خوان آخر نرخ خوراک؟

دنیای‌اقتصاد - علی عبدالمحمدی : آخرین ماه تابستان برای بورس تهران توفانی آغاز شده و بازار سهام سه روز معاملاتی سبز را در شهریور سال‌جاری پشت‌سر گذاشته است. شاخص‌کل بورس در سه روز سپری‌شده از شهریور، رشد ۸۴/ ۵‌درصدی را پشت‌سر گذاشته است، نماگر هم‌‌‌‌‌وزن نیز در این سه روز، صعود ۶۴/ ۵‌درصدی را به‌ثبت رسانده است. به‌علاوه شاخص‌کل فرابورس هم در این مدت، جهش ۲۷/ ۵‌درصدی داشته‌است. در این میان برخی صنایع بورس تهران در این سه روز، عملکرد بهتری نسبت به شاخص‌کل داشته‌ و بعضی از صنایع نیز عملکرد ضعیف‌‌‌‌‌تری از خود به نمایش گذاشته‌اند.

 طلایه‌‌‌‌‌داران مثبت و منفی شهریور
در سه روز معاملاتی که از شهریور سپری‌شده، شاخص سایر معادن با تک نماد کماسه با رشد 85/ 16‌درصدی همراه شده‌است. گفتنی است که به‌رغم ثبت چنین رشدی در شاخص مذکور، همچنان بازدهی این شاخص در تابستان امسال منفی بوده‌است و شاخص این صنعت 5/ 29‌درصد پایین‌تر از مقدار ثبت‌‌‌‌‌شده در پایان بهار سال‌جاری قرار دارد. در رتبه دوم بهترین صنایع بورسی شهریور، گروه استخراج نفت و گاز و خدمات جنبی با تک نماد حفاری قرار دارد که در این مدت 21/ 13‌درصد رشد داشته‌است.

 این تک نماد نیز به مانند نماد قبلی که ذکر شد، در تابستان بازدهی منفی ثبت کرده و شاخص این صنعت نیز 92/ 12‌درصد پایین‌تر از مقدار پایانی بهار است. همان‌طور که مشاهده شد، دو صنعتی که در صدر فهرست صنایعی که با بیشترین رشد شاخص صنعت همراه شدند، دارای یک نماد بودند، اما صنعتی که در رتبه سوم این فهرست قرارگرفته، صنعت خودرو و ساخت قطعات است که توانسته در این سه روز معاملاتی، 82/ 12‌درصد رشد داشته‌باشد. صنعت خودرو یکی از صنایع پرسروصدای روزهای اخیر بورس تهران بوده و توانسته رتبه نخست صنایع با بیشترین رشد که بیش از یک نماد را در خود جای داده به خود اختصاص دهد. در مجموع تابستان فصل جالبی برای صنایع بورسی نبوده و اکثر صنایع و نمادها با کاهش قیمت نسبت به سه ماه نخست سال‌مواجه شده‌اند، در این میان، شاخص گروه خودرویی نیز نسبت به رقم پایانی بهار، افت 81/ 14‌درصدی را ثبت کرده‌است.


 سیگنال ارزش معاملات
همچنین در روز گذشته ارزش معاملات خرد بازار سهام (سهام، حق‌‌‌‌‌تقدم و صندوق‌های سهامی) رقم 7‌هزار و 573‌میلیارد‌تومان را ثبت کرد. این بیشترین رقم ثبت‌‌‌‌‌شده در این متغیر آماری از 20 تیر سال‌جاری بود. ارزش معاملات خرد به‌عنوان دماسنج رونق و رکود در بازار سهام شناخته می‌شود و می‌توان با رصد تغییرات آن حال و هوای کلی بازار سهام را به‌خوبی تشخیص داد. ارزش معاملات در جریان یک روند نزولی به مقادیر نازلی در کانال 3‌هزار‌میلیارد‌تومان رسیده بود، اما در دو روز اخیر قضیه کاملا متفاوت بوده و در دو روز متوالی شاهد صعود قابل‌توجه در آمار ارزش معاملات بوده‌‌‌‌‌ایم.

 در این میان میانگین متحرک پنج‌روزه ارزش معاملات به رقم 4‌هزار و 801‌میلیارد‌تومان رسیده است. میانگین متحرک 20‌روزه نیز به سطح 4‌هزار و 569‌میلیارد‌تومان رسیده است. سبقت‌‌‌‌‌گرفتن میانگین متحرک ارزش معاملات کوتاه‌‌‌‌‌مدت از میانگین بلندمدت، گویای این نکته است که چرخش روند در بازار سهام حادث شده‌است و تب داغ عرضه و تقاضا در صحنه معاملات برقرار است، یعنی برای سهامی که از سوی فروشندگان مختلف عرضه می‌شود، متقاضی خرید وجود دارد و این موضوع ارزش معاملات خرد بازار را به سطوح بالایی انتقال داده‌است. تداوم این روند به‌ثبت ارزش معاملات بالا در روزهای آتی نیازمند است و باید دید که جریان معاملات در روزهای آتی چگونه پیش خواهد رفت.


 پایان بازی نرخ خوراک
روز گذشته همچنین خبر مهمی در صحنه معاملات سهام مخابره شد مبنی‌بر اینکه قیمت‌گذاری خوراک و گاز صنایع پتروشیمی فرموله شد. مهدوی ابهر دبیر انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی در این زمینه گفت: براساس نتیجه جلسه مشترک وزیر صمت، اقتصاد و نفت با معاون اول رئیس‌جمهور که چهارشنبه هفته گذشته برگزار شد، قیمت‌گذاری خوراک و گاز صنایع فرموله شده‌است.

وی افزود: نمایندگان وزارت صمت به دلیل موضوع قیمت‌گذاری گاز صنایع در جلسات حضور دارند و از قضا پیشنهادات سازنده‌‌‌‌‌ای درباره فرموله‌‌‌‌‌شدن قیمت خوراک و گاز دارند، از جمله اینکه باید در محاسبات قیمت گاز در هاب‌های (TTF و NBP اروپا) مدنظر قرار گیرد. به‌عنوان انجمن شرکت‌های پتروشیمی، نظر ما این است که برای هاب اروپا در فرمول قیمت‌گذاری وزن بیشتری قائل شوند و فرمول به‌گونه‌ای باشد که برآیند آن (شامل چهار هاب بین‌المللی هنری، آلبرتا، TTF و NBP) نباید بیشتر از  ۱۲ تا ۱۴‌سنت باشد. همچنین نرخ گاز سوخت هم حداکثر ۵۰‌درصد خوراک محاسبه شود. اگر قیمت‌گذاری با این شیوه مصوب و ابلاغ شود، از همین تاریخ قابل‌اجرا است و عطف‌به‌ماسبق نمی‌شود، یعنی قیمت خوراک واحدهای پتروشیمی در 5 ماه سپری‌‌‌‌‌شده از سال‌همان 5‌هزار ‌تومان است.

 آینده بازار؟
همان‌طور که در گزارش روز گذشته «دنیای‌اقتصاد» تحت‌عنوان «خیز بورس ادامه می‌یابد» اشاره شد، یکی از مواردی که می‌تواند اثرات مثبتی بر معاملات سهام داشته ‌‌‌‌‌باشد، تزریق اخبار مثبت به صنایع مختلف بورس تهران است که از این ناحیه نیز فعلا خبر خاصی مخابره نشده‌است که از قدرت اقناع سهامداران برای خرید مجدد سهام برخوردار باشد. همچنین حجم معاملات نیز آیتم تاثیرگذاری است که باید از محدوده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های کنونی افزایش قابل‌‌‌‌‌توجهی را تجربه کند و شاهد دست به‌‌‌‌‌دست‌‌‌‌‌شدن سهام در گردونه معاملات بین خریداران و فروشندگان باشیم تا بتوان به چشم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌انداز آتی امیدوار باقی‌‌‌‌‌ماند.

با پایان‌یافتن معاملات دیروز از هردو ناحیه اخبار امیدوارکننده‌‌‌‌‌ای در بازار سهام مشهود است. اول اینکه اخبار مثبتی در زمینه تاثیرگذاری بر سود صنایع مخابره شده که گل سرسبد آن فرموله‌‌‌‌‌شدن نرخ خوراک شرکت‌ها است که به‌عنوان یک ریسک مهم در چند وقت اخیر در بورس تهران جاری و ساری بوده‌است. موضوع دوم نیز به افزایش قابل‌توجه حجم معاملات برمی‌گردد که در روز گذشته مجموع حجم معاملات بازار به 12‌میلیارد و 250‌میلیون برگه سهم رسید‌که در ماه‌های اخیر بی‌‌‌‌‌سابقه بوده‌است و در کنار افزایش ارزش معاملات می‌توان به این موضوع نیز توجه خاصی داشت.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید