دلار در مقابل یورو و پوند کم آورد

ارزش جهانی دلار برای پنجمین روز متوالی با کاهش در برابر همتایان اروپایی مواجه شد. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه می‌گیرد، در معاملات آخر هفته با ۱۵/ ۰ درصد کاهش در سطح ۰۹/ ۹۳ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوئیس نیز معادل ۰۹۹/ ۱ دلار اعلام شد. با وجود بهبود نسبی در وضعیت بازار کار، رشد اقتصادی کشورهای اروپایی در سطح ناامیدکننده‌ای قرار دارد هر چند انتظار می‌رود این روند در ماه‌های پیش رو تغییر کند. مرکز آمار انگلیس در گزارشی اعلام کرد که رشد اقتصادی این کشور در سه ماه دوم امسال برای نخستین بار از زمان ثبت آمارهای رشد در سال ۱۹۵۵ به منفی ۴/ ۲۰ درصد رسیده است که کمترین رشد فصلی ثبت شده محسوب می‌شود. طبق پیش‌بینی موسسه رتبه‌بندی مودیز، اقتصاد انگلیس امسال ۱/ ۱۰ درصد کوچک خواهد شد اما سال بعد رشد نسبتا خوبی خواهد داشت و ۱/ ۷ درصد بزرگ می‌شود.

در تازه‌ترین دور از معاملات، پوند با ۱۷/ ۰ درصد افزایش نسبت به روز قبل و به ازای ۳۰۹/ ۱ دلار مبادله شد. یورو ۱۶/ ۰ درصد بالا رفت و با باقی ماندن در کانال ۱۸/ ۱ به ۱۸۴/ ۱ دلار رسید. یکی از عواملی که موجب تضعیف دلار در برابر ارزهای اروپایی شده است، موافقت نکردن کنگره با یک بسته حمایتی دیگر بوده است. به گزارش «ایسنا» به نقل از رویترز، با اصرار دموکرات‌ها روی موضع قبلی خود و مخالفت کنگره با اجرایی شدن یک بسته حمایتی دیگر، نگرانی‌ها از باقی ماندن رشد اقتصادی در سطوح پایین و آسیب بیشتر به اقشار کم درآمد تشدید شده است.

استیون منوچین، وزیر خزانه‌داری آمریکا پس از رایزنی با سران دمواکرات از احتمال نرسیدن به توافق با آنها خبر داده و نانسی پلوسی، رهبر کنگره نیز گفته است دو طرف مایل‌ها از رسیدن به اشتراک نظر فاصله دارند. میزان کمک هزینه پرداختی به بیکاران، میزان کمک دولت فدرال به دولت‌های محلی و تخصیص بودجه بیشتر به مراکز آموزشی و درمانی از مهم‌ترین موارد اختلافی بین دو طرف به‌شمار می‌رود. رهبر مجلس سنا که موافق اجرایی شدن این بسته است، دموکرات‌ها را مقصر این کارشکنی معرفی کرده است.

پس از آنکه رایزنی مقامات دولت ترامپ با رهبران کنگره درخصوص تسریع در اجرای بسته حمایتی جدید به نتیجه‌ای نرسید، رئیس‌جمهور آمریکا در اقدامی غیرمنتظره با امضای فرمانی اجرایی دستور داد بیمه بیکاری برای افرادی که شغل خود را از دست داده‌اند برقرار و به آنها مبلغ ۴۰۰ دلار پرداخت شود. ترامپ با دفاع از این تصمیم خود وعده داده است در صورت انتخاب مجدد به‌عنوان رئیس‌جمهور، مالیات بر درآمدهای سرمایه‌ای را برای خانوارهای طبقه متوسط کاهش دهد. وی افزود: دلیلی وجود ندارد که اقتصادمان در سه ماهه سوم امسال ۲۰ درصد رشد نکند. به گفته ترامپ، کاهش مالیات‌ها می‌تواند باعث افزایش اشتغال‌زایی شود.

لایحه کاهش مالیاتی که تقریبا دوسال پس از انتخاب ترامپ اجرایی شد از سوی وی و جمهوری‌خواهان به‌عنوان یکی از عوامل اصلی تقویت رشد اقتصادی آمریکا نام برده می‌شود از سوی دیگر اما مخالفان این طرح به‌ویژه دموکرات‌ها آن را به نفع عده‌ای خاص و موجب افزایش کسری بودجه دولت دانسته‌اند. همان طور که پیش‌تر نیز انتظار می‌رفت، با بازگشایی مجدد کسب‌وکارها و افزایش تزریق نقدینگی توسط بانک مرکزی به بازارهای مالی، تورم آمریکا صعودی محسوس را تجربه کرد تا جایی که متوسط نرخ تورم بزرگ‌ترین اقتصاد جهان در ۱۲ ماه منتهی به ژوییه با ۴/ ۰ درصد افزایش نسبت به دوره مشابه منتهی به ماه قبل به سطح یک درصد رسید.

این نرخ تورم که بالاترین سطح تورمی ثبت شده در آمریکا در هفت ماهه اخیر بوده، همچنین بزرگ‌ترین افزایش ماهانه تورم آمریکا از ژانویه ۱۹۹۱ بدین سو نیز محسوب می‌شود. برخی از کارشناسان هشدار داده‌اند در صورت کاهش بیشتر نرخ بهره و تداوم روند تزریق نقدینگی، باز هم شاهد افزایش تورم باشیم البته با توجه به هدف‌گذاری سطح ۲ درصدی نرخ تورم، به‌نظر می‌رسد فدرال رزرو بیشتر نگران افزایش بدهی‌ها است تا نرخ تورم. کسری بودجه دولت در ۱۰ ماه ابتدایی سال مالی جاری به ۸۱/ ۲ تریلیون دلار رسیده است که این رقم، بالاترین رکورد کسری بودجه ثبت شده دولتی در آمریکا محسوب می‌شود.

پیش از این وزارت کار آمریکا اعلام کرده بود نرخ بیکاری بزرگ‌ترین اقتصاد جهان تا پایان ماه ژوئیه باز هم کاهشی شده و رقم ۲/ ۱۰ درصد را ثبت کرده است. این نرخ بیکاری که ۹/ ۰ درصد کمتر از ماه قبل است باعث افزایش امیدها به تک‌رقمی شدن نرخ بیکاری در ماه جاری شده است. ترامپ در واکنش به این روند گفته است: نرخ بیکاری خیلی سریع‌تر از چیزی که خیلی‌ها فکر می‌کردند در حال کاهش است.  به‌نظر می‌رسد با بازگشایی کسب و کارها و برگشت شاغلین به کارهای خود، رفته رفته حس اطمینان مصرف‌کنندگان حتی با وجود ادامه پیشتازی‌های کرونا رو به بهبود است؛ تا جایی که شاخص مدیران تولید آمریکا در ماه ژوئیه به ۲/ ۵۴ درصد رسید که این رقم ۶/ ۱ درصد بیشتر از ماه قبل و ۶/ ۰ درصد بیشتر از پیش‌بینی‌های قبلی بوده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد در این ماه هم میزان سفارشات داخلی و هم میزان صادرات خارجی نسبت به ماه قبل با افزایش محسوسی مواجه بوده است.

دلار در ضعف

شاون اوزبورن، تحلیلگر بازار ارز اسکوشیا بانک گفت: معتقدم در میان مدت دلار در موضع ضعف باقی خواهد ماند اما سقوط نخواهد کرد. این امکان وجود دارد که اگر رقبای دلار ضعیف ظاهر شوند، وضعیت به نفع دلار تغییر کند و از نظر بنیادین نیز در ماه‌های پیش رو دلیلی برای یک ریزش بسیار گسترده وجود ندارد.

رونالد سیمپسون، استراتژیست مسائل ارزی در موسسه اکشن اکونومیکس گفت: به‌صورت کلی می‌توان گفت اگر خبری از یک بسته حمایتی دیگر نباشد برای دلار خوب می‌شود چون چاپ نشدن ۵/ ۳ تریلیون دلار دیگر پول به بانک مرکزی در مدیریت بازارها بیشتر کمک می‌کند. در کوتاه‌مدت اما بازارها از بسته حمایتی استقبال می‌کنند و از به سرانجام نرسیدن آن نگران هستند.

رانکو بریچ، استراتژیست ارشد ارزی در موسسه مونکس یوروپ گفت: کشورهای اروپایی در ابتدای بحران کرونا خیلی بیشتر از آمریکا با این ویروس درگیر شدند اما رفته‌رفته توانستند سرعت شیوع آن را تقریبا کنترل کنند. در آن طرف اقتصاد آمریکا هنوز به میزان قابل‌توجهی با پیامدهای اقتصادی این ویروس درگیر است و مقامات دولت این کشور نتوانسته‌اند به معامله‌گران نسبت به چشم‌انداز اقتصاد این کشور اطمینان خاطر دهند.


منبع خبر: دنیای اقتصاد

این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید