دنیایاقتصاد - راضیه احقاقی : نوسان قیمت پایه محصولات پلیمری و شیمیایی در رینگ فیزیکی بورسکالای ایران با حمایت سیگنال جهانی محدود شد. نفتا بهعنوان محصولی که به نرخ اغلب محصولات پلیمری سیگنال میدهد، ظرف هفته اخیر رشد محدود ۰.۳درصدی داشت. نرخ تسعیر ارز در تعیین قیمتهای پایه نیز در بازه هفتگی رشد ۰.۵درصدی داشت. به این ترتیب قیمتهای پایه اعلامی برای محصولات پتروشیمی با نوسان محدود اعلام شد.
نوسان نرخهای پایه محدود شد
قیمت پایه محصولات پلیمری و شیمیایی برای عرضه در رینگ فیزیکی بورسکالای ایران در هفته پیشرو از روز دوشنبه ششم آذرماه تا روز یکشنبه دوازدهم این ماه از سوی دفتر توسعه صنایع تکمیلی، ترکیبی از افزایش و کاهش اعلام شد. نرخ تسعیر ارز و قیمت جهانی محصولات پتروشیمی، دو فاکتور اصلی جهتدهنده به قیمتهای پایه بود. نرخ ارز معیار در تعیین قیمتهای پایه در عمده گروههای کالایی تغییر محدود ۰.۵درصدی داشت و از ۳۷هزار و ۷۴۳تومان به ۳۷هزار و ۹۲۹تومان رسید. در این شرایط اغلب محصولات پتروشیمی با تغییر قیمت پایه جزئی در هفته پیشرو در رینگ فیزیکی بورسکالا عرضه میشوند.
نفتا بهعنوان محصولی که قیمت بخش عمدهای از محصولات پتروشیمی با آن نوسانی همگرا دارد، ظرف هفته منتهی به روز جمعه ۲۴نوامبر رشد ۰.۳۵درصدی را در بازار جهانی به ثبت رساند و به ۶۲۸دلار و ۵۵سنت به ازای هر تن رسید. تغییر نرخ محدود نفتا در بازه هفتگی در اغلب گروههای کالایی رینگ پتروشیمی در بازار جهانی نیز جریان داشت و همین موضوع باعث شد تا قیمتهای پایه در رینگ داخل نیز نوسانی محدود را به ثبت برسانند. نوسان محدود قیمتهای پایه نکته مثبتی برای صنایع تکمیلی تلقی میشود و امکان برنامهریزی برای تولید را افزایش میدهد. پیویسی با رشد ۱.۴درصدی، بیشترین میزان رشد قیمت پایه را داشت؛ این در حالی بود که پلیپروپیلن نساجی با ثبت کاهش ۱.۲درصدی بیشترین افت قیمت پایه را در بازه هفتگی به ثبت رساند.
اوپک در آخرین گزارش خود از رشد تقاضای جهانی نفت در سال آینده میلادی به میزان ۲.۴۶میلیون بشکه در روز خبر داد. این گزارش بر واردات پایدار نفت خام چین بهمنظور فعالیت پالایشگاهها در این کشور تاکید میکند که این موضوع حامی رشد بهای نفت و فرآوردههای آن در میانمدت است، اما کاهش دمای هوا در زمستان سالجاری سیگنالی منفی برای قیمت نفت و نفتا به همراه دارد. به این ترتیب نمیتوان به رشد قابل ملاحظه نفتا در بازار جهانی در میانمدت امید داشت.
معاملات پتروشیمیها آب رفت
بررسی روند معاملات محصولات پتروشیمی در رینگ فیزیکی بورسکالای ایران ظرف هفته منتهی به روز جمعه سوم آذرماه حکایت از آن دارد که در این بازه زمانی ۷۶هزار تن محصول پلیمری و ۲۲هزار و ۹۰۰تن محصول شیمیایی از رینگ فیزیکی بورسکالای ایران مورد معامله قرار گرفت. به این ترتیب حجم فروش محصولات پلیمری و شیمیایی از رینگ فیزیکی بورسکالا به کمتر از میانگین فروش هفتگی این محصول در بازه سالانه رسید. اتمام سهمیه خرید صنایع تکمیلی ظرف هفته پایانی ماه و کاهش عرضه محصولات پرطرفدار عامل فروکش حجم معاملات پتروشیمی ظرف هفته گذشته بود.
اگرچه ظرف هفته اخیر از حجم فروش محصولات پلیمری در رینگ فیزیکی بورسکالا کاسته شد، ۱۰۰درصد عرضه پلیپروپیلنها معامله شد. ظرف روزهای پایانی آبان بالغ بر ۲میلیون و ۴۵۰هزار تن محصول پلیمری شامل پلیپروپیلن شیمیایی، نساجی، پلیوینیل کلراید، نخ پلیاستر و پلیاستایرن مقاوم ۴۵۱۲ در بازار فیزیکی بورسکالای ایران عرضه شد. عرضه محصولات پرطرفدار پلیمری نظیر پلیپروپیلن شیمیایی و نساجی در رینگ فیزیکی به شکل هفتگی ظرف روزهای دوشنبه انجام میشود.
برای محصولات پلیمری ذکرشده، تقاضای ۳میلیون و ۷۶۹هزار تنی به ثبت رسید که در نهایت به فروش ۲میلیون و ۱۹۳هزار تن محصول از این بازار انجامید. در حالی که ۱۰۰درصد عرضه پلیپروپیلن شیمیایی و نساجی در این روز معامله شد، بخشی از عرضه نخهای پلیاستر بدون مشتری ماند و بنابراین نسبت حجم فروش به عرضه در رینگ پلیمرها به ۸۹درصد رسید. بررسی دادههای معاملاتی محصولات پلیمری در رینگ فیزیکی بورسکالا ظرف روزهای پایانی آبانماه حکایت از آن دارد که رقابت قیمتی متقاضیان به کمتر از ۱۰۰درصد فروکش کرده است. در حالی که رقابت قیمتی ثبتشده برای پلیپروپیلن شیمیایی EP۴۴۰L ظرف هفته قبل برابر ۱۳۳درصد بود، در روز دوشنبه ۲۹ آبانماه تقاضای ۹۹درصدی برای این محصول به ثبت رسید.
فروکش رقابت قیمتی در این رینگ در حالی رقم خورد که میزان عرضه نسبت به هفته قبل تغییری نداشت، اما کاهش سهمیه خرید در هفته پایانی ماه باعث شد تا از رقابت قیمتی در این رینگ کاسته شود. سایر گریدهای پلیپروپیلن شیمیایی نیز در این روز با رقابت قیمتی معامله شدند. عمده رقابتها در محدوده ۵۰درصد رقم خورد. پلیپروپیلن نساجی دیگر محصول پلیمری پرطرفداری است که در بازار فیزیکی بورسکالا عرضه میشود؛ بیشترین رقابت قیمتی برای پلیپروپیلن نساجی HP۵۵۰J انجام شد و این محصول با رشد نرخ ۶۷درصدی معامله شد. این در حالی بود که ظرف هفته گذشته همین محصول با رقابت ۹۰درصدی معامله شده بود. افزایش حجم عرضه در پلیپروپیلنهای نساجی در فروکش رقابت قیمتی در این معاملات سهم داشت.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات