دنیایاقتصاد- هانا پاکمند : بورس اوراقبهادار تهران در ادامه روند رکودی خود و بهرغم حمایتهای دستوری صورتگرفته از بازار نتوانست آنطور که باید عملکرد معقولی داشته باشد، چراکه بهنظر میرسد سیاستگذار میخواهد با کنترل موج روانی بازار و همچنین تزریق منابع، بخش عمدهای از بازار را به سمت مثبتشدن هدایت کند و سمت تقاضای بازار را به شکلی منطقی بالا ببرد اما نبود شرایط لازم برای بهبود روند معاملات مانع از تغییر وضعیت کنونی بازار میشود. بررسیها نشان میدهد که در جریان دادوستدهای بازار سهام در روز یکشنبه، نماگر اصلی بازار با رشد ۷۹/ ۰درصد تا سطح یکمیلیون و ۲۵۴هزار واحد پیشروی کرد اما نماگر هموزن بازار با افت ۵۳/ ۰درصدی خود در این روز بهخوبی معاملات رکودی بازار و شرایط فرسایشی سرمایهگذاری در بورس تهران را به نمایش گذاشت.
بازگشت به کانال یکمیلیون و ۲۵۰هزار واحد: در جریان معاملات بورس تهران در دومین روز معاملاتی هفته نماگر اصلی تالار شیشهای با افزایش ۷۹/ ۰درصدی در سطح یکمیلیون و ۲۵۴هزار واحد قرار گرفت. بهرغم سبزپوشی نماگر اصلی بازار، شاخص هموزن در سیری نزولی افتاد و با کاهش ۵۳/ ۰درصدی در سطح ۳۵۷هزار واحد به معاملات خود پایان داد؛ این در حالی است که در روز گذشته مجموع ارزش معاملات خرد سهام در سطحهزار و ۵۶۴میلیاردتومان قرار گرفت. علاوهبر این در ادامه روند خروج سرمایه از بازار سهام حدود ۳۷۷میلیارد تومان نقدینگی مجددا از بازار خارج شد، بهطوریکه گروه «خودرو و ساختقطعات» با بیش از ۵۲میلیاردتومان خروج نقدینگی، بیشترین خروج سرمایه حقیقی درمیان صنایع را بهنام خود بهثبت رساند و پس از آن صنعت «فلزات اساسی» با خروج پول حدود ۴۸میلیاردتومانی در دومینمرتبه از بیشترین خروج نقدینگی درمیان صنایع موجود در بازار سهام قرار گرفت؛ این در حالی است که طی این روز گروه «فرآوردههای نفتی» با جذب نقدینگی بیش از ۴/ ۱میلیاردتومانی در صدرجدول ورود نقدینگی صنایع بود. به تفکیک نمادهای معاملاتی نیز طی دادوستدهای روز گذشته بازار سرمایه «شپنا» با خروج بیش از ۳۵میلیاردتومان در صدر خروج نقدینگی بورس روز گذشته قرار گرفت، پس از آن «فولاد» با خروج حدود ۲۵میلیاردتومانی در رده دوم خروج نقدینگی از نمادهای معاملهشده بورس تهران قرار گرفت و درمرتبه بعدی جدول نیز «خودرو» با خروج حدود ۱۸میلیاردتومانی بیشترین خروج سرمایه در روز یکشنبه را بهنام خود بهثبت رساند. این در حالی است که نمادهای «شبندر» و «زپارس» به ترتیب با ورود پول بیش از ۴۶میلیاردتومان و حدود ۵/ ۱میلیاردتومان همراه شدند.
سبز دستوری: در نگاهی دقیقتر در روز معاملاتی یکشنبه با گذشت ۳۰دقیقه از زمان معاملات، شاخصکل تحتتاثیر نمادهای «فولاد»، «شبندر» و «شپنا» رشدی سههزار واحدی را ثبت کرد و توانست تا ارتفاع یکمیلیون و ۲۴۷هزار واحد بالا بیاید. نماگر هموزن بازار اما در مدت زمان یادشده افتی هزار و ۶۵واحدی را بهثبت رساند؛ این در حالی است که تا نیمه اول معاملات روز گذشته شاخصکل افزایشی پنجهزار و ۱۶۸واحدی را بهثبت رساند و توانست کانال یکمیلیون و ۲۴۹هزار واحدی را پسبگیرد. شاخص هموزن اما با افتیهزار و ۸۰۰واحدی همراه شد. نهایتا در پایان معاملات روز یکشنبه دماسنج بازار با ۹هزار و ۸۳۷واحد رشد همراه بود و در کانال یکمیلیون و ۲۵۴هزار واحد قرار گرفت؛ این در حالی است که نمادهای معاملاتی «فولاد»، «فملی» و «فارس» در این روز بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخصکل داشتند اما در مقابلنماد معاملاتی «غکورش» بیشترین تاثیر منفی بر شاخصکل را داشت. درمرتبه دوم نیز نماد «کویر» با ۹۰واحد تاثیر منفی بر شاخصکل، بیشترین تاثیر منفی بر نماگر یادشده را بهثبت رساند. بهدنبال این امر شاخص هموزن اما کاهشیهزار و ۹۰۰ واحدی را بهثبت رساند.
ضربه به اعتماد: این روزهای بازار سرمایه تقابل دو جریان فکری متفاوت است که گروهی با عینک کمی خوشبینانه، منفی فعلی را آخرین دست و پاهای فشار فروش در بازار دانسته و بخشی دیگر افرادی هستند که با بدبینی، مثبت فعلی را فرصت فروشی بین تمام این موقعیتها میدانند، اما فارغ از رویکرد سرمایهگذاران به شرایط فعلی بازار سهام، بهنظر میرسد آنچه در این میان نیاز به بازسازی و توجه بیشتر دارد، بازگشت اعتماد به بازار و جریان پول به روند معاملات است؛ این در حالی است که موج بدبینی به بازار آنقدر زیاد است که حتی به تصمیمات بزرگی نظیر بسته جامع حمایتی بازار سرمایه هم با دیده تردید نگریسته میشود؛ در واقع میتوان گفت شکستن جو ناامیدی و بیاعتمادی در بورس تهران است که میتواند در این روزها مقدمه هر جریانی برای کمک به بازار باشد، چراکه بهنظر میرسد بازار سرمایه از حرفدرمانی گذر کرده و بیش از هر زمان دیگری نیازمند اصلاحات اساسی است تا بلکه اعتماد از دسترفته اهالی بازار سرمایه بازگردد.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات