بورس در آستانه صعود یا نزول؟

دنیای‌اقتصاد : وضعیت شاخص کامودیتی‌ها در بازارهای جهانی حکایت از بازگشت قیمت کالاهای پایه به مدار افزایشی ندارد. پیگیری وضعیت برجام رنگ باخته و دلار در بالاترین سطوح قیمتی در حال نوسان است. شاخص‌کل بورس تهران که از آن به‌عنوان نماگر اصلی اما غیر‌شفاف بازار سهام یاد می‌شود تاکنون عبور پر قدرت و پایداری را از محدوده ۶/ ۱میلیون‌واحدی (پس از سقوط سال‌۹۹) تجربه نکرده‌است. حال به باور برخی از تحلیل‌گران تکنیکال با توجه به تثبیت در کانال ۴/ ۱میلیون‌واحدی، دستیابی به این نقطه (۶/ ۱میلیون واحد) دور از انتظار نیست اما توام با نوسان‌های مقطعی خواهد بود.
در این میان هستند صاحب‌نظرانی که به ریسک‌های معاملاتی موجود وزن بالایی می‌دهند و معتقدند که لمس سطح ۶/ ۱ میلیون واحدی در آینده نزدیک امکان‌پذیر نیست. به هر روی هدف اصلی معامله‌گران بازار دستیابی به محدوده ۶/ ۱میلیون‌واحدی است، اما باید دید که شرایط به چه صورتی پیش می‌‌‌‌‌‌‌رود. تجربه نشان داده است شکل‌گیری هیجان خرید پس از شکست محدوده‌‌‌‌‌‌‌های هدف در اوایل با شتاب بالایی همراه خواهد بود. در ادامه نیز برخی از معامله‌گران به سمت نقد کردن سهم حرکت می‌کنند و پس از کمی اصلاح، شاخص می‌تواند با شیب کمتری به رقم ۲‌میلیون‌واحدی نزدیک شود. در این میان بعید نیست پس از شکل‌گیری روند صعودی و دقیقا زمانی‌که هیجان خرید شکل گرفت، سیاست‌های دولت به این سمت تغییر کند که در این بازه زمانی یکسری دستورالعمل‌های خلق‌الساعه را منتشر کرده و باعث شود که بازار تحت‌تاثیر منفی آن قرار گیرد.

در چنین شرایطی یقینا به‌طور مجدد شکست اعتماد سرمایه‌گذاران در بازار سرمایه را خواهیم داشت. تشدید اعمال‌نظرات غیر‌کارشناسی و مصاحبه‌‌‌‌‌‌‌های پی‌درپی سیاستگذاران بعضا غیربورسی می‌تواند از دیگر عوامل آسیب‌زا به بازار سهام درنظر گرفته شود که نتیجه‌ای جز افت نماگر اصلی بورس تهران را در پی نخواهد داشت. متاسفانه تمام این عوامل می‌تواند در آینده به‌طور مجدد تکرار شود. رویکرد مدیریتی در سطوح بالا با قصد کنترل بازار مهم‌ترین آفت بازار خواهد بود.

 چگونگی سقف‌‌‌‌‌‌‌شکنی شاخص
محمد بنیادی- تحلیلگر بازار سرمایه: اینکه شاخص‌کل بورس اوراق‌بهادار تهران در ارقامی بیش از یک‌میلیون و ۴۰۰‌هزار‌واحدی تثبیت‌شده‌است، موضوعی خوشایند برای اهالی بازار سرمایه محسوب می‌شود، بنابراین محدوده یک‌میلیون و ۶۰۰‌هزار‌ واحدی را حداقل می‌توان برای تارگت (هدف) شاخص‌کل درنظر گرفت. مدتی می‌شود که یک چرخه حرکتی شکل گرفته است، به‌طوری که معمولا دو تا سه‌ماه اصلاح در کلیت بازار صورت می‌پذیرد و در ادامه به همین ترتیب شاخص‌های سهامی با افزایش در چنین بازه زمانی همراه می‌شوند.

بررسی روند حرکتی نماگر اصلی بورس تهران حاکی از این بوده که مدت‌هاست شاخص از توانایی لازم در راستای عبور از محدوده یک‌میلیون و ۶۰۰‌هزار واحد برخوردار نیست اما همچنان می‌توان چنین احتمالاتی را درنظر گرفت مبنی‌بر اینکه اگر نشانه‌هایی در جهت شکست از محدوده ۶/ ۱میلیون‌واحدی رو به بالا در روند حرکتی دماسنج بازار مشاهده شد، در ادامه می‌توان به مرحله بعد یعنی اهداف آتی شاخص‌کل امیدوار بود. با درنظر گرفتن شرایط حاکم بر بازار سهام پیش‌بینی می‌شود که حدود ۳ ماه زمان برای تحقق چنین موضوعی نیاز بوده، این در حالی است که تقریبا ۲۵ روز از بازه مذکور نیز در بازار سپری شده‌است.

در حال‌حاضر می‌توان بر این مهم تاکید کرد که برای دوماه آینده انتظار می‌رود که شاخص‌کل بورس رقم ۶/ ۱‌میلیون‌واحدی را به خود اختصاص دهد. در این میان اینکه بازار در چه محدوده‌‌‌‌‌‌‌‌هایی قصد ورود به فاز اصلاح را خواهد داشت، به‌نظر می‌رسد که از موضوعیت چندانی برخوردار نباشد. هرچند ممکن است شاخص در محدوده یک‌میلیون و ۵۰۰‌هزار‌واحدی به لحاظ روانی با اصلاحاتی مواجه شود اما به‌طور کلی چنین رویدادهایی در گام نخست به نوع نگرش سرمایه‌گذاران بستگی دارد، در صورتی‌که هدف دسترسی به سطح ۶/ ۱‌میلیون ‌واحدی است؛ یقینا اصلاحات مقطعی برای معامله‌گران بی‌مفهوم است و سرمایه‌گذار در سهام خود پایدار خواهد ماند.

در چنین شرایطی صبر و تحمل سهامدار در جهت رسیدن شاخص به سطح موردانتظار موضوعی است که عمدتا در این نوع نگرش معاملاتی از سوی سرمایه‌گذاران مشاهده می‌شود. در ادامه پس از دستیابی نماگر بازار به هدف موردنظر معامله‌گران آماده فروش سهام خواهند شد، پس از شکست محدوده درنظر گرفته‌شده که در جای خود رویداد مطلوبی برای بازار سرمایه ارزیابی می‌شود، پیش‌بینی می‌شود که محدوده ۲‌میلیون‌واحدی را که در گذشته شاخص‌کل بورس تهران تجربه کرده به‌طور مجدد در ادامه مسیر تجربه کنیم.

در این زمینه پتانسیل نماگر اصلی بازار سهام به حدی بالاست که می‌تواند از رکورد تاریخی ثبت‌شده نیز عبور کند. آن‌طور که به‌نظر می‌ر‌سد، در دوماه آینده لمس سطح ۶/ ۱‌میلیون‌واحدی دور از انتظار نیست و در صورتی‌که عزمی در راستای شکست این محدوده و حرکت رو به بالا وجود داشته باشد احتمالا تا انتهای بهار یا اواسط تابستان سال‌۱۴۰۲ می‌توان محدوده ۲‌میلیون‌واحدی را لمس کرد.

 ریسک‌های تکنیکالی نماگر
الناز جمالی - تحلیلگر بازار سرمایه: در هفته‌های گذشته بازار سهام با افزایش انواع ریسک‌های سیستماتیک از منظر سیاسی مواجه بود. در این شرایط معدود سرمایه‌گذارانی با وجود ارزنده‌بودن یکسری از نمادهای معاملاتی انتظار برگشت بازار به مدار افزایشی را داشتند که در همان برهه افزایش نرخ دلار باعث شد تا خریداران ترس از خرید سهام را کنار بگذارند، پس از رشد شاخص‌کل (بیش از ۱۴‌درصد) در هفته‌های اخیر، با روند متعادلی که در بزرگان بازار سرمایه حاکم شد، شاهد نوسان‌های مثبت در نماگر اصلی بودیم؛ به‌طوری‌که حجم و ارزش معاملات بازار نیز افزایش قابل‌توجهی را تجربه کرد. در ادامه پس از برخورد به خط‌مقاومتی یک‌میلیون و ۴۲۰‌هزار‌واحدی عقب‌نشینی صورت گرفت.

در این میان حجم و ارزش معاملات هم کاهشی شد. حال نظاره‌گر نوسان‌ها در مرز ۴/ ۱‌میلیون ‌واحدی در بازار سهام هستیم، بنابراین نمی‌توان این‌گونه استنباط کرد که قطعا محدوده فعلی شاخص‌کل، محدوده‌ای برای بازگشت به سطوح بالاتر است. با توجه به شرایط اقتصادی و سیاسی کشور و تداوم ابهامات احتمال کاهش قیمت در سهام شرکت‌ها نیز وجود دارد و این مهم در حقیقت می‌تواند موجب عقب‌نشینی مجدد شاخص‌کل بورس اوراق‌بهادار تهران شود.

آن‌طور که به‌نظر می‌رسد بازار سهام در شرایط فعلی با لیدری خودرویی‌ها (در بورس‌کالا شاهد عرضه محصولات خودرو هستیم) می‌تواند با افزایش نسبی تقاضا و متعاقبا رشد نماگر اصلی همراه شود. در این میان نمی‌توان انتظار رشد شدید و پرش به محدوده یک‌میلیون و ۶۰۰‌هزار‌واحدی را داشت. شاخص‌کل پس از ریزش از سقف قبلی؛ محدوده یک‌میلیون و ۶۱۰‌هزار واحد تا یک‌میلیون و ۲۴۱‌هزار واحد افت را تجربه کرد (گام اصلاحی قبلی در ۱۰۴ کندل که ۱۴۹روز طول کشید و در ادامه رشد ۶۸کندلی در ۱۱۱ روز را شاهد بودیم).

در محدوده زمانی روزانه نماگر بورس تهران با برخورد به محدوده یک‌میلیون و ۴۲۰‌هزار واحد شروع به عقب‌نشینی کرد. با توجه به محدوده فعلی (یک‌میلیون و ۴۰۷‌هزار واحد) که از حمایت مهمی برخورد‌ار است، می‌توان انتظار عبور از این محدوده را داشت. شاخص‌کل تا محدوده تعیین‌شده (یک‌میلیون و ۴۲۰‌هزار واحد) مشکلی ندارد و درصورتی‌که در مسیر یک‌میلیون و ۵۰۰‌هزار‌واحدی قرار گیرد، این سطح می‌تواند فصل تازه‌ای در بورس را رقم بزند و در ادامه سرمایه‌های سرگردان را وارد این بازار کند، در مقابل نماگر هم‌وزن در روزهای اخیر با رشد حدود ۱۴‌درصدی روبه‌رو بوده و دیروز هم با افزایش قیمت در شرکت‌های عمدتا کوچک و متوسط بازار شاهد رشد نماگر هم‌وزن بودیم. در تایم‌فریم روزانه مقاومت پیش‌روی این نماگر محدوده ۴۱۲‌هزار واحد است، در صورت عبور از این محدوده می‌توانیم انتظار افزایش تا محدوده ۴۲۰‌هزار واحد را در این نماگر داشته باشیم.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید