دنیای اقتصاد : در چهارمین روز هفته، دلار در ابتدای روز برای اولین بار از مرز ۲۰ هزار تومانی عبور کرد؛ هرچند که در انتهای وقت به زیر این مرز بازگشت (حدود ۱۹هزار و ۶۰۰تومان) موضوعی که میتواند قیمت این ارز در روز جاری را تحتتاثیر قرار دهد.
سفتهبازان خرد در بازار ارز
افزایش قیمت دلار در روزهای اخیر و بالا رفتن نوسانات بازار، کاسبی جدیدی را برای دلالان خرد بازار ایجاد کرده است؛ به گفته برخی فعالان رسمی، دلالان و بعضا برخی افراد عادی، صبحها به سوی صرافیهای منتخب عرضه ارز میروند و سعی میکنند با قیمت اعلامی صرافی ملی، از این صرافیها اقدام به خرید ارز کنند. در روزهای اخیر درست است که قیمت دلار در صرافیهای منتخب رشد کرده، ولی رشد در بازار آزاد به اندازهای بوده که همچنان این تاکتیک برای بازیگران خرد موثر است. بهعنوان مثال، دیروز در حالی که قیمت صرافیهای منتخب به حدود ۱۹ هزار و ۶۰۰ تومان رسیده بود، همچنان فاصلهای بین ۷۰۰ تا هزار تومان با قیمت بازار آزاد وجود داشت. این فاصله به معنای آن است که سفتهبازان خرد میتوانند از صرافیهای منتخب ارز بخرند و بعضا به مردم عادی در حاشیه خیابان با قیمتهای بالاتر بفروشند.
در واقع، در گذشته نیز شاید چنین امکانی وجود داشت، ولی از آنجا که حجم تقاضا محدودتر بود، کمتر کسی بهدنبال کسب چنین سودهایی بود. در شرایط فعلی گفته میشود که تقاضا در بازار بیشتر و همین مساله موجب شده که صرافان نیز در زمینه عرضه ارز کمی محدودیت ایجاد کنند. بهعنوان مثال، یکی از فعالان رسمی اشاره میکرد که صرافان بعضا به جای ۲ هزار و ۲۰۰ دلار به مخاطبان خود بین ۵۰۰ تا هزار دلار، عرضه میکنند. با وجود این، همچنان سفتهبازان خرد به این صرافیها مراجعه میکنند. این مساله موجب شده که صفهای ارزی تا حدی به بازار بازگردند، هر چند طول آنها به اندازه گذشته نیست. با این حال، از آنجا که قدرت سمت عرضه هم پایین آمده است، همین میزان تقاضا هم میتواند در بازار نوسان ایجاد کند.
در واقع میتوان گفت در روزهای اخیر میزان تقاضا در بازار افزایش پیدا کرده است؛ با این حال، نمیتوان انکار کرد که مشکلات سمت حوالهای و عرضه ارز نیز در رشد قیمتها اثر داشته است. شاید بتوان گفت جرقه افزایش قیمت ارز از سمت ضعف عرضه ایجاد شد و پس از آنکه معاملهگران از این ضعف به واسطه رشد قیمتها آگاه شدند، تقاضا نیز افزایش یافت.
در چنین شرایطی، در مرحله اول، به نظر میرسد که نیاز است تجار از سمت عرضه ارز مطمئن شوند. برگشت ارز صادراتی میتواند تا حدی قیمتها را عقب ببرد، ولی هماکنون سیگنال محکمی به بازار داده نشده است که عرضه ارز تقویت خواهد شد. در این میان، صحبتهای رئیسکل بانک مرکزی نیز در بازار چنین انعکاسی نداشت که سمت عرضه ارز به زودی قوی خواهد شد. صبح روز سهشنبه نیز قیمتها بالاتر رفتند و این مساله موجب شد که صحبتهای رئیسکل در بازار اثر مشهودی نداشته باشد. البته نمیتوان انکار کرد که بازار ارز و سکه در کوتاهمدت از حرکت تعادلی خود خارج شده است؛ با این حال، باید تغییری در سمت و سوی عرضه ارز احساس شود که بازار به تعادل بازگردد. تا زمانی که چنین تغییری در بازار حس نشود، تقاضای افراد عادی در بازار ادامه خواهد داشت.
وضعیت نوسانی بازار ارز، معاملات بازار سکه را نیز تحتتاثیر قرار داده است. بهعنوان مثال، دیروز در واکنش به افزایش قیمت دلار، سکه تمام بهار آزادی نیز ۵۲۰ هزار تومان افزایش یافت و روی عدد ۸ میلیون و ۷۲۰ هزار تومان قرار گرفت. به گفته فعالان این بازار، دیروز کمتر معاملهگری حاضر به فروش سکه بود و کمبود در سمت عرضه موجب شد که سکه تمام بهار آزادی بالای ۶ درصد طی یک روز رشد کند. حال آنکه دلار کمی بیشتر از ۲ درصد رشد کرده بود. البته پس از ساعت ۴بعد از ظهر قیمت سکه ۲۰۰ هزار تومان ریزش کرد و به ۸میلیون و ۵۲۰هزار تومان رسید.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات