رکود نسبی در بازار سنگ‏‏‌آهن و مقاطع

دنیای‌اقتصاد - شکیبا خیرخواهان : بازار سنگ‌آهن و مقاطع طویل فولادی، با وجود حمایت‌‌‌های مالی دولت چین همچنان بی‌‌‌رونق است. به‌‌‌نظر می‌رسد برنامه این کشور برای تحریک تقاضا و رشد اقتصادی که از ابتدای سال میلادی جاری و با کاهشی شدن بازارها آغاز شد، چندان موفق عمل نکرده است. رکود در بازار مسکن و سیاست‌‌‌های سختگیرانه برای مهار کرونا از عوامل موثر افت تقاضا در بازار فولاد بوده است.

Untitled-3 copy

همچنین بررسی آمارها از افت شدید تولید فولاد در جهان خبر می‌دهد. بخشی از این افت نیز با کاهش تولید روسیه و اوکراین به‌‌‌دلیل درگیری در جنگ مرتبط بوده است. تولید فولاد در شرق آسیا اما ماه گذشته افزایش یافته است. امیدواری به رونق زیرساخت‌‌‌ها از طریق حمایت‌‌‌های مالی دولت چین و افزایش ساخت‌وساز املاک از عوامل این افزایش بوده است. نگرانی از سیاست‌‌‌های سختگیرانه چین برای مهار کووید-19 و آشفتگی در بخش املاک این کشور همچنان بر بازار فولاد و سنگ‌‌‌آهن حکمفرمایی می‌کند.  کمبود تقاضا موجب شد تا قیمت معاملات سنگ‌آهن در بورس دالیان چین و سنگاپور دومین زیان سه‌‌‌ماهه خود را نیز ثبت کند. همچنین جمعه گذشته، بهای محموله تیرآهن عیار 63‌درصد در چین نیز به 98دلار به‌ازای هر تن رسید که کمترین میزان از ابتدای سال‌جاری است.  با این‌‌‌حال، امید به حمایت از اقتصاد بیمار چین از طریق سیاست‌‌‌های مالی و افزایش تقاضای فولاد از سمت بازار ساخت‌وساز، تا حدودی از بازار فولاد حمایت می‌کند.

پرمعامله‌ترین قرارداد سنگ‌آهن ژانویه در بورس‌کالای دالیان چین با 1/ 0‌درصد افزایش به 66/ 101دلار در هر تن رسید. در بورس سنگاپور هم قرارداد سنگ‌آهن اکتبر با 6/ 0‌درصد افزایش به ۹۶دلار در هر تن رسید. در بازار نقدی، سنگ‌‌‌آهن عیار ۶۲‌درصد تا ۱۸‌درصد نسبت به سه‌ماه قبل کاهش داشته است. آخر هفته گذشته، قیمت حدود 95دلار در هر تن سی‌اف‌آر بود. تحلیلگران معتقدند، افزایش تقاضا در آستانه تعطیلات هفته طلایی چین که از ابتدای اکتبر آغاز می‌شود، به همراه افزایش مصرف کارخانه‌‌‌های فولادی از تقاضا حمایت کردند. البته کارشناسان این صنعت معتقدند که بازار تیرآهن طی ماه‌‌‌های آتی در چین، به‌خصوص در صورت تداوم سیاست کرونا صفر در شهر بژینگ کساد خواهد ماند.

کاهش جهانی تولید فولاد

به گزارش انجمن جهانی فولاد، تولید فولاد خام 64کشور عضو این انجمن در سپتامبر 2022 به 6/ 150میلیون تن رسیده است که بر 3‌درصد کاهش نسبت به مدت مشابه سال گذشته دلالت دارد. براساس این گزارش، آفریقا ماه گذشته میلادی بالغ بر 3/ 1میلیون تن فولاد خام تولید کرد که 3/ 5‌درصد نسبت به سپتامبر سال 2021 رشد داشته است. روسیه و کشورهای مستقل مشترک‌المنافع، به‌اضافه اوکراین بیش از 9/ 6میلیون تن فولاد تولید کردند که حدود 22‌درصد کاهش در تولید را نشان می‌دهد. اتحادیه اروپا نیز حدود 3/ 13درصد کاهش تولید را ثبت کرده است. البته داده‌‌‌های این انجمن نشان می‌دهد که میانگین تولید روزانه فولاد خام از کارخانه‌‌‌های بزرگ فولاد در اواسط سپتامبر، در مقایسه با اوایل ماه، بیش از 2‌درصد افزایش یافته است؛ زیرا این صنعت برای افزایش رونق ساخت‌و‌‌‌ساز‌‌‌ها آماده می‌شود.

بازار میلگرد

جمعه گذشته، بهای معاملات آتی میلگرد در چین به حدود 3900یوآن (معادل 548دلار) در هر تن کاهش یافت که کمترین میزان در دو ماه گذشته است. نگرانی از کاهش تقاضا برای نهاده‌‌‌های صنعتی در چین که بزرگ‌ترین مصرف‌کننده میلگرد در دنیاست، به حدی بود که حتی کاهش موجودی انبارها و امید به حمایت مالی دولت چین برای زیرساخت‌‌‌ها نتوانست مانع کاهش قیمت شود. قانون‌گذاران در چین قصد دارند، با افزایش سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌‌‌ها تقاضا برای سنگ‌‌‌آهن و مقاطع فولادی از جمله میلگرد را بهبود ببخشند. اما به‌‌‌نظر می‌رسد، باوجود بحران‌هایی همچون خشکسالی اخیر در مناطق مرکزی چین که موجب کاهش تولید کارخانه‌ها شد، این سیاست‌‌‌ها تابه‌‌‌حال چندان موفق عمل نکرده‌‌‌اند. همچنین سیاست‌‌‌های سختگیرانه این کشور در خصوص کنترل کرونا و جلوگیری از رشد سویه‌‌‌های جدید، تولیدکنندگان را نسبت به آینده بدبین کرده است؛ چراکه باوجود تعطیلی‌‌‌های گسترده و اجباری، این کارخانه‌ها با چالش‌‌‌هایی مواجه شدند.

ناامیدی بازار از سیاست‌‌‌های شرق آسیا

سقوط شاخص کالایی بلومبرگ به کمترین میزان خود در سال‌جاری نیز این نگرانی را ایجاد کرد که تلاش‌‌‌های اخیر دولت چین برای تحریک رشد اقتصادی موثر نبوده است. شاخص کالایی بلومبرگ، به اندازه‌گیری معاملات آتی فلزات صنعتی و کالاهای دیگر همچون مواد غذایی می‌‌‌پردازد. این شاخص نسبت به ابتدای سال میلادی جاری حدود 22‌درصد کاهش داشته است.  برخی تحلیلگران معتقدند، ریزش این شاخص نشان می‌دهد که سیاست‌‌‌های مالی چین برای بهبود تقاضا شکست خورده است. رشد ارزش دلار، کامودیتی‌‌‌ها را در اقصی‌نقاط جهان گران کرده است که خود نیز میزان تقاضا را که از قبل با مشکلاتی مواجه بود، بدتر می‌کند. افزایش تهاجمی نرخ‌های بهره از سوی بانک‌های مرکزی در سراسر جهان با محوریت فدرال‌رزرو نگرانی از رکود را افزایش داده است. همچنین در پی آخرین جلسه فدرال‌رزرو که موجب افزایش 75/ 0واحدی نرخ بهره در ایالات‌متحده شد، بازارهای مختلف از جمله سنگ‌‌‌آهن کاهشی شدند.

رونق فولادسازی در چین

بحران بدهی شرکت‌های سازنده مسکن در چین سبب شد تا در سال میلادی جاری، رکود بر این بخش حاکم شود. کاهش تقاضای مسکن نیز موجب ‌‌‌آسیب‌رسیدن به صنعت فولاد‌سازی و رشد کند اقتصادی در این کشور شد. البته امیدواری به رونق در بخش ساخت‌وساز در چین موجب شد تا در ماه اوت نرخ فولاد‌سازی در چین افزایشی شود. میزان تولید فولاد در چین در ماه اوت به بیش از 83میلیون رسیده که این رقم نسبت به میزان تولید فولاد چین در اوت 2021 حدود 700‌هزار تن بیشتر بوده و نسبت به ژوئیه امسال نیز بالغ بر یک‌میلیون تن بر میزان آن افزوده شده است.  به این ترتیب، پس از ماه‌‌‌ها رکود، فولاد‌سازی در چین رونق گرفت. باوجود بهبود نسبی تولید فولاد در چین برای ماه اوت اما نمی‌‌‌توان گفت که این روند تا پایان سال ادامه خواهد داشت.  باوجود سیاست‌‌‌های انبساطی پی‌‌‌درپی چین برای رونق اقتصادی، میزان سرمایه‌گذاری در بخش املاک چین به‌‌‌شدت کاسته شده است و تحت فشار قرار دادن تقاضا، مانع رشد مستمر فولادسازی در چین می‌شود. آمار‌‌‌ها نیز از کاهش 4/ 7درصدی سرمایه‌گذاری در بخش ساخت‌‌‌و‌‌‌ساز مسکن چین طی هشت‌ماه ابتدایی 2022 نسبت به مدت مشابه سال گذشته حکایت دارد.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید