دنیای اقتصاد- فائزه پوزش : رشد تولید ناخالص داخلی ایالاتمتحده در سه ماهه سوم سال ۲۰۲۳، پیشبینیها را نادیده گرفت و نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش ۲.۲واحد درصدی را تجربه کرد و رقمی معادل ۴.۹درصد را به ثبت رساند. گفتنی است که این رقم از برآورد اقتصاددانان مبنی بر ۴.۳ درصد، ۰.۶واحد درصد و نسبت به فصل گذشته خود ۲.۸ واحد درصد بیشتر افزایش یافت. برخی از افراد صاحبنظر در این حوزه تاکید کردند که رشد اقتصادی آمریکا در فصل سوم سال جاری ناشی از عقبنشینیهای کمیته بازار باز فدرال رزرو در اتخاذ سیاستهای ضد تورمی بوده و تشدید دوباره سیاستهای پولی انقباضی در جهت مهار تورم نقطهبهنقطه در ماههای آتی دور از انتظار نیست. این عملکرد احتمالی مقامات فدرال رزرو به عنوان سرعتگیر رشد اقتصادی به شمار میرود و تحلیلگران چشمانداز رشد را در فصول بعدی کاهشیتر میبینند. البته این امر وابسته به دادههای تورمی و واکنش سران این نهاد است.
بررسیهای به عمل آمده در حوزه اقتصادی آمریکا حاکی از آن است که اقتصاد این کشور با وجود افزایش نرخهای بهره، فشارهای تورمی مداوم و انواع چالشهای داخلی و جهانی در سه ماهه سوم سال جاری سریعتر از انتظارات رشد کرد. به گفته وزارت بازرگانی، تولید ناخالص داخلی که معیاری برای کالاها و خدمات تولید شده در ایالاتمتحده به شمار میرود، با سرعت سالانه 4.9 درصد از ژوئیه تا سپتامبر افزایش یافت. اما قبل از انتشار دادههای رشد، اقتصاددانان داوجونز و بلومبرگ در انتظار رشدی معادل 4.7 درصدی بودند و پیشبینی سایر مقامات اقتصادی و تحلیلگران 4.3 درصد برآورد شده بود که اداره آمار آمریکا با انتشار گزارش تولید ناخالص داخلی دست ردی به پیشبینیها زد و با شتاب خود بالاترین سطح را از سه ماهه چهارم سال 2021 رقم زد. اما از سوی دیگر ارقام منتشر شده بیانگر این است که آمریکاییها در مدت زمان مذکور کمتر پسانداز کردهاند و تورم سبب شده درآمد آنها کاهش پیدا کند. این امر بدان معناست که هزینهها در ماههای آتی کاهش پیدا خواهد کرد و به دنبال آن سرمایهگذاری تجاری نیز کاهش مییابد.
از سوی دیگر نرخ بهره بلندمدت، جنگ در اوکراین و خاورمیانه و احتمال تعطیلی جزئی دولت میتواند باعث بروز شکافهای اقتصادی شود. با توجه به عوامل مذکور اقتصاددان ارشد این حوزه بیان کرد: «دو محرک اصلی رشد اقتصادی آمریکا در سه ماهه سوم سال جاری، هزینههای مصرفکننده و موجودی انبارها در مدت زمان مذکور است.» کریس سو، مدیر مالی ویزا نیز گفت: «هزینههای مصرفکننده ایالاتمتحده در بخشهای مختلف از ماه مارس ثابت مانده است و من انتظار رکود اقتصادی را ندارم. افزایش موجودی انبارها نیز از رشد اقتصادی سه ماهه سوم حمایت کرد و بیش از یک درصد به رشد اقتصادی این کشور کمک کرد. در همین حال، هزینههای دولت در تابستان 4.6 درصد افزایش یافت. اندازهگیری رشد بخش خصوصی که به استثنای موجودیها انجام میشود، در طول سه ماهه 3.3 درصد رشد داشته است.»
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات