت ما هیچ‌کاره است. شمش طلای خام از خارج وارد و در داخل فروخته می‌شود و گردشی در صنعت طلا و جواهر کشور ایجاد نمی‌کند. نایب‌رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران با بیان اینکه قیمت سکه و خرید و فروش آن ارتباط چندانی با صنعت طلای کشور ندارد، گفت: بانک مرکزی سکه به میزان میلیون قطعه تولید و به بیرون عرضه می‌کند که ما به آن رواج بازار نمی‌گوییم. منظور ما از بازاری که رواج دارد، بازاری است که یک واحد طلافروشی در روز چه میزان طلای آماده (مصنوعات طلا) می‌فروشد. زمانی بازار فعال است که این طلافروشی در روز به‌طور مثال ۱۰۰ یا ۲۰۰ گرم طلا بفروشد اما در حال حاضر واحدهای ما در تهران به‌جز ۱۰ درصد روزانه ۵/ ۳ تا ۸ گرم می‌فروشند؛ بنابراین گردش چندانی ایجاد نخواهد کرد.

یزدانی در رابطه با مجوز صرافی‌های بانکی برای فروش سکه، تصریح کرد: تعدادی از صرافی‌های بانکی مجوز فعالیت خود را از بانک مرکزی دریافت کرده‌اند و از ما (اتحادیه طلا و جواهر) مجوز ندارند که ما نیز به آنها انتقاد داریم. برخی مجوزها را هم اتحادیه صادر می‌کند که مختص صرافی‌ها نیست، بلکه برای واحدهای فروش سکه ‌است. در گذشته که فروش سکه به‌طور کامل در دست صنف طلا وجواهر بود، علاوه بر مجوزی که از بانک می‌گرفتند به‌عنوان صرافی، یک مجوز هم از اتحادیه می‌گرفتند برای فروش سکه.

نایب‌رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران گفت: ما به همه مشتریان اعلام می‌کنیم که در خرید خود بسیار دقت کنند. تا جایی که ممکن است نیاز خود را از واحد مربوطه خریداری کنند. به‌طور مثال سکه را از واحدهای معتبر مختص سکه، جواهر را از جواهرفروشی‌‌هایی که تخصص در این زمینه دارند، طلا را از واحدهای معتبر طلا که پروانه کسب از اتحادیه دارند و در آن منطقه شهره هستند و نقره را از واحد خودش خریداری کنند. به خصوص تاکید ما بر سکه است که حتما از سکه فروشی‌هایی‌ خریداری شود که نام واحد صنفی با نام درج شده در پروانه کسب‌ و روی وکیوم سکه مطابقت داشته باشد. سکه‌‌ای که به مشتری داده می‌‌شود با نام صنفی واحد باید یکی باشد؛ در این صورت درصد تخلف‌‌ها نیز بسیار کاهش خواهد یافت. اما اگر سکه از طلافروشی خریداری شد، باتوجه به اینکه طلافروش تخصص سکه ندارد، درصد تخلف بالا خواهد رفت.

البته ما محدودیت‌هایی برای عدم فروش سکه در طلافروشی‌‌ها ایجاد کرده‌‌ایم. مشتریان اگر گزارش دهند، آن واحد جریمه و برای مدت چند روز بسته می‌‌شود. اتحادیه طلا و جواهر تهران شامل ۲۰ رسته است که هر رسته باید در صنف مختص خود فعالیت کند. به‌طور مثال تعمیرکار طلا یا مخراج‌‌کار حق فروش ندارند. این موضوع دقت و حساسیت مشتری را می‌‌طلبد.

یزدانی تصریح کرد: موضوع بسیار مهم دیگر، بحث فروش‌‌های اینترنتی طلاست. اخیرا عده‌‌ای در فضای مجازی فعالیت می‌‌کنند که نه از اتحادیه طلا و جواهر تهران و نه از اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی پروانه کسب دارند. اینها به‌صورت آنلاین پول را دریافت می‌‌کنند اما طلا تحویل نمی‌‌دهند. به‌طور مثال یک میلیون تومان دریافت می‌‌کنند و به مشتری اعلام می‌کنند که یک میلیون طلا نزد آنها به نام مشتری محفوظ است اما باید به فرض به پنج میلیون تومان برسد تا طلا را تحویل دهیم. روزانه بسیار به اینها مراجعه می‌‌شود اما فردا دیگر خبری از آنها نیست. به این فروش‌‌ها در فضای مجازی که هیچ پروانه کسبی ندارند، هیچ اطمینانی نیست؛ لذا مردم به هیچ‌‌وجه نباید خرید کنند؛ چراکه اگر پول، طلا و سکه خود را سرمایه‌‌گذاری کردند، هیچ پشتوانه ایمنی برایش وجود ندارد و می‌شود داستان همان سکه‌‌های ثامنی که چند صد نفر سرمایه‌‌گذاری کردند، اما سکه دریافت نکردند. اگر هم می‌خواهند خرید اینترنتی داشته باشند، حتما از کسی که مطمئن هستند و برایشان شناخته شده است، خرید کنند.

نایب‌رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران خاطرنشان کرد: در حوزه طلای آب شده نیز، اخیرا برخی افراد خانه و ماشین خود را فروخته و در حوزه طلای آب شده یا طلای خام که برای ما نیز تنها مصرف کارگاهی دارد و به بیرون عرضه نمی‌کنیم، سرمایه‌‌گذاری کرده‌‌اند. در این خرید می‌‌توانند به جای طلای عیار ۷۵۰، به مشتری مس تحویل دهند. حتی ممکن است، بارکدی که بر روی آن درج شده تقلبی باشد؛ لذا اصلا مردم بر روی خرید و فروش طلای خام سرمایه‌‌گذاری نکنند. به جای آن بهتر است طلا با اجرت پایین که امروزه به سبب برون‌‌رفت از رکود بسیار هم تولید می‌‌شوند، تهیه کنند. علاوه‌ براین که مطمئن‌ترند، نو هم هستند. اخیرا در طلای دست دوم‌‌ نیز مشکلات بسیاری ایجاد شده که ما هم نمی‌‌توانیم رسیدگی کنیم.

وی در پاسخ به این سوال که آیا واحدها هم طلای آب شده می‌‌فروشند، گفت: خیر؛ اینها توسط دست‌‌فروشان عرضه می‌‌شود. اخیرا هم در بازار برخی مکان‌‌ها برای خرید این طلاها احداث شده است که ما هم به آگاهی و هم پلیس امنیت در این رابطه نامه زده‌‌ایم. مردم هم باید بسیار دقت کنند؛ به هرحال زمانی که خریدار نباشد، عرضه هم وجود نخواهد داشت.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید