دنیای اقتصاد : گزارش منتشر شده از سوی اداره آمار اروپا در روزهای اخیر از روند کاهشی تورم در منطقه یورو و ۲۷ عضو اتحادیه اروپا در ماه ژانویه حکایت دارد. طبق این گزارش شاخص قیمت مصرفکننده در منطقه یورو با کاهش ۶/ ۰ واحد درصدی از ۲/ ۹ درصد در آخرین ماه ۲۰۲۲ به ۶/ ۸ درصد در نخستین ماه از سال ۲۰۲۳ رسید. از این رو کاهش هزینههای انرژی به همراه افزایش هزینهها در بخش مواد خوراکی، کالاهای صنعتی به جز انرژی و همچنین عدم نوسان در بخش خدمات، سبب شد تورم نقطه به نقطه در منطقه یورو برای سومین ماه متوالی کاهش یابد. گرچه پیشبینیها از افت ۷/ ۰ واحد درصدی صحبت به میان آورده بودند، اما دادههای تورمی ژانویه ۱/ ۰ واحد درصد با هدفگذاری تحلیلگران فاصله داشت.
با این حال مقامات پولی این منطقه رضایت خود را نسبت به سرعت کاهش تورم در ماههای اخیر اعلام کردند. در این میان تورم ماهانه نیز در این منطقه برای سومین ماه متوالی در مسیر نزولی قرار گرفت و به میزان 2/ 0 درصد کاهش یافت. علاوه بر منطقه یورو، تورم در 27 منطقه عضو اتحادیه اروپا بررسی شد. آمارها نشان میدهد که میانگین تورم از 4/ 10 درصد در پایان سال 2022 به 10 درصد در نخستین ماه 2023 رسید. این در حالی است که تورم هسته در این منطقه با 3/ 5 درصد به بالاترین سطح خود در 31 سال اخیر رسید. در این میان تحلیلگران افزودند که در کنار دادههای مطلوب ارقام تورمی یورو، افزایش بیسابقه تورم هسته، بانک مرکزی اروپا را به افزایش بیش از پیش نرخ بهره سیاستی تشویق کرد.
بررسیهای به عمل آمده در حوزه یورو نشان میدهد که کاهش هزینهها در این منطقه سومین ماه متوالی تورم نزولی را رقم زده است. از این رو باید گفت که تورم نقطه به نقطه با افت 6/ 0 واحد درصدی از 2/ 9 درصد در ماه دسامبر به 6/ 8 درصد در ماه ژانویه رسید. این امر ناشی از چه عوامل بود؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که کاهش 6/ 6 درصدی هزینههای انرژی نسبت به ماه گذشته، محرک اصلی تورم نزولی در سه ماه اخیر به شمار میرود. از اینرو نوسانات هزینهها در بخش کالا و خدمات مورد بررسی قرار گرفت. به جز انرژی، مواد غذایی و کالاهای صنعتی جز انرژی، در مسیر صعودی قرار گرفتند.
در این میان تورم کالاهای صنعتی از 7/ 6 درصد در ماه گذشته به 4/ 6 درصد رسید. همچنین تورم مواد خوراکی از 16 درصد دسامبر به 3/ 16 درصد ژانویه رسید. در این میان بخش خدمات با نرختورم 4/ 4 درصدی در بازه سابق خود ثابت ماند. گرچه تورم کل به مسیر کاهشی خود ادامه داده است، اما تورم هسته در این منطقه به بالاترین سطح در سه دهه اخیر رسید. این امر سیاستگذاران بانک مرکزی را مجاب خواهد کرد تا نرخ بهره سیاستی را که اکنون در نرخ 3 درصدی باقی مانده است، افزایش دهد. تحلیلگران بر این باورند که مقامات این نهاد با افزایش 5/ 0 واحد درصدی سیاستهای انقباضی، عملیات ضد تورمی خود را افزایش داده و از شتاب بیشتر تورم هسته در ماههای آتی جلوگیری کند.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات