برتری تقاضا نسبت به عرضه در رینگ پلیمرها، به اوجگیری رقابت در رینگ پتروشیمی برای محصولات خاص منجر شده است، این در حالی است که اغلب محصولات شیمیایی در نرخ پایه و بدون رقابت معامله میشوند. فاصله ۳۷درصدی میان نرخ ارز مبادلهای و ارز در بازار آزاد، حامی رقابت قیمتی در رینگ محصولاتی است که میزان عرضه، کفاف تقاضا را نمیدهد. به گزارش «اکوایران»، رینگ محصولات پلیمری و شیمیایی در بازار فیزیکی بورسکالای ایران هفته منتهی به روز جمعه ۱۲آبان را با رونق به پایان رساند. این رونق در بخش محصولات پلیمری به مراتب بیشتر بود و متقاضیان برای کسب سهم از بخشی از عرضهها حاضر به رقابتهای قیمتی ۵۰ تا ۱۰۰درصدی شدند. این در حالی بود که رقابت شگرف قیمتی در رینگ شیمیاییها به ثبت نرسید و اغلب معاملات با نرخی نزدیک به قیمت پایه انجام شدند.
دوگانه رونق و رکود در رینگ پلیمرها
ظرف دومین هفته از آبانماه بالغ بر ۱۰۶هزار و ۸۰۰تن محصول پلیمری در بازار فیزیکی بورسکالای ایران عرضه شد که برای این محصول تقاضایی بالغ بر ۱۶۵هزار تن به ثبت رسید که در نهایت به فروش ۹۶هزار و ۵۰۰تن محصول پلیمری از این بازار انجامید. به این ترتیب نسبت حجم معامله به عرضه در رینگ پلیمرها به ۹۰درصد رسید که رقمی قابلتوجه است. البته تقاضا برای تمامی محصولات پلیمری به یک میزان مشخص نبود، در حالی که تقاضای بالا برای محصولاتی نظیر پلیاتیلن ترفتالات بطری، پلیپروپیلن نساجی، پلیپروپیلن شیمیایی و پلیاتیلن ترفتالات نساجی به رقابتهای قیمتی ۵۰ تا ۱۰۰درصدی برای این محصولات انجامید، تقاضای پایین برای برخی پلیاستایرنها، پلیاتیلنهای سنگین و نخ پلیاستر باعث شد تا این معاملات در نرخ پایه انجام شود و بخشی از این عرضهها بدون مشتری باشد.
عرضه کافی برای پلیاستایرن مقاوم و معمولی و نبود تقاضا برای این محصولات باعث شد تا از هفته دوم آبانماه، خرید این محصول از بازار فیزیکی غیررقابتی شود. در شرایطی که میزان تولید این محصول به مراتب بیش از نیاز صنایع تکمیلی داخلی است، برداشتن لزوم کد بهینیاب در خرید باعث میشود تا متقاضیان سرمایهای نیز وارد این بازار شده و از از رکود حاکم بر معاملات این بخش کاسته شود. در عین حال این تصمیم، با ایجاد فرصت صادراتی برای غیرتولیدکنندگان میتواند به بهبود بازارهای صادراتی منجر شود.
بررسی معاملات رینگ پلیمرها در بازار فیزیکی بورسکالای ایران از آن حکایت دارد که به سیاق هفتههای قبل، معاملات پلیاتیلن ترفتالات بطری، پلیپروپیلن نساجی، پلیپروپیلن شیمیایی و پلیاتیلن ترفتالات نساجی پررونق بوده و حتی بر رقابتهای قیمتی میان متقاضیان برای کسب سهم از عرضه این محصولات افزده شده است. قیمت پایه پلیاتیلن ترفتالات بطری بر مبنای نرخ تسعیر ارز ۲۸هزار و ۵۰۰تومانی تعیین میشود. این نرخ با نرخ تسعیر حواله ارز در بازار مبادله فاصله ۳۱.۵درصدی و با نرخ ارز در بازار آزاد فاصله ۸۰درصدی دارد. به این ترتیب بخش قابلتوجهی از رقابت در رینگ پلیاتیلن ترفتالات بطری مربوط به نرخ تسعیر ارز در تعیین بهای این محصولات است.
رینگ پلیپروپیلنها نیز با رقابت سنگینی همراه است؛ این در حالی است که نرخ تسعیر ارز در تعیین قیمت پایه این محصولات برابر ارز حواله در بازار مبادله است، اما فاصله ۳۷درصدی میان این نرخ ارز و ارز در بازار آزاد به رفتار معاملهگران این بازار جهت میدهد. برتری تقاضا نسبت به عرضه، در شرایطی که واحدهای پتروشیمی خود را برای اورهال آماده میکنند و احتمالا بازار با کاهش بیشتر عرضه مواجه میشود بر رقابت در بازار این محصولات افزوده است.
شیمیاییها بدون رقابت معامله شدند
ظرف دومین هفته آبانماه بالغ بر ۴۶هزار و ۸۰۰تن محصول شیمیایی در رینگ فیزیکی بورسکالای ایران عرضه شد که برای این محصول تقاضایی بالغ بر ۳۹هزار تن به ثبت رسید و در نهایت به فروش ۳۰هزار و ۷۰۰تن محصول شیمیایی از این بازار انجامید. به این ترتیب ۶۵درصد عرضه محصولات شیمیایی در رینگ فیزیکی معامله شد. اغلب این معاملات در محدوده قیمت پایه یا با رقابت محدود قیمتی انجام شد.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات