دنیایاقتصاد : در بودجه۱۴۰۲ صادرات روزانه یکمیلیون و ۴۰۰هزار بشکه نفتخام تعریف شدهاست. شک کارشناسان به تحقق این بخش از بودجهزمانی بیشتر شد که این بودجهبا نفت ۸۵دلاری تعریف شدهاست.
تحقق پیشبینی صادرات نفت در بودجه1402
شرایط بازار جهانی نفت با توجه به تحریمهای غربی علیه نفت روسیه و همچنین شدت تقاضای چین عملا رفتار سینوسی دارد و با جایگاهی که نفت ایران دارد، برخی از ناظران بعید دانستهاند این منبع بودجهوصول شود، با اینحال وزیر نفت معتقد است تحقق این امر ممکن است و وزارت نفت تمام توان خود را برای تحقق آن میگذارد. نفت ایران معمولا در بازارهای جهانی رقیب اورال روسیه است زیرا علاوهبر شباهت ماهیتی، قیمت آنها بههم نزدیک است. هماکنون هربشکه نفتخام اورال روسیه در بازار جهانی ۵۵دلار خریدوفروش میشود.
بازار چه خبر است؟
شاخص نفتخام آمریکا درحالی روز گذشته روی ۷۷دلار معامله شد و افت هفتگی آن به ۴درصد رسید که هر بشکه نفتخام برنت با بیش از ۳درصد افت در اشل هفتگی، به ۸۳دلار رسید. موافقت بانکهای مرکزی با افزایش نرخ بهره، چشمانداز اقتصاد در سال۲۰۲۳ را با رکود همراه کرده و کاهش رشد اقتصادی مزید بر علت شدهاست که سرمایهگذاران با احتیاط بیشتری قدم بردارند.یکی از معاملهگران بازار معتقد است که بانکهای مرکزی و اوپکپلاس طی چند روز وارد عمل خواهند شد: «تصمیمات نرخ بهره چشمانداز اقتصادی و تقاضای نفت را مشخص خواهد کرد.» به گزارش رویترز سرمایهگذاران انتظار دارند امروز فدرالرزرو ایالاتمتحده ۲۵/ ۰واحد درصد نرخ بهره را افزایش دهد. نرخ بهره بالا میتواند رفتار رشد اقتصادی و تقاضای نفت را کاهشی کند. امروز اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت موسوم به اوپک نشست دارند و شنیدهها حاکی از تمدید کاهش تولید روزانه ۲میلیون بشکهای است. یکی دیگر از دلایل افت بازار افزایش صادرات نفت روسیه است. باوجود تحریمهای غرب علیه نفت روسیه برخی از نشانهها از افزایش بارگیری نفت روسیه در بندر اوستلوگا حکایت دارند.
گروه هفت همراه با متحدانش تصمیم دارند دور بعدی و بسته دهم تحریمهای نفتی روسیه که شامل فرآوردههای نفتی است را اجرا کنند. هرچند صادرات نفت روسیه بیشتر شدهاست اما در ماههای گذشته نفت روسیه با پیروی از سقف قیمتی ۶۰ دلاری که اتحادیه اروپا و ایالاتمتحده اعمال کردند خریدوفروش شد. البته کشورهای چین و هند که مشتریهای اصلی نفت روسیه هستند از این طرح پیروی نکردند؛ با این وجود صندوق بینالمللی پول(IMF) چشمانداز رشد جهانی را در سال۲۰۲۳ به دلیل تقاضای «بهطرز شگفتانگیزی انعطافپذیر» در ایالاتمتحده و اروپا، کاهش هزینههای انرژی و بازگشایی اقتصاد چین پس از کنار گذاشتن سیاست سختگیرانه کوویدصفر، مثبت ارزیابی کردهاست.
افزایش ۴۰درصدی عملکرد وصولی درآمدهای نفتی
مقدار فروش نفت و میعانات گازی در بودجه سال۱۴۰۲ یکمیلیون و ۴۰۰هزار بشکه در روز دیده شدهاست که به گفته وزیر نفت «وزارت نفت با همه ظرفیتهایی که دارد تلاش خود را برای تحقق این عدد در بودجهسالآینده بهکار میگیرد.»
به گزارش «شانا»، جواد اوجی دیروز در نشست علنی مجلس شورایاسلامی و در جریان گزارش کمیسیون برنامه، بودجهو محاسبات مجلس درباره بررسی عملکرد مهمترین احکام تبصرهها و ردیفهای مرتبط با درآمدهای عملیاتی (با محور درآمدهای مالیاتی) و واگذاری داراییهای سرمایهای در قانون بودجهسال۱۴۰۱ کل کشور اظهار کرد: عملکرد وصولی درآمدهای نفتی در ۱۰ماهه اخیر درباره فروش نفت، گاز و فرآوردههای نفتی و میعانات گازی نزدیک به ۴۰درصد بیشتر از دوره مشابه پارسال بودهاست، همچنین وصول درآمدهای نفت و میعانات گازی نیز ۱۰میلیون بشکه بیشتر از ۱۰ ماه سال۱۴۰۰ بودهاست.او با بیان اینکه با توجه به ارقام فروش نفت و میعانات گازی و خالص گاز صادراتی انشاءالله با پیشبینیها و برآوردهای انجامشده بیشک بودجه۱۴۰۱ تحقق مییابد، افزود: در زمینه فروش الحمدالله ۱۰۰درصد تحقق داشتهایم، وصول ما روال عادی دارد و بهطور معمول یک تا چهار ماه زمانبر است که البته به فاصله ما با کشورهایی که بحث فروش نفت را داریم نیز بستگی دارد.
وزیر نفت در بحث تبصره۱۴ بودجه نیز اعلام کرد: در این بخش و در بحث فروش فرآوردههای داخلی در ۱۰ ماه اخیر ۱۳۳درصد فروش داخلی فرآوردههای نفتی داشتهایم، اما در بحث صادرات فرآوردههای نفتی به لحاظ افزایش مصرف بنزین و گازوئیل در کشور که بعضی از مواقع نیز تا ۱۳۰میلیون لیتر هم مصرف بنزین ثبت شده، تا امروز نزدیک به ۷۰درصد تحقق یافتهاست، با این حال باید اعلام کرد که در مجموع در تبصره۱۴ تا امروز نزدیک به ۷۸درصد وصولی داریم. به گفته او فروش اوراق در سال۱۳۹۹، ۵/ ۲۳هزارمیلیاردتومان بوده که بهطور کامل انجامشده و «در سال۱۴۰۰ نیز ۲هزار میلیاردتومان بوده که آنهم انجام و صرف هزینهها شده، در سال۱۴۰۱ وزارت نفت درباره فروش اوراق موردی در بودجهنداشتهاست.» وزیر نفت تصریح کرد: در حوزه صادرات گاز ۱۵درصد بیش از سال۱۴۰۰ وصولی درآمد داشتهایم و در بحث صادرات گاز نیز طی همین ۱۰ماه بهطور کامل تحقق یافتهاست. اوجی به بودجهسال۱۴۰۲ اشاره و اظهار کرد: فروش نفت و میعانات در این بودجه عدد یکمیلیون و ۴۰۰هزار بشکه در روز قلمداد شدهاست، انشاءالله وزارت نفت با همه ظرفیتهایی که دارد تلاش خود را انجام میدهد تا این مورد نیز در بودجهتحقق یابد.
اوجی ادامه داد: در بحث بودجهسال۱۴۰۰ نیز وقتی دولت سیزدهم آغاز بهکار کرد تا اوایل شهریورماه کل وصول درآمدهای نفتی ما ۵میلیارد دلار بود و بسیاری پیشبینی میکردند محال است بودجه سال۱۴۰۰ هم از محل فروش نفت و میعانات محقق شود، اما به لطف الهی و تلاش جهادی همکاران ما در وزارت نفت، ۱۰۰درصد بودجهسال۱۴۰۰ را محقق کردیم. وزیر نفت تصریح کرد: وقتی بودجه سال۱۴۰۱ نیز در دولت و مجلس تصویب شد بسیاری پیشبینی میکردند این بودجهنیز تحقق نخواهد یافت، اما به لطفالهی و تلاشی که انجام شد بازارهای مختلفی را شناسایی و از همه ظرفیتها استفاده کردیم و خوشبختانه به اعداد و ارقامی که در فروش نفت مدنظر بود رسیدیم. به این ترتیب از سال۱۳۹۷ که ترامپ تحریمهای ظالمانه علیه کشور جمهوریاسلامی در حوزه فروش نفت و میعانات گازی رقم زد به اعداد و رکوردهای جدیدی دستیافتیم.او اظهار کرد: در بحث بودجه۱۴۰۲ نیز مباحث و گفتوگوهای زیادی انجام شد و به هر جهت وزارت نفت همه تلاش خود را انجام خواهد داد تا پیشبینی انجامشده درخصوص فروش نفت محقق شود.اوجی افزود: امسال در بحث تولید گاز رکورد بیسابقهای زده شد، بهگونهای که در پارسجنوبی روزانه ۷۰۵میلیون مترمکعب برداشت گاز داشتیم و در میدانهای مشترک و مستقل، برداشت گاز خام ما نزدیک به یکمیلیارد مترمکعب بود.
وزیر نفت گفت: حداکثر ظرفیت فرآورش در ۲۱پالایشگاه گازی اتفاق افتاد، همچنین شبکههای انتقال گاز کمک بزرگی برای تامین گاز بخش خانگی انجام دادند، اما اگر بخواهیم همینطور تولید کنیم و این رویه نامتعارف و غیربهینهسازی ادامه یابد و اینگونه مصرف شود مشکلی که امسال در بحث گاز داشتیم تکرار خواهد شد. او تصریح کرد: ما در بحث فروش فرآوردهها در داخل تحقق بیشتری داشتهایم، زیرا با مصرف بیرویه بنزین و گازوئیل در کشور مواجه هستیم. در بحث مصارف گاز همینگونه است. با هر مترمکعب گازی که بهینه مصرف و صرفهجویی شود، میتوانیم صادرات را افزایش دهیم. امروز قراردادهای خوب گازی با کشورهای همسایه داریم، هرچه نتوانیم گاز صادر کنیم باید از سوخت مایع و فرآوردههای دیگر استفاده کنیم و بهتبع آن درآمدهای دولت در تبصره۱۴ نیز کاهش مییابد.
اوجی اظهار کرد: در بحث بهینهسازی پیشنهادهای خوبی در بودجهسالآینده آمده است. بهعنوان کسی که ۳۳ سالدر صنعت نفت و گاز کشور فعالیت داشته معتقدم ماده۱۲ باید اصلاح شود، زیرا اصلاح این ماده برای سرمایهگذار که میخواهد سرمایهگذاری انجام دهد، انگیزه ایجاد خواهد کرد.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات