دنیایاقتصاد - علی عبدالمحمدی : شرایط بورس تهران در روزهای اخیر بهگونهای پیشمیرود که بازار در بیتوجهی کامل نسبت به کلیه اتفاقهایی است که هریک میتوانست بهنحوی و طریقی علاج و دوای درد سهامداران و راهگشای مسیر معاملاتی بازار باشد.
طبیعت بازار سهام همواره بر این مدار استوار بودهاست. بازار در روندهای نزولی، واکنش خاصی به اخبار مثبت منتشره نشان نمیدهد و در روندهای صعودی نیز سهامداران در سودای کسب سود بیشتر در قلههای بالاتر، از توجه کافی و لازم به اخبار منفی هشداردهنده اجتناب میکنند. درست در همان روزها که بازار و سهامداران در ناامیدترین حالت ممکن بهسر میبرند، تزریق یک شوک مثبت، تماشاچیان و خریداران محافظهکار را تبدیل به متقاضیان جسور -که عطش خرید بیانتهایی در صحنه معاملات سهام دارند- میکند و قطار قیمتها را به ایستگاههای جلوتر هدایت میکند.
بازار در آینه آمار
در روزی که گذشت، شاخصکل بورس تهران با کاهش ۴۶/ ۱درصدی همراه شد تا از مرز روانی ۲میلیونواحدی دوری بیشتری گزیند. نماگر هموزن نیز با کاهش ۹۴/ ۱درصدی همراه شد، این شاخص با افت روز گذشته، مجددا به زیر سطح ۷۰۰هزارواحدی بازگشت. در بازار فرابورس نیز شاخص اصلی این بازار با کاهش ۷۷/ ۱درصدی مواجه شد. همچنین ارزش معاملات خرد بازار - سهام و حقتقدم - در محدوده ۳هزار و ۵۸۴میلیاردتومان قرار گرفت. افزون بر این در جریان معاملات روز یکشنبه ۹۷۵میلیاردتومان پول حقیقی از گردونه معاملات سهام خارج شد.
فصل مجامع و اثر خنثی
هرقدر که از روز شروع ریزش بازار سهام در سالجاری - ۱۷ اردیبهشت - فاصله گرفتیم، گروهی در بازار سهام به این موضوع اعتقاد داشتند که سلسله اتفاقات و ماجراهایی که در ادامه مسیر معاملات تالار شیشهای حادث خواهد شد، موجبات برگشت قیمتها به مسیر صعودی را فراهم خواهد کرد. برخی معتقد بودند که با نزدیکشدن به فصل مجامع - ماههای خرداد و تیر - بازار با استقبال قابلتوجهی از سوی خریداران پشتصحنه مواجه خواهد شد، اما اکنون با عبور از فصل مجامع و تداوم شرایط وخیم بازار میتوان اینچنین نتیجهگیری کرد که فصل مجامع نیز نتوانسته دردی از بازار سهام دوا کرده و مرهمی بر زخمهای پیکر رنجور بورس تهران باشد؛ در واقع عدهای در بطن بازار سهام به این موضوع اذعان کردند که با شروع فصل مجامع، در برخی گروهها اقدام به خرید سهم برای بهرهمندی از بازدهی نقدی حاصله در مجامع خواهند کرد که در بسیاری از گروهها این مهم محقق نشد و فصل مجامع که بهعنوان یکی از محرکهای بازار سهام تلقی میشد، نتوانست تاثیر خاصی بر دگرگونی روند در بورس تهران داشتهباشد.
بیتوجهی بازار به گزارشهای ماهانه
گزارشات ماهانه اردیبهشت، خرداد و تیر نیز در ماههای اخیر نتوانست بازار را با شوک مثبت و رو به جلوی خاصی مواجه سازد. گروهی از تحلیلگران، گزارشهای ماهانه تولید و فروش شرکتها که در کدال منتشر میشود را بهعنوان یکی از درایورهای اصلی بازار سهام در ادامه مسیر معاملاتی محسوب میکردند که در کمال ناباوری عملکرد خوب در برخی صنایع و سهمها نیز نتوانست بازار را با استقبال از سوی خریداران همراه سازد. با وجود اینکه در بسیاری از شرکتها شاهد بهبود وضعیت فروش بودیم، این موضوع نتوانست بهعنوان مشوقی برای تماشاگران حاضر در پشت صحنه معاملات باشد تا پول خود را بهسوی بورس تهران گسیل کنند.
عدمتاثیر صورتهای مالی میاندورهای
صورتهای مالی میاندورهای سهماهه نیز از جمله مواردی بود که برخی از آن با عنوان محرکی که میتواند بازار را با شوک مثبت مواجه سازد، یاد میکردند که این سناریو نیز محقق نشد؛ در واقع برخی از تحلیلگران بر این گمان بودند که با انتشار صورتهای مالی سهماهه نخست ۱۴۰۱ و تایید پیشبینیهای سابق درباره عملکرد شرکتها در بهار ۱۴۰۱، بازار از این ناحیه نیزخواهدتوانست خریداران جدیدی را وارد صحنه معاملات کند که این موضوع نیز نتوانست رنگ واقعیت به خود بگیرد.
افزایش قیمتهای جهانی
افزون بر این در هفتههای اخیر شاهد رشد بهای کامودیتیها در بازارهای جهانی نیز بودیم که بورس تهران از این ناحیه نیز نتوانست منتفع شود. نفتبرنت در بازارهای جهانی به ۸۵ دلار رسیده و سایر کامودیتیها نیز با افزایش قیمت مواجه شدهاند، اما بورس کامودیتیمحور تهران نتوانسته از این محل نیز تاثیر خاصی بپذیرد تا با عدمتاثیرپذیری بازار سهام از این ناحیه، قیمتهای جهانی بههمراه فصل مجامع، گزارشهای ماهانه و صورتهای مالی میاندورهای، چهارضلع مربع محرکهایی را تشکیل دهند که نتوانستهاند اثر خاصی بر بازار سهام داشته باشند.
تکذیب یک شایعه
در دقایق پایانی معاملات دیروز خبری در فضایمجازی بدون هیچ سند و منبع معتبری، مبنیبر توقف فعالیت بورسکالا منتشر شد. در این زمینه سازمان بورس و اوراقبهادار با صدور اطلاعیهای اعلام کرد: خبر منتشرشده در فضایمجازی کاملا کذب بوده و خبرهای کذب منتشرشده در این زمینه صرفا در راستای تشویش افکار عمومی و آسیبرساندن به روند بازار سرمایه است. مجید عشقی، دبیر شورایعالی بورس نیز در این رابطه گفت: به موجب قانون بازار اوراقبهادار، صدور، تعلیق و لغو مجوز فعالیت بورسها جزو وظایف شورایعالی بورس بوده و به هیچوجه موضوع اشارهشده در دستور کار شورایعالی بورس قرار ندارد. بورسکالا در سالهای اخیر به شفافیت معاملات کالاهای پذیرفتهشده کمک شایانی کرده و عملکرد این بورس در اقتصاد ملی انکارناپذیر است.
آغاز فروش اوراق دولتی
به گزارش روابطعمومی بانکمرکزی، در راستای عرضه تدریجی اوراق مالی اسلامی دولتی توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی (دولت) در تواترهای هفتگی، مرحله اول حراج اوراق مزبور در سال۱۴۰۲ برای فروش به بانکها، موسسات اعتباری غیربانکی و نهادهای مالی در روز سهشنبه ۱۰ مردادماه ۱۴۰۲ اجرا میشود. این اوراق در قالب ۵نماد با سررسیدهای یک تا ۳ سال و با نرخ سود اسمی سالانه ۵/ ۲۰درصد منتشر خواهد شد. ارزش تجمعی اوراق ۳۵همت (هزارمیلیارد تومان) بوده و نوع آن مرابحهعام، کوپندار و با تواتر پرداخت سود ۶ماهه است. شایان ذکر است که مبلغ انتشار اوراق در قانون بودجه سالجاری، ۱۸۷همت بوده و مبلغ موردنیاز برای تسویه اصل و سود اوراق، ۲/ ۲۳۲همت است، لذا خالص تامین مالی دولت در سالجاری منفی ۲/ ۳۶همت خواهد بود. به هر حال باید دید که فروش این اوراق در بازار پول که یکی از رقیبهای بازار سهام محسوب میشود، چگونه پیش خواهد رفت.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات