بورس یک پله به عقب

دنیای‌اقتصاد -هانا پاکمند : بازار سهام در جریان معاملات روز گذشته نوسان‌های محدودی را شاهد بود. بورس تهران در ادامه مسیر معاملاتی خود و تحت‌تاثیر تحرکات مثبت دلار بازار آزاد و همچنین دلار نیمایی در وضعیت خوبی به‌سر می‌‌‌‌‌‌‌‌‌برد، به‌طوری‌که نماگر اصلی بازار سهام در این روز تنها حدود ۱۹/ ۰‌درصد افت داشت و تا سطح یک‌میلیون و ۴۶۹‌هزار واحد عقب‌نشینی کرد. نماگر هم‌وزن بازار اما با بیش از دو‌هزار و ۷۱۴ واحد افزایش تا ارتفاع ۴۳۶‌هزار واحد بالا آمد؛ این در حالی است که مجموع ارزش معاملات خرد سهام در روز شنبه در مقایسه با روز معاملاتی گذشته با کاهش ۱۳‌درصدی، رقم دو‌هزار و ۶۷۱‌میلیارد‌تومان را به‌ثبت رساند، ضمن اینکه در ادامه روند تغییر مالکیت در بازار سرمایه حدود ۳۰‌میلیارد‌تومان سرمایه حقیقی در روز یادشده از بازار سهام خارج شد.
 این در حالی است که به‌نظر می‌رسد افزایش عرضه‌ها از اواسط معاملات روز چهارشنبه در بازار سهام اتفاق افتاد و منجر به عقبگرد نماگرهای اصلی بازار از سقف‌‌‌‌‌‌‌‌‌ روزانه شد. رشد قیمت دلار در بازار آزاد و همنوایی دلار نیمایی با آن در مسیر صعود، موج جدیدی از خوش‌بینی را روانه بازار سهام کرد. البته سقف‌‌‌‌‌‌‌‌‌شکنی و افزایش قیمت‌های پی‌درپی در اسکناس‌های یادشده، نه‌تنها بورس تهران بلکه تمامی بازارها را با نوسان‌های دوباره‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای روبه‌‌‌‌‌‌‌‌‌رو کرد؛ این در حالی است که به‌نظر می‌رسد با توجه به شرایط حاکم بر بازار سرمایه با درنظر گرفتن رفتار منطقی از سوی فعالان با درنظر گرفتن تورم ۴۰‌درصدی و افزایش نرخ دلار احتمالا رشد بازار سرمایه در کوتاه‌مدت ادامه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دار باشد. البته ذکر این نکته لازم است که این رشد مستلزم عدم‌دخالت دولت و عدم‌اتخاذ تصمیمات خلق‌الساعه از جانب متولیان است، چراکه برآوردها حاکی از آن است که احتمالا قیمت‌گذاری دستوری و کنترل نرخ دلار نیما مهم‌ترین موانع در مسیر انتقال تورم انتظاری به بورس باشند.

آغاز منفی بورس تهران
در نگاهی دقیق‌تر بازار سرمایه از ابتدای معاملات روز شنبه روند نسبتا رکودی به خود گرفت و از همان دقایق آغازین معاملات چراغ بازار قرمز روشن شد، به‌طوری‌که در ۴۰ دقیقه ابتدایی بازار، نماگر اصلی تالار شیشه‌ای با تاثیر‌پذیری از نمادهای «فولاد‌»، «شپنا‌» و «شستا‌» حدود دو‌هزار و ۳۸۶واحد کاهش داشت. شاخص هم‌‌‌‌‌‌‌‌‌وزن اما با رشد ‌هزار و ۵۲۰‌واحدی به سطح ۴۳۵‌هزار و ۲۸۴ واحد رسید. به این ترتیب در پایان معاملات روز گذشته بورس منفی به پایان رسید ‌و نهایتا با افتی دو‌هزار و ۸۴۱‌واحدی به معاملات خود پایان داد و در کانال یک‌میلیون و ۴۶۹‌هزار‌واحدی قرارگرفت.

 این در حالی است که نمادهای معاملاتی «فولاد‌»، «شپنا‌» و «فملی‌» در این روز بیشترین تاثیر منفی را بر دماسنج اصلی بازار سهام داشتند اما در مقابل نمادهای معاملاتی‌ «فارس‌»، «وبملت‌»، «وپارس‌» بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص‌کل به‌ثبت رساندند. علاوه‌بر این، ارزش معاملات خرد سهام (سهام + حق‌تقدم) در روز‌‌‌‌‌‌‌‌‌ شنبه مجددا در سطحی کمتر از سه‌هزار‌ میلیارد‌تومان قرار گرفت و رقم دو‌هزار و ۶۷۱‌میلیارد‌تومان را ثبت کرد، ضمن اینکه خالص تغییر مالکیت سهامداران در روز یادشده ‌برابر با ۳۰‌میلیارد‌تومان به‌ضرر سهامداران خرد بوده‌است.

علاوه‌بر این از میان ۴۹۲‌نماد معامله‌شده در بورس روز گذشته ۳۹۰‌نماد در بازه معاملاتی مثبت به‌کار خود پایان دادند اما در مقابل ۲۷۹‌نماد با زیان همراه شدند و نهایتا ۲۳‌نماد در صفر تابلو مورد معامله قرارگرفتند. این در حالی است که طی دادوستدهای بورس تهران در روز گذشته، گروه «فرآورده‌های نفتی‌» بیش از ۲۴‌میلیارد ‌تومان و صنعت «فلزات اساسی‌» با خروج پول حدود ۲۳‌میلیارد ‌تومانی بیشترین خروج سرمایه حقیقی درمیان صنایع را داشتند. در این روز همچنین گروه «بیمه و صندوق بازنشستگی به‌جز تامین‌اجتماعی» با ورود سرمایه حقیقی همراه شد و با جذب نقدینگی بیش از ۲۱‌میلیارد‌تومانی در صدرجدول ورود نقدینگی صنایع قرار گرفت، پس از آن گروه «مخابرات‌» با ورود بیش از ۲۰‌میلیارد‌تومانی سرمایه سهامداران خرد، بیشترین ورود پول حقیقی را به‌ثبت رساند.

روند خروج پول خودرویی‌ها نیز در حالی ادامه یافت که به تفکیک نمادهای معاملاتی نیز در جریان معاملات بازار سرمایه طی روز گذشته «خودرو‌» با خروج پول بیش از ۱۵‌میلیارد‌تومان در صدر خروج نقدینگی بورس روز اخیر قرار گرفت، پس از آن «شپنا‌» با خروج بیش از ۱۵‌میلیارد‌تومانی در رده دوم خروج نقدینگی از نمادهای معامله‌شده بازار سهام قرار گرفت و در‌ مرتبه بعدی جدول نیز «فولاد‌» با خروج حدود ۱۳‌میلیارد‌تومانی بیشترین خروج سرمایه در روز گذشته را به‌نام خود به‌ثبت رساند، درحالی‌که نمادهای «پارسیان‌» و «اخابر» به ترتیب با ورود پول حدود ۲۱‌میلیارد‌تومان و حدود ۲۰‌میلیارد‌تومان همراه شدند و در صدرجدول جذب سرمایه حقیقی‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها در روز گذشته قرارگرفتند. در چنین شرایطی است که اغلب کارشناسان معتقدند بازار سرمایه در همراهی دلار بازار آزاد، دلار نیمایی و همچنین تحت‌تاثیر بازارهای جهانی روند معاملاتی خوبی را نیز در ادامه داشته باشد.

 البته در این میان گمانه‌زنی‌هایی مبنی‌بر این وجود دارد که در این شرایط احتمالا تمرکز بیشتر بازار سرمایه و اهالی بازار بر سهم‌های صادراتی و دلارمحور بازار باشد، اما به‌طور کلی آنچه که موجبات دلگرمی سرمایه‌گذاران در بورس تهران را فراهم می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌آورد افزایش نسبی حجم معاملات در بازار یادشده ‌است، اگرچه ریسک‌های احتمالی بازار کمی تقاضای بازار را تحت‌تاثیر قرار داده اما به‌نظر می‌رسد موتورهای محرک بازار همچنان شرایط رشد بازار سهام را فراهم کنند.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید