دنیایاقتصاد - راضیه احقاقی : نرخ تسعیر ارز در تعیین بهای پایه محصولات پتروشیمی برای اولین مرتبه به کانال قیمتی ۳۸هزار تومانی صعود کرد و این امر، محرک قیمت پایه محصولات این حوزه شد. در حالی افزایش نرخ تسعیر ارز حامی رشد قیمتهای پایه بود که بازار جهانی محصولات پلیمری و شیمیایی در آرامش نسبی به سر میبرد، بنابراین سیگنال ارزی به اصلیترین فاکتور اثرگذار بر قیمتهای پایه تبدیل شده است. صعود نرخ تسعیر ارز به کانال ۳۸هزار تومانی میتواند محرک رشد تقاضا در رینگ پتروشیمیها باشد. در این شرایط خبر افزایش عرضه احتمالی برخی محصولات پرتقاضای پلیمری ظرف روزهای پیشرو میتواند از تلاطم در رینگ پلیمرها بکاهد.
صعود نرخ ارز؛ حامی رشد نرخهای پایه
قیمت پایه محصولات پلیمری و شیمیایی برای عرضه در بازار فیزیکی بورسکالای ایران از سوی دفتر توسعه صنایع تکمیلی ترکیبی از افزایش و کاهش اعلام شد. در حالی که نوسان بهای جهانی محصولات پتروشیمی محدود شده است، افزایش نرخ حواله ارز در بازار مبادله، محرک رشد قیمت پایه محصولات پتروشیمی است. نرخ تسعیر ارز در تعیین بهای پایه عمده محصولات پتروشیمی برای عرضه در هفته جاری از روز دوشنبه 13آذرماه تا روز یکشنبه نوزدهم این ماه، افزایش 0.5درصدی داشت و برای اولین مرتبه نرخ تسعیر ارز پتروشیمیها به کانال قیمتی 28هزار تومان صعود کرد که رشد نرخ تسعیر ارز محرک افزایش قیمتهای پایه بود. در عین حال صعود نرخ حواله ارز در بازار مبادله به کانال قیمتی 38هزار تومانی برای اولین مرتبه، ذهنیت افزایش قیمتهای پایه در میانمدت با حمایت سیگنال نرخ ارز را مطرح کرد. واهمه از رشد مستمر قیمتهای پایه با حمایت سیگنال ارزی، حامی رشد تقاضا در رینگ داخلی در میانمدت است.
آرامش رینگ پلیمرها با افزایش عرضه
رینگ محصولات پلیمری به آرامش نزدیک میشود. در حالی که کاهش عرضه پلیپروپیلنهای شیمیایی زمینه تلاطم در رینگ فیزیکی بورسکالای ایران را ظرف هفتههای اخیر فراهم کرده بود، انتشار خبر افزایش تولید این محصول از سوی پتروشیمی جم میتواند معاملات این محصول را در بازار فیزیکی بورسکالا آرام کند. میزان تولید پلیپروپیلن شیمیایی در کشور کفاف تقاضا برای این محصول از سوی صنایع تکمیلی را نمیدهد. به این ترتیب، به شکل معمول معاملات این محصول با رقابت قیمتی از سوی متقاضیان انجام میشود. در شرایطی که رینگ پلیپروپیلن شیمیایی با عدمتوازن در عرضه و تقاضا مواجه است، هر گونه کاهش تولید میتواند به تلاطم و رقابتهای هیجانی در رینگ پلیمرها بینجامد.
خیلی راحت جرم دندوناتو با این پودر گیاهی از بین ببر
ظرف هفتههای اخیر و در پی کاهش عرضه پلیپروپیلن شیمیایی در بورسکالا، متقاضیان این محصول برای کسب سهم از عرضه آن به رقابتهای قیمتی بیش از 100درصدی روی آوردند. ظرف هفته گذشته در رینگ فیزیکی بورسکالای ایران رقابت 118درصدی برای کسب سهم از عرضه پلیپروپیلن شیمیایی EP440L عرضهشده توسط پتروشیمی جم به ثبت رسید. سایر پلیپروپیلنهای شیمیایی نیز با رقابت قابل ملاحظه قیمتی در بازه 30 تا 80درصدی معامله شدند. بخشی از این رقابت قیمتی به دلیل تفاوت نرخ تسعیر ارز در تعیین بهای پایه محصولات پتروشیمی و نرخ ارز در بازار آزاد قابل توجیه است. بخشی دیگر از آن نیز نتیجه کسری عرضه است.
در شرایط کنونی نرخ تسعیر ارز اغلب محصولات پتروشیمی براساس نرخ حواله ارز در بازار مبادله تعیین میشود که این نرخ ظرف هفته گذشته حدود 37هزار و 900تومان بود؛ این در حالی است که ظرف هفته گذشته ارز در بازار آزاد در کف کانال قیمتی 50هزار تومانی نوسان داشت و به این ترتیب فاصله 32درصدی میان نرخ تسعیر ارز پتروشیمیها و بهای ارز در بازار آزاد، محرک تقاضا در رینگ محصولات پتروشیمی بوده است.
در این شرایط اگر وعده افزایش عرضه پلیپروپیلن شیمیایی محقق شود، میتوان به فروکش رقابت قیمتی میان متقاضیان محصولات پتروشیمی امیدوار شد. ظرف هفته منتهی به روز جمعه دهم آذرماه بالغ بر 102هزار و 900تن محصول پلیمری در رینگ فیزیکی بورسکالای ایران عرضه شد که برای این محصولات تقاضایی بالغ بر 144هزار و 890تن به ثبت رسید و در نهایت به فروش 90هزار تن محصول پلیمری از این بازار انجامید. در شرایطی که 100درصد عرضه پلیپروپیلن شیمیایی، پلیپروپیلن نساجی و پلیاتیلن ترفتالاتها معامله شد، بخشی از عرضه محصولاتی نظیر نخ پلیاستر، پلیاتیلنها و پلیاستایرنها بدون مشتری ماند.
آرامش میزبان رینگ شیمیاییها
بالغ بر 42هزار و 700تن محصول در رینگ شیمیایی بورسکالای ایران عرضه شد که برای این محصول تقاضایی بالغ بر 35هزار تن به ثبت رسید و در نهایت به فروش 27هزار و 200تن محصول شیمیایی از رینگ صنعتی بورسکالا انجامید. تولوئن دیایزوسیانات، اسید استیک، اسید نیتریک و زایلین، چهار محصول شیمیایی بودند که با رقابت سنگین معامله شدند. معاملات سایر محصولات در این بازار در آرامش انجام شد.
پلیمرها حمایت نفتا را از دست دادند
نفتا ظرف هفته منتهی به روز جمعه اول دسامبر رشد نرخ محدود 0.3درصدی داشت. این در حالی بود که بازده ماهانه قیمتی آن برابر منفی 2.64درصد و بازده قیمتی سالانه آن منفی 2.6درصد بود. قیمت نفتا با نفت خام همبستگی زیادی دارد، در عین حال نرخ محصولات پلیمری نیز همگرا با این محصول نوسان دارد. بنابراین نوسان محدود قیمت نفتا در بازار جهانی ظرف یکهفته اخیر باعث شد تا قیمت محصولات پلیمری نیز نوسانی محدود را در بازار جهانی به ثبت برساند.
شاخص مدیران خرید رسمی بخش تولید چین برای ماه نوامبر کمتر از پیشبینی و در فاز رکود اعلام شد که این موضوع نیز سیگنالی منفی برای بازار نفتا و سایر مواد اولیه پلیمری به همراه داشت. شاخص مدیران خرید رسمی چین در بخش صنعت برای ماه نوامبر برابر 49.4واحد اعلام شد؛ این در حالی بود که این شاخص در ماه اکتبر برابر 49.5واحد بود. اقتصاددانان شرکتکننده در نظرسنجی رویترز نیز پیشبینی میکردند که شاخص مدیران خرید رسمی بخش صنعت چین در ماه نوامبر به 49.7واحد برسد. به این ترتیب علاوه بر آنکه شاخص مدیران خرید رسمی بخش صنعت چین در ماه نوامبر در فاز انقباضی اعلام شد، نسبت به ماه قبل کاهش داشت و تحلیلگران را نیز ناامید کرد.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات