حمیده صادقیکارشناس بازار سرمایهبازار سرمایه در سهماه گذشته با ریسکهای متعددی همراه بوده که متاسفانه کاهش ۱۶درصدی شاخص کل را به دنبال داشته است. از جمله ریسکهای سیستماتیک میتوان به افزایش نرخ بهره بینبانکی و نرخ سود سپردهها در راستای سیاست انقباضی دولت اشاره کرد. فضای پرابهام در تصمیمات دولت و در اولویت قرار ندادن بازار سرمایه از مهمترین عواملی است که باعث خروج پول از بازار سرمایه شده است.
از ریسکهای مهم دیگر میتوان به افزایش تورم بیسابقه در سطح جهانی (بهطور مثال تورم بالای ۸درصدی در ایالاتمتحده آمریکا) که به افزایش نرخ انرژی به دلیل جنگ اوکراین وابسته است و همچنین اختلال در سطح تامین کالا در کشورهایی مانند آمریکا، چین و حوزه اروپا اشاره کرد. در سالهای گذشته، بانکهای مرکزی در دورههای سریع و کوتاه، سیاست انقباضی را در پیش گرفتهاند که شاهد افزایش نرخ بهره و قدرتمند شدن شاخص دلار و تضعیف کامودیتیها هستیم.
از لحاظ بنیادی، بازار به سطح ارزندگی بسیار بالایی رسیده است؛ اما کماکان شاهد افزایش حجم معاملات و ارزش معاملات روزانه نیستیم و بازار بهشدت به اخبار مثبت مثل توافق برجام نیازمند است. با توجه به اینکه سهام از جمله داراییهای پرریسک محسوب میشود، سرمایهگذاران در شرایط پرریسک، داراییهای هجکننده ریسک مثل طلای فیزیکی و دلار را به سهام ترجیح میدهند. در این شرایط، تصمیمگیران کلان اقتصادی مانند وزارت اقتصاد و سازمان بورس باید این بازار را در اولویت قرار داده و نگاه ویژه و حساسیت بالایی نسبت به شرایط بازار سرمایه داشته باشند و تصمیمات سریع و کارآیی مانند کاهش سود بین بانکی و ملزم کردن بانکها به کاهش سود سپردها و نظارت بر آنها، حذف قیمتگذاری دستوری و تغییر فرمول گاز برای سهام پتروشیمی و فولاد را اتخاذ کنند.
با توجه به افزایش نرخ دلار و طلا و کالاهای اساسی و رسیدن بازار به سطوح جذاب، اگر در ۶ماه دوم سال ۱۴۰۱ در حجم معاملات و ارزش معاملات شاهد رشد باشیم، میتوان نسبت به صعود بازار امیدوار بود. این رشد به پارامترهای کلان اقتصادی مانند حمایت و نگاه دولت به بازار سرمایه، توافق برجام، افزایش نرخ دلار یا عدمتوافق بستگی دارد. به هر حال سهام در دام ارزندگی در کوتاهمدت گیر افتاده است و بازار به اطمینان و نقدینگی تازه نیاز مبرم دارد.
در مجموع، با توجه به فضای ملتهب و پرریسک و غیرشفاف فعلی بازار سرمایه باید منتظر برطرف یا کمرنگتر شدن ریسکهای موجود و شفافشدن فضای سیاسی کشور باشیم تا در زمینه ورود سرمایه جدید به بازار تصمیم بگیریم. در صورت افزایش حجم معاملات و ارزش معاملات میتوانیم با اطمینان خاطر بیشتری ورود سرمایه داشته باشیم. در حال حاضر، از گروههای مستعد رشد میتوان به گروه پالایشی و اورهسازها از گروه پتروشیمی و گروه صنعت زراعت و غذایی اشاره کرد.
در صنعت پالایشی نیز با توجه به افزایش مجدد قیمت نفت و سودسازی عالی ۶ماه اول، شاهد سودآوری این صنعت و رسیدن میانگین P/ E بازار این صنعت به محدوده ۳واحد هستیم و در ۶ماه دوم با توجه به شرایط ذکرشده میتوانیم افزایش سودآوری را در این صنعت شاهد باشیم.
در گروه اورهسازان با توجه به رسیدن فصل سرما و مشکل شرکتهای بزرگ در تامین گاز و افزایش قیمت آن میتوان شاهد افزایش قیمت اوره بود که حتی با قیمتهای فعلی سطح ارزندگی بالایی دارند. در گروه زراعت و دامپروری شرکتهای تولید شیر و گوشت دارای ظرفیت بالایی هستند.
در صنعت غذایی شرکتهای تولید روغن در ۶ماه دوم دارای شرایط بهتری خواهند بود و تا حدودی بهای تمامشده آنها کنترل خواهد شد.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات