دنیایاقتصاد : بررسیها از رفتار معاملهگران نشان میدهد هماکنون معاملهگران با احتیاطی مضاعف وضعیت بازار سهام را رصد میکنند. سکانسهای مختلف از فراز و فرود بورس حکایت از این دارد که پایان دوران رکودی در این بازار به متغیرهای مختلفی وابسته است. از مهر تاکنون بازار سهام چندین بار تغییر ریل داده و نهتنها سرمایهگذاران حتی تحلیلگران را هم غافلگیر کرده است. شاید بتوان مهمترین عامل در ایجاد این شرایط غیرقابلپیشبینی را در این مقطع به متغیرهای بیرونی گره زد. اگر تا قبل از مهرماه بازار سهام به خاطر عواملی همچون سیاستگذاریها و دخالت در بازار، از مسیر افزایشی دور مانده بود، هماکنون مسائل بینالمللی و اثرات آن بر روند بازارها سبب شده این متغیر بیرونی به نحوی عملکرد بازار سهام را تحتتاثیرخود قرار دهد.
به همین دلیل است که با تغییر فاز تنشهای خاورمیانه، شاهد واکنش سریع بازار سهام به این مواضع بودهایم. این در حالی است که طی نیمسال نخست سال، بازار سهام به دلیل سیاستگذاریهای مداخلهگرانه در این بازار همسو با کنترل انتظارات تورمی، از روند پرشتابی که در ابتدای سال در پیش گرفته بود بازماند. از اینرو از حیث روند نزولی در بورس تنها یک اتفاق جدید رخ داده و آن این است که کارگردان «سریال نزولی بازار سهام» تغییر کرده و جای خود را به متغیر دیگری داده است. بنابراین اگرچه در این مورد تغییراتی صورت گرفته اما در اصل قضیه و تداوم روند منفی بازار سهام اتفاق جدیدی رخ نداده است. پیشتر هم چنین اتفاقی برای بازار سهام تکرار شده بود و در دورههای مختلف عوامل مختلفی دست به دست هم میدادند تا بازار در رویارویی با جهشهای قیمتی ترمزش کشیده شود. اما یکی از نکات قابلتامل در این میان به بازخورد سهامداران به این قضایا مرتبط میشود.
در واقع طی دورههای مختلف سهامداران یاد گرفتهاند بیمحابا عمل نکنند. حتی در هفتههایی که شاخصها به صورت مستمر سبزپوش بودهاند، شاهد رفتار محتاطآمیز معاملهگران بودهایم. آبدیده شدن سهامداران در جزرومدهای بازار سهام یکی از مسائلی است که منجر به خروج پول هیجانی در مواقع بحرانی شده است. درواقع بازیخوانی رفتار بازار نسبت به سالهای قبل یک تغییر اساسی کرده، به این معنا که راحتتر از قبل میتوان نوسانات منفی را رصد کرد. بررسیهای رفتاری نیز موید این است که اکنون سرمایهگذاران با در نظر گرفتن مسائلی، همچون رویدادهای بینالمللی و پیامدهای احتمالی آن بر بازارهای دارایی، دست به ماشه میشوند. با توجه به اینکه از منظر میزان کسب بازدهی، بورس اکنون در سطوح قابلقبولی قرار ندارد و سرمایهگذارانی که بعد از مرداد سال ۹۹ در بازار ماندهاند سرمایهشان در بلاتکلیفترین حالت ممکن به سر میبرد، میتوان اینطور استنباط کرد که افرادی که پول خود را وارد بورس نکردهاند بازدهی ویژهای را از دست ندادهاند و در معرض ریسکهای کمتری از جانب این بازار بودهاند.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات