دنیایاقتصاد- امیرعلی جراحی : بازار مشتقه در آخرین هفته از تابستان عملکردی مشابه با میانگین همین فصل را در کارنامه خود رقم زد. این بازار نوپا نسبت به اولایل فصل اخیر رشد نسبتا خوبی در ارزش معاملات و حجم معاملات داشته است، بهطوری که میانگین ارزش معاملات آخرین هفته تابستان نسبت به اولین هفته آن رشد ۲۲درصدی را نشان میدهد. این رشد برای حجم معاملات بیش از ۶۹درصد بوده که حاکی از رونق در این بازار بیش از پیش است. با نگاهکردن به آمارهای معاملاتی بازار مشتقه اولین نکته مورد بررسی ارزش معاملات است.
میانگین ارزش معاملات در هفته آخر فصل تابستان در حدود ۳/ ۴میلیاردتومان بوده است که برای درک این عدد به مقایسه و تحلیل این آمار با میانگین کل تابستان و همینطور میانگین شهریورماه، پرداخته میشود. میانگین ارزش معاملات روزانه در کل تابستان ۴/ ۴میلیاردتومان بوده و کمی از میانگین هفتگی بیشتر بوده که دلیل آن رشد ارزش معاملات در دوماه مرداد و شهریور نسبت به ماههای قبلتر بوده که این باعث بالارفتن میانگین تابستان شده است. از دلایل رشد آمارهای معاملاتی در دوماه گذشته میتوان به مواردی همچون رکود در بازار اوراقبهادار و سردرگمیها در این بازار اشاره کرد. در بازار سرمایه ایران بازار مشتقه همچنان یک بازار نوظهور محسوب میشود و این موجب احتیاط سرمایهگذاران نسبت به ورود پول خود در این بازار میشود، اما در بازارهای مالی پیشرو مانند آمریکا، ژاپن و لندن به دلیل پیشرفتهبودن زیرساختهای این بازار و آشنایی بیشتر فعالان بازار سرمایه نسبت به ابزار مشتقه، این بازار به یکی از رقبای بازار سهام تبدیل شده است.
میانگین ارزش معاملات روزانه در شهریورماه برابر با ۶/ ۶میلیاردتومان است و این عدد حدودا ۵۳درصد بیشتر از میانگین آخرین هفته شهریور است که این موضوع نشان میدهد هفته آخر تابستان رونق خوبی در برآیند نداشته و برعکس هفتههای دیگر شهریور و مرداد، به آن کمتوجهی شده است. در بررسی حجم معاملات آخرین هفته باید گفت که نسبت به کل تابستان رشد خوبی داشته و توانسته است از ۶۸۰هزار قرارداد به ۸۶۱هزار قرارداد مشتقه افزایش پیدا کند که این میزان معادل رشد ۲۶درصدی محسوب میشود. این آمار توانسته است نسبت به هفته اول فصل گرما رشد ۶۹درصدی را به نمایش بگذارد که حاکی از افزایش اعتماد سرمایهگذاران نسبت به اوایل تابستان است؛ اما همانطور که پیشبینی میشود، حجم معاملات هفته آخر افت ناچیزی را نسبت به میانگین شهریور دارد و این افت حدود ۲درصد بوده که ناشی از رکود نسبی در این هفته است. برای بهدستآوردن ارزش هر معامله باید ارزش کل معاملات را بر تعداد معامله تقسیم کرد. این فاکتور به ما توان مالی هر فرد را نشان میدهد و با استفاده از آن میتوان فهمید که آیا افراد حاضر در این بازار بهطور میانگین پول بیشتری به هر قرارداد معامله تزریق میکنند یا خیر. با بررسی این آمار میتوان متوجه شد که در برآیند توان مالی هر فرد در این بازار افزایش یافته است؛ بهطوریکه ارزش هر معامله در اولین هفته تابستان تنها ۳۸۲هزارتومان بوده و در آخرین هفته تابستان این عدد با رشد بیش از ۲۰۰درصدی به یکمیلیون و ۱۶۰هزارتومان رسیده است. میانگین توان مالی در کل تابستان برابر با ۹۷۴هزارتومان بوده و در شهریور این عدد به یکمیلیون و ۵۸۹هزار تومان رسیده است که نشان میدهد غیر از هفته آخر اینماه در دیگر روزها، این بازار با استقبال خوبی مواجه بوده است.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات