حسن رضاییپور، کارشناس بازار سرمایه : سرمایهگذاری در بازارهای دارایی معمولا با ریسک همراه بوده و هست، بهخصوص در کشورهایی که اقتصاد آنها از تحولات سیاسی و بینالمللی اثرپذیری بالایی دارند این مهم بیشتر نمود پیدا میکند. در کشور ما نیز گاهی هراس بیش از حد نسبت به تغییر و تحولات مسائل مرتبط با سیاست خارجی کشور و اثرات آن بر بازارهای سرمایهگذاری از جمله بازارهای ارز، بورس، طلا و سکه، مسکن، خودرو و در نهایت ابهامات موجود در رشد یا کاهش انتظارات تورمی، چنان بالا میگیرد که در اکثرمواقع سرمایهگذاران برای فرار از بحران بهوجود آمده و ترس ازدستدادن داراییهای خود دست به تصمیمات اشتباهی در حوزه سرمایهگذاری میزنند.
این موضوع در برخی از بازارها از شدت بیشتری برخوردار است. در سالهای اخیر نیز بارها مشاهده کردهایم که تاثیرپذیری بورس از تحولات پیشآمده و اخبار مثبت و منفی اقتصاد بیشتر از بازارهای موازی بوده است. واکنش تالارهای شیشهای، قرمزپوشی شاخص و ریزشهای پیدرپی قیمت سهام در مواجهه با تغییرات اقتصادی و ابهامات چندوجهی در سیاستگذاریهای بینالمللی، بورس را همچون آینه سیستم مالی کشور قرار داده است. بر همین اساس سرمایهگذاران با علم به این موضوع حتی میدانند کوچکترین اتفاقی در کشور میتواند مسیر حرکت قیمت سهام مختلف را تغییر دهد. این عامل مهم با تحتتاثیر قراردادن بازارسرمایه منجر به افزایش ریسک سرمایهگذاری در بازار سرمایه خواهد شد. در شرایط کنونی که نتیجه نشستهای برجامی نامشخص است نیز حساسیت بازار سرمایه نسبت به بازارهای رقیب نشان از ریسکپذیری بالای آن دارد. ازسوی دیگر بهدنبال برخی تغییرات قیمتی در کالاهای اساسی از ابتدای سال افزایش انتظارات تورمی، بازارهای مختلف را با جهتگیریهای مختلفی روبهرو کرده است، بهطوریکه درهفته گذشته بورس تهران که از بهمن ۱۴۰۰ خیز جدیدی از صعود را برداشته بود نوسانات منفی را به سهامداران تحمیل کرد.
این رخداد منفی مجددا موجی از نگرانی درخصوص خروج پول حقیقی از بازارسرمایه را بههمراه داشته است. این روند درحالی است که بورس تهران حدود دو سال در کمفروغترین حالت ممکن بهسر میبرد. بازگشت مجدد به دوران رکود یادشده و تکرار مجدد سناریو ضرر و زیان گسترده معاملهگرانی که سرمایه خود را بهصورت مستقیم وارد گردونه داد و ستدها کرده بودند فرضیههای ناخوشایندی در راستای تداوم خروج پول از این بازار و جذب منبع بورسی در بازارهای رقیب را سبب شده است. با توجه به اینکه اغلب سهامداران خرد که بهصورت مستقیم وارد گردونه معاملات بورسی میشوند نسبت به سرمایهگذاری در این بازار آگاهی و اطلاعات تخصصی ندارند، پروسه خروج پول از بازار در موجهای نزولی شدید میشود، در واقع هرچه سهامداران بهصورت مستقیم در بازار خرید و فروش کنند ریسک سرمایهگذاری و رفتارهای هیجانی افزایش مییابد، از اینرو میتوان به درستی اذعان کرد در بورسی که بهشدت تحتتاثیر عوامل داخلی و خارجی است خرید غیرمستقیم سهام شرکتها در بورس سرعت خروج منابع از بازار را کاهش و منجر به تحلیل رفتاری درست از سوی سرمایهگذاران میشود. ورود به وادی سرمایهگذاری غیرمستقیم از طریق صندوقهای سرمایهگذاری با فراهمآوردن فرصتهای بهینه در این زمینه تا حدود زیادی ریسک سرمایهگذاری در بورس تهران را به حداقل میرساند که میتواند به جذب منابع بیشتر منجر شود.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات