بازگشت بورس‏‏‏‏‏‏‏‌بازان به پناهگاه؟

دنیای‌اقتصاد : اولین هفته از‌ ماه خرداد سپری شد و درحالی‌که شاخص‌کل برای ۵ هفته متوالی روند صعودی را تجربه کرده بود، در هفته گذشته ۹/ ۱‌درصد عقب‌‌‌‌‌‌‌‌نشینی کرد. در چنین شرایطی بود که سهامداران خرد نیز مالکیت سهامی به ارزش ۲۲۲۹ میلیارد‌تومان را به حقوقی‌‌‌‌‌‌‌‌ها واگذار کردند که بیشترین خالص خروج این دسته از بورس‌‌‌‌‌‌‌‌بازان در ۳۱ هفته اخیر بود. خالص فروش هفتگی حقیقی‌‌‌‌‌‌‌‌ها در فرابورس نیز بیش از ۶۰ میلیارد‌تومان برآورد شد. این هفدهمین خروج سنگین معامله‌‌‌‌‌‌‌‌گران خرد از آغاز ریزش سال‌۹۹ تاکنون به‌شمار می‌‌‌‌‌‌‌‌رود.
به‌نظر می‌رسد رسیدن شاخص‌کل به مرز ۶/ ۱‌میلیون واحد و دشواری‌‌‌‌‌‌‌‌های بنیادی و تکنیکال در این محدوده سبب افزایش هراس و البته احتیاط سهامداران شده و فشار فروش در تالار شیشه‌‌‌‌‌‌‌‌ای را تشدید کرده است. همزمان با آن خریداران نیز دست نگه‌‌‌‌‌‌‌‌ داشته و در انتظار مشخص‌شدن برخی ابهامات در حوزه‌‌‌‌‌‌‌‌های سیاسی و اقتصادی هستند، در مقابل اما صندوق‌های معامله‌‌‌‌‌‌‌‌پذیر که همواره به‌عنوان پناهگاهی امن و کم‌‌‌‌‌‌‌‌ریسک برای سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌گذاری شناخته‌‌‌‌‌‌‌‌ می‌شوند پس از سه ماه، شاهد ورود سهامداران حقیقی به میزان حدود ۷۰۰ میلیارد‌تومان بودند، از این‌رو به‌نظر می‌رسد بخشی از سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌گذاران در انتظار بهبود شرایط بازار سهام، منابع خود را راهی پناهگاه کرده تا در موعد مقرر نسبت به بازگشت به گردونه معاملات سهام اقدام کنند.  بورسی‌‌‌‌‌‌‌‌ها در هفته نخست خردادماه، تنها یک روز خالص خرید مثبتی را ثبت کردند. در نخستین روز هفته که شاخص‌کل ۹۶/ ۰‌درصد عقب‌‌‌‌‌‌‌‌نشینی کرد، سهامداران خرد نیز خالص فروش ۲۹۱‌میلیارد و ۲۶۲‌میلیون‌تومانی را رقم زدند. روز یکشنبه اما با وجود سبزپوشی شاخص‌کل و رشد ۱۵/ ۰‌درصدی این نماگر، اما حقیقی‌‌‌‌‌‌‌‌ها به فروش ادامه دادند و مالکیت ۲۹۱‌میلیارد و ۲۶۲‌میلیون‌تومان از سهام خود را به معامله‌‌‌‌‌‌‌‌گران نهادی این بازار واگذار کردند. روز دوشنبه اما اوج خروج سهامداران خرد بود. در این روز ۱۱۶۳ میلیارد‌تومان سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌ حقیقی از گردونه معاملات سهام خارج شد که رکورد ۴‌ماهه خالص فروش این دسته از معامله‌‌‌‌‌‌‌‌گران را شکست. در این روز شاخص‌کل نیز با دومین ریزش پرمقدار در سال‌جاری به میزان ۵۸/ ۱‌درصد مواجه شده بود. روز سه‌‌‌‌‌‌‌‌شنبه با آرام‌گرفتن فضای بازار و محدود شدن افت میانگین وزنی سهام به ۱/ ۰ درصد، خالص فروش حقیقی‌‌‌‌‌‌‌‌ها نیز به ۴۰۴‌میلیارد و ۶۵۱‌میلیون‌ تومان تنزل یافت. در پایان هفته اما ورق بورس برگشت و همزمان با رشد ۵۷/ ۰‌درصد نماگر اصلی بورس، سهامداران خرد هم به جمع خریداران پیوستند و خالص ورود ۸۶‌میلیارد و ۱۲۰‌میلیون‌ تومانی را رقم زدند.

عملکرد سهامداران در صنایع بورسی
در هفته‌ای که گذشت از ۳۹ صنعت فعال بورسی، تنها ۸ گروه میزبان سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌های جدید حقیقی بودند و در مقابل شاهد خالص فروش مثبت این دسته از معامله‌‌‌‌‌‌‌‌گران از ۳۰ صنعت بورسی بودیم. در صدر لیست خروج حقیقی‌‌‌‌‌‌‌‌ها در هفته منتهی به ۴ خردادماه صنایع بزرگ بازار اعم از ریالی و دلاری خودنمایی می‌کنند. در این راستا طی دادوستدهای بورس تهران در هفته‌ای که گذشت، سهامداران حقیقی مالکیت سهامی از گروه فلزات اساسی به ارزش ۵۳۶‌میلیارد و ۲۱۱‌میلیون‌تومان را به سهامداران عمده این بازار واگذار کردند. حقیقی‌‌‌‌‌‌‌‌ها در گروه خودرو و ساخت قطعات نیز خالص فروش ۲۹۲‌میلیارد و ۷۴۴‌میلیون ‌تومانی را رقم زدند، پس از آن نوبت به زیرمجموعه‌‌‌‌‌‌‌‌های پالایشی بورس تهران رسید‌ تا با خالص فروش پرمقدار سهامداران خرد مواجه شوند. این صنعت در هفته گذشته شاهد انتقال سهامی به ارزش ۲۴۶‌میلیارد و ۴۰۰‌میلیون‌ تومان در مسیر حقیقی به حقوقی بود. بانکی‌‌‌‌‌‌‌‌ها نیز شرایط مشابهی را تجربه کردند و خالص فروش ۲۲۵ میلیارد‌تومان را در مقیاس هفته تجربه کردند. سه گروه شیمیایی، چند رشته‌ای صنعتی و کانه‌‌‌‌‌‌‌‌های فلزی در رتبه‌‌‌‌‌‌‌‌های بعدی بیشترین خروج سهامداران خرد جای گرفتند و در مجموع شاهد جابه‌‌‌‌‌‌‌‌جایی سهامی به ارزش ۴۹۱‌میلیارد و ۴۲۰‌میلیون‌تومان از سبد سهام حقیقی‌‌‌‌‌‌‌‌ها به پرتفوی معامله‌‌‌‌‌‌‌‌گران عمده بورس تهران بودند. در آنسوی بازار بیشترین خالص خرید حقیقی‌‌‌‌‌‌‌‌ها از آن گروه حمل‌ونقل به میزان ۲۸‌میلیارد و ۴۴۱‌میلیون‌تومان شد و در ادامه نیز سیمانی‌‌‌‌‌‌‌‌ها‌‌‌‌‌‌‌‌ با خالص ورود ۲۷‌میلیارد و ۵۵۰‌میلیون‌تومانی سهامداران خرد خودنمایی می‌کردند.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید