شرط برگشت بورس

حسن حسین‌نیا / تحلیلگر بازار سرمایه
شاخص کل بازار سرمایه بعد از اینکه کانال ۵/ ۲میلیون واحد را لمس کرد شروع به ریزش کرد و این ریزش ادامه یافت. هفته جاری نیز از ابتدا ریزشی بود و متاسفانه چون سایپا و ایران‌خودرو به عنوان نمادهای لیدر بازار در روزهای اخیر حمایت خود را از دست دادند و ریزش آنها شدیدتر شد، متناسب با افت شدید این نمادها کلیت بازار دچار فشار عرضه مضاعف شد و شاهد خروج نقدینگی سنگین از بازار سهام بودیم؛ به طوری که اگر فقط سهام حق تقدم و صندوق‌های سهامی را در نظر بگیریم روز گذشته هزار و ۷۴۰میلیارد تومان خروج نقدینگی از بورس ثبت شد. این روند احتمالا در روزهای آینده نیز ادامه‌دار خواهد بود و فشار عرضه تداوم خواهد یافت. با نزدیک شدن هر چه بیشتر به محدوده ۱/ ۲میلیون واحد حمایت‌هایی را شاهد خواهیم بود؛ اما با توجه به وضعیت کلی بازار، ارزش پایین معاملات و همچنین از دست رفتن حمایت نمادهای مهم و تاثیرگذار بازار، ریزش شاخص کل سرمایه احتمالا تا زمانی که ارزش معاملات رشد کند و شاهد ورود نقدینگی جدید به بازار سرمایه باشیم تداوم خواهد یافت.
به نظر می‌رسد ورود نقدینگی به بازار کمی زمان‌بر باشد، چرا که این موضوع نیازمند اتفاقات و خبرهای بنیادی است. از طرفی انتقادات نسبت به مدیریت سازمان بیشتر شده و شاهد یک عملکرد منفعلانه از طرف مدیریت سازمان بورس در ماه‌های اخیر بودیم. در فروردین و اردیبهشت‌ماه که بازار سرمایه رشد خوبی ثبت کرد، به جای تدبیر مناسب برای هدایت نقدینگی به سمت عرضه‌های اولیه، عملا از پروژه عطش‌کشی استفاده شد و بعد از آن و زمانی که بازار دچار ریزش شد و حتی در هفته جاری و در زمانی که بازار ثانویه با چالش نقدینگی مواجه است شاهد عرضه‌های اولیه هستیم. در شرایط فعلی نقدینگی خاصی برای هضم این همه عرضه وجود ندارد و این یکی از چالش‌های فعلی است.

از طرف دیگر شاهد تثبیت افزایش نرخ خوراک پتروپالایشی‌ها و نرخ گاز صنایع سیمانی و فولادی هستیم که اینها خبرهای خوبی برای شرکت‌های تولیدی و سودسازی بازار سرمایه نیستند. نرخ بهره بین‌بانکی نیز همچنان در شرایط تثبیت قرار دارد و این تثبیت را در بازار ارز نیز شاهد هستیم. از نظر بنیادی فعلا خبری از اتفاق خوب در بازار سرمایه نیست، اما چنانچه اعتماد به بازار سرمایه با یک تغییر در یکی از چالش‌های موجود برگردد اتفاق خوبی برای بازار سرمایه خواهد بود. به نظر می‌رسد وضعیت فعلی بازار بیشتر نتیجه بی‌اعتمادی مضاعفی است که در برهه فعلی اتفاق افتاده و عملکرد مدیران سازمان بورس نیز در این مساله بی‌تاثیر نبوده است. بنابراین چنانچه شفاف‌سازی نسبت به معاملات ۱۳ تا ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۲ صورت بگیرد و در کنار آن تفکر مدیریت سازمان دچار دگرگونی شده و پاسخگو باشند می‌توانیم شاهد برگشت نسبی اعتماد به بازار سرمایه باشیم.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید