مسیر بورس در ۲۰۲۳

دنیای‌اقتصاد- امیرعلی جراحی : بازار‌های جهانی در سال‌۲۰۲۲ افت و خیز‌های فراوانی را به‌ثبت رساندند. اگر بخواهیم نگاهی دقیق از آنچه که در این سال ‌به‌وقوع پیوست ارائه دهیم، می‌توانیم بگوییم که سال‌گذشته به دلیل شرایط اقتصادی حاکم در کشور‌هایی مانند آمریکا، حوزه اروپا و دیگر کشور‌های توسعه‌یافته، این بازار‌ها روند نزولی سختی را شاهد بوده‌اند.
مسیر بورس در 2023
تورم دور از انتظاری که این کشور‌ها طی سال‌۲۰۲۲ تجربه کردند موجب واکنش متقابل مقام پولی هرکدام از آنها شد، به‌نحوی‌که نرخ‌های بهره روند صعودی مداومی را طی ماه‌های گذشته تجربه کردند. حال تحلیلگران بر سر اینکه این افزایش نرخ‌ها ادامه‌دار خواهد بود یا خیر، اختلافاتی دارند. برخی از آنها معتقدند که تورم در اقتصادهای مطرح جهان به‌خصوص آمریکا، دیگر وارد روند نزولی شده و سیاست‌های انقباضی فدرال‌رزرو نیز روند کاهشی پیدا خواهد کرد، اما از طرف دیگر عده‌ای خبر از رکود چند ماهه در بازار‌های جهانی می‌دهند که ناشی از افزایش نرخ بهره آمریکا طی ماه‌های آینده است، بنابراین با وقوع هر کدام از این شرایط، می‌توان شاهد اثرات متفاوت و همچنین متضادی از این تحولات در بورس تهران بود.

مروری بر سال‌گذشته
بررسی‌ها نشان می‌دهد که سال‌۲۰۲۲ یکی از مهم‌ترین سال‌ها در تاریخ اقتصاد کشور‌ها و به‌خصوص آمریکا بوده‌است. این سال‌با شروع جنگ میان روسیه و اوکراین آغاز شد و در ادامه موجب به‌وجود آمدن اتفاقات متعددی شد که بر اقتصاد‌های بزرگ جهان اثری ژرف برجای گذاشت. از طرفی تحریم صادرات نفت روسیه و همچنین مواجه‌شدن کشور‌ها با کمبود عرضه محصولات غذایی و به‌خصوص غلات، سبب افزایش چشمگیر نرخ انرژی و همچنین قیمت مواد خوراکی شد. با رشد قیمت تعداد زیادی از محصولات، کم‌کم دیگر کالا‌ها نیز از این رشد اثر پذیرفته و افزایش نرخ را تجربه کردند، بنابراین کشور‌های متعددی مانند آمریکا، اروپا، آلمان، استرالیا و دیگر کشور‌ها، دچار یک تورم در حال رشد شدند. در پی این تورم بسیاری از بانک‌های مرکزی کشور‌ها، اقدام به رشد پله‌ای نرخ بهره کردند. این اقدام باعث شد تا ارزش زمانی پول و همچنین نرخ بازده موردانتظار فعالان در بازار‌های مالی، افزایش پیدا کند. با توجه به اینکه این دو عامل موجب کاهش تمایل سرمایه‌گذاران به واردکردن پول خود در بازار‌های مالی مانند بورس، کامودیتی‌ها، پروژه‌ها و دیگر فعالیت‌های اقتصادی می‌شود، این بازار‌ها با افت قابل‌توجه تقاضا مواجه شدند، زیرا مردم ترجیح می‌دادند تا به‌جای سرمایه‌گذاری در این دارایی‌های پرریسک، اقدام به وام‌دهی به بانک‌ها یا خرید اوراق منتشرشده توسط بانک‌مرکزی کنند. در ادامه این اتفاقات، قیمت سهام و کامودیتی‌ها از سقف‌هایی که در فصل بهار تجربه کرده بودند، روند نزولی پر قدرتی را طی‌کردند که این روند در برخی از دارایی‌ها همچنان نیز ادامه دارد.

سال میلادی آینده چه خواهد شد
برای اینکه بتوان تحلیل منطقی برای سال‌۲۰۲۳ انجام داد، ابتدا باید مفروضات کلان اثرگذار بر سال‌آینده را معین کرد و سپس تخمینی از آنها ارائه داد. به جرأت می‌توان گفت که یکی از مهم‌ترین اتفاق‌هایی که روند اکثر بازار‌های مالی در سال‌۲۰۲۳ را مشخص می‌کند، آمار تورم نقطه‌به‌نقطه آمریکا و به‌تبع آن نرخ بهره تعیین‌شده از سوی فدرال‌رزرو است. چنانچه تورم این کشور همچنان شاهد رشد باشد، باید سال‌نسبتا منفی و رکودی را در بازار‌های مالی شاهد باشیم.   اما اگر فدرال‌رزرو در کنترل تورم موفق شود و تصمیمی مبنی‌بر کاهش نرخ بهره بگیرد، احتمالا سال‌آینده شرایط بازار‌های سرمایه بسیار بهتر خواهد شد، زیرا قیمت دارایی‌های قابل‌معامله مانند سهام نسبت به قله سال‌۲۰۲۲، افت قابل‌توجهی را به‌ثبت رساندند، در نتیجه کارشناسان بر این باورند که با آمدن اخبار مثبت درخصوص تورم آمریکا، روند صعودی این دارایی‌ها آغاز خواهد شد، اما همچنان یک مسیر دیگر نیز پیش‌روی این اقتصاد قدرتمند وجود دارد و آن کاهش تورم به‌همراه افزایش نرخ بهره است. این شرایط باعث می‌شود که رکود حاکم بر بازار‌های مالی در جهان، از رکود کنونی نیز فرا‌تر رفته و اکثر آنها دچار بحران شوند، اما باید توجه داشت که در صورت وقوع این شرایط، نباید انتظار داشت که برای مدت طولانی رکود ادامه پیدا کند.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید