مهدی حاجیوند
فعال رسانهای
«تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین»، این نام و شعاری است که به سنت چند دهه گذشته نخستین سالاز قرن جدید به آن مزین شده است. در این زمینه یکی از شاهراههای تحقق شعار امسال را بدونشک باید بازار سرمایه دانست؛ چراکه سرمایهگذاری در تولید دانشبنیان هم به بنیه مالی نیاز دارد و هم ریسکپذیر و خطرپذیر است؛ بنابراین سرمایهگذاری در شرکتهای دانشبنیان باید به نحوی مورد تضمین قرار گیرند که این دو مقصود تامین شود، که در این زمینه بازار سرمایه با ابزارهای مختلف از جمله صندوقها میتواند این تامینمالی را تامین و ریسکها را کنترل کند.
این در حالی است که یکی از مهمترین اقدامات زمینه تحقق شعار۱۴۰۱، پذیرش شرکتهای جدید فعال در حوزههای تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرینی در بازار سرمایه و استفاده از ظرفیتهای این بازار برای عرضه سهام و مالکیت آنها در بورس است که در این راستا باید شرایطی فراهم شود که امکان ورود و افزودن فناوریهای نوین و جدید به صنایع بزرگ در قالب شرکتهای دانشبنیان فراهم شود. همچنین تامینمالی موردنیاز شرکتهای دانشبنیان از طریق بازار سرمایه به دلیل ماهیت این بازار میتواند نسبت به سایر بازارها سریع، آسان و ارزان باشد و به همین دلیل هم باید بازنگری جدی در نحوه پذیرش و عرضه سهام این شرکتها در بورس صورت گیرد، ضمن اینکه تسریع در ورود شرکتهای دانشبنیان به تالار شیشهای، به ورود فناوریهای جدید بهعنوان یکی از صنایع بزرگ کشور و دنیا به بورس کمک کرده و افزایش عمق این بازار را نیز در پی خواهد داشت. افزون بر این از دیگر مزایای استفاده از ظرفیتهای بازار سرمایه برای تحقق شعار امسال این است که با تسریع و گسترش پذیرش شرکتهای دانشبنیان در این بازار و تامینمالی پروژهها بدونشک شاهد دلگرمی و ایجاد انگیزه در قشر جوان و تحصیلکرده و نیز نخبه کشور خواهیم بود که یکی از مشکلات کنونی آنها، نداشتن نقدینگی و منابع مالی لازم برای انجام فعالیتها، پروژهها و بارورکردن استعدادها است؛ بهعلاوه اینکه از مسیر بازار سرمایه ارزشگذاری خلاقیتها و استعدادهای نخبگان کشور نیز بهدرستی صورت میگیرد. از دیگر سو، با حضور شرکتهای دانشبنیان و نیز صندوقها و شرکتهای سرمایهگذاری فعال این حوزه در بازار سرمایه، عموم مردم نیز میتوانند در این سرمایهگذاریها شرکت کرده و این موضوع میتواند زمینهساز افزایش اقبال عمومی به مقوله دانش و فعالان این حوزه باشد و به نوعی مشارکت عمومی در تجهیز منابع این حوزه نیز کارسازی شود. همچنین ایجاد، گسترش و تعمیق رابطه و همکاری میان دانشگاه، فعالان اقتصادی و بنگاهها و واحدهای اقتصادی در بستری بهنام بازار سرمایه هم برای تحقق این شعار ضروری است؛ ضمن اینکه باید محدودیتهای فرآیند تامینمالی شرکتهای دانشبنیان از طریق این بازار با همفکری و همراهی این سه ضلع برداشته شود.
از اینرو استفاده از ظرفیتهای بازار سرمایه میتواند با تغییر در مقررات پیچیده و محیط کسبوکار، فرهنگ کارآفرینی را نیز توسعه داده و با استفاده از اقتصاد دانشبنیان براساس تولید، توزیع و کاربرد دانش و اطلاعات شکلگرفته و ارتقای سطح سرمایهگذاری در این حوزه از طریق بازار سهام شاهد کارآفرینی و اشتغال بیشتر در کشور باشیم. به همین دلیل لازم است دولت و مجلس در کنار فعالان اقتصادی و متولیان بازار سرمایه تلاش کنند تا خلأهای قانونی موجود در زمینه حضور و تامینمالی شرکتهای مختلف بهویژه دانشبنیانها از طریق این بازار مرتفع شود؛ چراکه بر اساس تحقیقات و گزارشهای ارائهشده مسائلی چون قوانین و مقررات، تامینمالی نظام بانکی، بوروکراسی اداری و ... عوامل اصلی در کاهش شاخص نوآوری هستند که در این زمینه هم در سطح ملی و هم با نگاه استفاده از ظرفیتهای بازار سرمایه باید تلاش کنیم این مشکلات و موانع حل شود. این در شرایطی است که قوانین و مقررات مازاد و دست و پاگیر بههمراه دولتیبودن ساختار اقتصاد، مالکیت، مدیریت و تصمیمگیری صنایع و بنگاهها در کشور همواره هزینههای اضافی را بهویژه به نظام اقتصادی تحمیل کرده است و همین موضوع نیز موجب شده تا سیاستهای اتخاذی، بخشخصوصی و نخبگان کشور را به سمت کاهش انگیزه و بهرهوری و حتی مهاجرت رهنمون کند. به همین دلیل نامگذاری سال۱۴۰۱ میتواند مسبب خیری برای حل این مشکلات جهت رشد سریع و یکدست در اقتصاد و افزایش نقش بخشخصوصی واقعی در تولید ناخالص داخلی و در نهایت پررنگ شدن نقش بازار سرمایه برای تحقق این مهم و نیز نفع فعالان حاضر در این بازار باشد، ضمن اینکه با تحقق این مهم فناوری و دانش فنی میتواند به عامل و منشأ اقتدار ملی بهویژه در حوزه اقتصاد و مقابله با تحریمها تبدیل شود.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات