دنیایاقتصاد - شکیبا خیرخواهان : کاهش استقبال خریداران از محصولات آهنی از جمله شمش فولاد و مقاطع طویل به بورسکالا نیز رسید. بررسی روند دادوستد در این بستر معاملاتی حاکی از آن است که نوردکاران از عرضه شمش در دوشنبه گذشته استقبال نکردند. همچنین کاهش قیمت ارز در بازار آزاد به کانال ۴۸هزار تومانی موجب شد تا قیمت پایه این محصول با کاهش جزئی در سطح نرخ هفته گذشته قرار بگیرد و بدون رقابت قیمتی محسوسی فروخته شود. در بازار جهانی نیز انتشار دادههای منفی در مورد میزان تولید ناخالص داخلی چین موجب شد تا قیمت میلگرد در کانال کاهشی قرار گیرد.
شمش فولاد بیخریدار ماند
بررسی معاملات رینگ داخلی بورسکالا نشان میدهد که خریداران از عرضههای روز گذشته این بستر معاملاتی استقبال نکرده و ترجیح دادند خریدهای خود را به آینده موکول کنند. در واقع به نظر میرسد موج رکود که از هفتههای پیش بازار آزاد محصولات فولادی را در برگرفته بود، به عرضه محصولات بورسی نیز رسیده است. روز گذشته تالار داخلی بورسکالا میزبان عرضه بیش از 173هزار تن شمش فولاد XSP بود که برای آن تنها تقاضایی معادل 138هزار تن به ثبت رسید که حاکی از کاهش 20درصدی میزان تقاضا نسبت به هفته سوم تیرماه در مقایسه با دیروز است. کاهش ارزش بهای ارز در بازار آزاد و ثبات نسبی قیمتها موجب شده است تا در چند هفته گذشته بازار محصولات آهنی نیز در رکود قرار گیرد.
این در حالی است که بهطور سنتی در فصل تابستان تقاضا برای شمش فولاد و به تبع آن مقاطع طویل فولادی به دلیل کاربرد گسترده در ساختمانسازی افزایش پیدا میکند. اما کمبود مشتری در لایههای پایین این زنجیره ارزش محصولات فولادی موجب شده است تا این بازار نیز با کاهش رونق مواجه شود. برخی تحلیلگران معتقدند که تقاضای واقعی برای این محصولات از سالهای گذشته تاکنون تغییر محسوسی نکرده است و دلیل ایجاد موجهای نوسانی، تقاضا برای محصولات فولادی به عنوان کالای سرمایهای به جهت حفظ نقدینگی است. در نتیجه ثبات نسبی در بازار موجب شده است تا این نوع تقاضا نیز با افت مواجه شود.
کاهش جزئی قیمت پایه
کاهش نرخ آزاد ارز و رسیدن آن به کانال 48هزار تومانی و رکود در بازار محصولات آهنی موجب شد تا قیمت پایه برای شمش فولاد عرضهشده در بورسکالا با 5/ 1درصد کاهش نسبت به هفته گذشته بهطور متوسط در سطح 19هزار و 600تومان به ازای هر کیلوگرم قرار گیرد. در نتیجه برتری عرضه بر تقاضا در این بستر معاملاتی نیز رقابت قیمتی برای شمش فولاد در سطح جزئی قرار داشته و قیمت معاملاتی برای عمده کارخانهها در سطح نرخهای پایه قرار گرفت. همچنین طی روزهای گذشته قیمت مقاطع طویل فولادی همچون میلگرد و تیرآهن برای اکثر کارخانجات بدون تغییر و با کاهش جزئی اعلام شد.
رشد ۱۰درصدی تولید فولاد ایران در بهار 1402
انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، آمار تولید فولاد کشور در سهماه نخست سالجاری را منتشر کرد. به گزارش این انجمن، تولید فولاد میانی کشور در فصل بهار به 9میلیون و 478هزار تن رسیده که رشد بیش از 10درصدی را نسبت به مدت مشابه سال گذشته نشان میدهد. همچنین در فصل نخست سالجاری تولید کل محصولات فولادی نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد 5درصدی داشته و مجموع تولید محصولات فولادی در سهماه نخست امسال به حدود 6 میلیون تن رسیده است.
تولید میلگرد در سهماهه سالجاری، ۲میلیون و ۷۷۵هزار تن بوده که افزایش 1/ 7درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل نشان میدهد. تولید تیرآهن نیز با افزایش 2/ 22درصدی به ۳۹۷هزار تن رسیده است. میزان تولید ورق گرم کشور در سهماه نخست سالجاری، ۲میلیون و ۴۶۵هزار تن بوده که افزایش 6/ 0درصدی را نسبت به مدت مشابه سال گذشته نشان میدهد. همچنین میزان تولید ورق سرد 5/ 6 درصد و ورق پوششدار 1/ 11درصد افزایش یافته است.
طبق گزارش آماری انجمن فولاد، تولیدکنندگان آهن اسفنجی در سهماهه سالجاری، ۹میلیون و ۹۷۴هزار تن از این محصول را تولید کردهاند که نسبت به مدت مشابه سال قبل، رشد 8/ 2درصدی را نشان میدهد. البته باید دید که گزارش این انجمن از میزان تولید در سهماهه دوم سال چگونه بوده و آیا سیاست دولت در اطلاعرسانی قبلی برای قطع برق و انتخاب نوع قطعی بر میزان تولید کارخانههای فولادی نسبت به سال گذشته موثر بوده است یا نه. همچنین نباید فراموش کرد که افزایش نرخ خوراک گازی این کارخانهها از دیگر عوامل بازدارنده تولید بود که امسال رخ داد.
بازار جهانی محصولات فولادی
بازار جهانی مقاطع طویل فولادی بهخصوص در شرق آسیا و چین، در میان انتشار متناوب دادههای اقتصادی مثبت و منفی در هفتههای اخیر سردرگم بوده است. روز گذشته بهای میلگرد در بورس کالای شانگهای و بورس فلزات لندن به 3هزار و 670یوآن (حدود 512دلار) به ازای هر تن رسید و حدود 2درصد کاهش قیمت را نسبت به پنجشنبه گذشته به ثبت رساند. با این حال سطح قیمتها بین کانال 2هزار و 600یوآن تا 3هزار و 800یوآن در نوسان بوده است. انتشار دادههای ناامیدکننده در خصوص تولید ناخالص داخلی چین در سال میلادی جاری موجب شده است تا سرمایهگذاران چشمانداز منفی نسبت به میزان تقاضا و کاهش رکود اقتصادی در این کشور پیدا کنند. همچنین بررسی سایر دادههای اقتصادی حاکی از آن است که میزان سرمایهگذاری در بخش املاک و مستغلات برای نیمه اول سال 2023 به میزان 8درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش پیدا کرده است. با اینحال برخی تحلیلگران معتقدند در صورت ارائه بستههای محرک تقاضا از طرف دولت چین میتوان به رشد سرمایهگذاری در این بخش امیدوار بود.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات