دنیایاقتصاد: از مسائل مهمی که در سالهای اخیر در پی رسواییهای گسترده مالی در سطح شرکتهای بزرگ موردتوجه قرارگرفته و بهعنوان یکی از موضوعات مهم برای سرمایهگذاران مطرح شده، موضوع حاکمیت شرکتی است. این موضوع به لزوم نظارت بر مدیریت شرکت و به تفکیک واحد اقتصادی از مالکیت آن و در نهایت حفظ حقوق سرمایهگذاران و ذینفعان میپردازد. بهطور کلی میتوان گفت که پرسش حاکمیت شرکتی این است که چطور میتوان رشد پایدار در یک شرکت ایجاد کرد. البته مفهوم «حاکمیت شرکتی» حدود ۵۰ سالی است که در دنیا مطرح است و در بورسهای دنیا بحثی در مورد این موضوع وجود ندارد.
سازمان بورس و اوراق بهادر حدود ۸ماه پیش دستورالعمل حاکمیت شرکتی ناشران ثبتشده نزد سازمان بورس و اوراقبهادار را به همه شرکتها و ناشران فعال در بازار سرمایه کشور ابلاغ کرد. در این ابلاغیه جدید، تغییراتی لحاظ شده که آن را عملیاتیتر کند. یکی از تغییرات جدیدی که در دستورالعمل حاکمیت شرکتی جدید لحاظ شده تشکیل سه کمیته شامل کمیته حسابرسی، کمیته ریسک و کمیته انتصابات است. یکی از تغییرات انجامشده در این دستورالعمل به فرآیند تصمیمگیری شرکت اشاره دارد که آن را در سه لایه تعریف کردهاست. در لایههای ابتدایی در واحدهای مربوطه و کمیتههای تخصصی ابعاد مختلف یک تصمیم را بررسی کرده و هیاتمدیره جهت تصمیم نهایی وارد عمل میشود. این پروسه باعث میشود تا نظارت بیشتر بر عملکرد مدیران و واحدهای مختلف بیشتر شده و از اشتباهات احتمالی جلوگیری کند.
مطالعات نیز نشان میدهد سازوکارهای حاکمیت شرکتی بر اطلاعات افشا شده توسط شرکت برسهامداران آن اثر میگذارند و احتمال عدمافشای کامل و مطلوب اطلاعات و افشای اطلاعات کم اعتبار را کاهش میدهند و در صورت وجود نظارت موثرتر هیاتمدیره بر مدیریت، کیفیت و کفایت اطلاعات منتشرشده توسط مدیریت افزایش مییابد. بهعبارت دیگر، دستورالعمل حاکمیت شرکتی در راستای حمایت از حقوق سرمایهگذاران، پیشگیری از وقوع تخلفات و نیز ساماندهی و توسعه بازار شفاف و منصفانه اوراقبهادار عمل میکند. طبق این دستورالعمل، در شرکتی که بر پایه حاکمیت شرکتی فعالیت میکند، هیاتمدیره باید نسبت به قیمتگذاری پاسخگو باشد. قیمتگذاری محصولات در چنین شرکتی باید شفاف و منصفانه باشد؛ این در حالی است که در بورس تهران، تضاد منافع میان سهامداران اکثریت و اقلیت وجود دارد. براساس سازوکارهای طراحی شده، شرکتهای مبتنی بر حاکمیت شرکتی باید ساختاری فراهم کنند که هیچ گروهی از سهامداران نگران منافعشان نباشند. بررسی زوایای مختلف دستورالعمل حاکمیت شرکتی جدید و اثر آن بر بازار سهام را میتوانید در صفحه «باشگاه اقتصاددانان» بخوانید.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات