دنیایاقتصاد -شروین شهریاری : بازار سهام در هفته گذشته بهرغم احتیاط بیشتر خریداران در دو روز پایانی، رشد ۲/ ۵درصدی را ثبت کرد. به این ترتیب با ورود مجدد شاخص به کانال ۳/ ۱میلیون واحدی، بورس تهران به بندبازی در محدوده رقم ابتدای سال (یکمیلیون و ۳۰۷هزار واحد) ادامه داد. در همین حال، ارزش معاملات خرد روزانه از مرز ۴هزار میلیاردتومان با قدرت عبور کرد تا رکورد فصل زمستان را برجای بگذارد. رشد اخیر بازار عمدتا انرژی خود را از جهش کمسابقه نرخ جهانی نفت و مواد خام و چشمانداز حصول توافق هستهای میگیرد که عامل اول، مرهون آغاز بزرگترین درگیری نظامی در اروپا بعد از جنگجهانی دوم است. در این میان، تداوم امیدواری درخصوص رفع تحریمها کماکان بر معاملات گروههای موسوم به برجامی اثرگذار است. نرخ دلار بازار آزاد نیز بهرغم نوسانات نسبتا پردامنه در سالجاری، در روزهای واپسین قرن، بار دیگر به کانال ۲۵هزارتومان وارد شده است؛ کانالی که سالرا هم در همان نقطه آغاز کرده بود و بهمعنای عدمرشد قیمت ارز همچون شاخص بورس طی این دوره است.
فاز مثبت بورس در کوران تحولات
کامودیتیها فرصتساز شدهاند؟
دامنهنوسانات روزانه قیمتهای جهانی به دو تا سهبرابر انحراف معیار تاریخی رسیده که بهمعنای ابعاد نامتعارف نوسان قیمتها در مقیاس روزانه نسبت به متوسط رفتار گذشته است. این رفتار به لحاظ آماری بهمعنای قرارگرفتن عقربه نوسان قیمتها در حداکثر تاریخی و اوجگیری پیشبینیناپذیری بازار در بازه زمانی روزانه است.
در این میان، نقش روسیه و اوکراین در تامین بخش مهمی از مواد خام بهویژه انرژی و مواد غذایی موجب شده تا برخی اختلالات ایجاد شده در بازار کامودیتی بهزعم بسیاری از کارشناسان، به دلیل کشدارشدن منازعه، در کوتاهمدت پایدار باشد. ترجمان این مساله برای قیمت محصولات انرژی و کشاورزی و حتی برخی محصولات مرتبط با زراعت (نظیر اوره) عبارت از احتمال پایداری قیمتهای فعلی و امکان رشد بیشتر در کوتاهمدت است. به این ترتیب، تا زمانی که جنگگرم اوکراین در جریان است، برگشت آرامش به بازارها و رفع التهاب کنونی بعید بهنظر میرسد. سابقه تاریخی جنگها نشان میدهد که درگیریهای نظامی بزرگ با رشد تورم و نرخ بالای کالاها مقارن شده است. از این جهت، در کوتاهمدت، صنایع و کشورهای تولیدکننده کامودیتی که با جنگ درگیر نیستند احتمالا از این فرصت منتفع خواهند شد. برای بورس تهران هم شرایط فعلی طبیعتا با عنایت به وزن غالب شرکتهای کالامحور مناسب تلقی میشود، با اینحال باید توجه داشت که دورههای جهش کامودیتی ناشی از عوامل غیربنیادی (عرضه و تقاضای پایدار) آسیبپذیری زیادی در میانمدت دارد. تجربه این وضعیت در نیمه اول سال۸۷ مشاهده شد بهطوریکه یک دوره استثنایی رشد کامودیتیها به دلیل حباب بازار مسکن غرب، در نهایت به رکود و عقبنشینی تقاضا در اثر عدمتوان جذب مصرفکنندگان ختم شد و سقوط مهیب قیمتها و یکی از دردناکترین رکودهای بورس تهران را رقم زد؛ بهویژه آنکه گرفتارشدن در تله صفهای فروش و حجم مبنا هم موجب سلب قدرت نقدشوندگی از سرمایهگذاران بهمنظور واکنش به تحولات جهانی در آن دوره شد، از اینرو هرچند تحولات اوکراین از قیمتهای جهانی در کوتاهمدت پشتیبانی میکند، اما سرمایهگذاران در بورس تهران باید متوجه مخاطرات ناشی از احتمال عقبنشینی سریع قیمتها همگام با تحولات سیاسی باشند.
میخ آخر بر تابوت ارز ۴۲۰۰تومانی
سخن مشهوری در بین برخی اقتصاددانان وجود دارد که میگوید «هیچچیز پایدارتر از یک سیاست غلط اقتصادی که توسط دولتها بهطور «موقت» اجرا میشود، نیست.» تعیین نرخ ۴۲۰۰تومانی برای دلار در بهار ۹۷ و تبعات آن احتمالا یکی از مصادیق تحقق این سخن در عمل است. این سیاست که در ابتدا تصور میشد برای کوتاهمدت اتخاذ شده، حدود چهار سال پایدار ماند تا اینکه مجلس یازدهم، در هفته گذشته سرانجام رسما پایان اجرای این سیاست خسارتبار را اعلام کرد. هرچند قرار است تا منابع حاصل از حذف ارز ترجیحی به نحو جایگزین به گروههای هدف اختصاص یابد، ولی با حذف واسطهها از یکسو و از میان رفتن انگیزه قاچاق و نیز بیشمصرفی ناشی از اختصاص یارانه به کالاها، انتظار میرود تا فشار بر کسریبودجه دولت و نرخ ارز کاهش یابد. از منظر بازار سهام، این آزادسازی در نهایت احتمالا به نفع شرکتهای مرتبط تمام خواهد شد چراکه رشد نرخ فروش و رشد هزینه مواداولیه (که بخشی از بهای تمامشده را تشکیل میدهد)، حتی در شرایط ثبات حاشیه سود، به رشد رقم مطلق سودآوری صنایع مرتبط میانجامد. در این میان، شرکتهای دارویی، دامپروری، زراعت و روغن خوراکی از جمله گروههایی هستند که در صورت کسب مجوز افزایش قیمت فروش، متناسب با رشد هزینه مواداولیه (ناشی از حذف تخصیص ارز۴۲۰۰ به واردات)، مستعد بهبود وضعیت خواهند بود. بدیهی است وضعیت شرکتهای مختلف در هریک از صنایع و میزان اثرپذیری آنها از این تحول مهم کاملا متفاوت است و نتیجهگیری باید بر مبنای تحلیل هریک از سهام صورت پذیرد.
گام جدید سازمان بورس برای ارتقای شفافیت
بر اساس مصوبه اخیر سازمان بورس، از نیمه فروردینماه عمق نمایش مظنههای خرید و فروش از پنج مورد به ۲۰ مورد افزایش مییابد. بهعبارت دیگر از بعد از نوروز، معاملهگران بهجای ۵ سفارش خرید و فروش برتر قادر به مشاهده ۲۰ مورد برتر خواهند بود. این تصمیم که نتیجه درخواست مکرر و مشترک سرمایهگذاران و معاملهگران بوده است، گامی جدید در راستای افزایش شفافیت اطلاعاتی و برقراری عدالت معاملاتی نزد مشارکتکنندگان در بازار سرمایه خواهد بود. بهطور کلی، برخی امکانات کنونی بورس تهران نظیر مشاهده آنی معاملات و سفارشهای خرید و فروش، مشاهده عمق مظنهها برای همه مشارکتکنندگان و از همه مهمتر امکان معامله بیواسطه و لحظهای داراییهای مالی از طریق سامانههای برخط توسط همه (حتی سرمایهگذاران خرد)، در مقایسه با اکثر بازارهای درحالتوسعه و حتی پیشرفته، ممتاز بهشمار میرود. در همین راستا، یکی دیگر از ملزومات تطابق شرایط معاملاتی بورس تهران با نمونههای موفق جهانی عبارت از حذف حجم مبنا و تعدیل دامنهنوسان است. علاوهبر این، افزایش ساعتهای معاملاتی یکی دیگر از اقداماتی است که امید است با بذل توجه مدیریت جدید سازمان، زمینه اجراییشدن آن در راستای ارتقای هرچه بیشتر مکانیزم معاملاتی و تعمیق دادوستدها فراهم شود.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات