رسوایی اوپک در وتوی حذف سوخت‌های فسیلی

دنیای‌اقتصاد – حمید ملازاده : دبیرکل اوپک که از بحث در نشست آب و هوای سازمان‌ملل موسوم به کاپ۲۸ در دبی در مورد‌توافق احتمالی برای حذف تدریجی سوخت‌های فسیلی نگران شده، به اعضا دستور داده‌است تا هرگونه توافقی را که بر تولید و فروش مستمر نفت، گاز و زغال‌سنگ تاثیر منفی بگذارد، وتو کنند.
رسوایی اوپک در  وتوی حذف سوخت‌های فسیلی 
به گزارش رویترز، هیثم الغیس، دبیرکل سازمان کشورهای صادرکننده نفت در نامه‌‌‌‌‌‌ای به تاریخ ۶دسامبر به همه اعضا درباره افزایش فشار در نشست برای هدف قرار‌دادن سوخت‌های فسیلی هشدار داد و این طرح‌ها را «با انگیزه‌‌‌‌‌‌های سیاسی» توصیف کرد و افزود: «مبارزات علیه کشورهای نفت‌خیز، سعادت و آینده مردم را به‌خطر می‌اندازد.» الغیس از تولیدکنندگان نفت خواست که هر متن یا فرمولی را که آینده تامین انرژی را هدف قرار می‌دهد (مثلا سوخت‌های فسیلی) رد کنند.  صنعت سوخت‌های فسیلی استدلال می‌کند که مشکل از انتشار گازهای گلخانه‌‌‌‌‌‌ای است و پیشنهاد می‌کند که اگر گازهای گلخانه‌‌‌‌‌‌ای مانند دی‌اکسیدکربن و متان مهار یا حذف شوند، جهان می‌تواند به سوزاندن نفت، گاز و زغال‌سنگ ادامه دهد.

برخی دیگر استدلال می‌کنند که چنین راه‌حلی در حال‌حاضر از نظر فنی غیرممکن است و از تغییر به سمت انرژی‌های خورشیدی، بادی و دیگر منابع انرژی تجدیدپذیر حمایت می‌کنند.نامه اوپک که توسط رویترز گزارش شده‌است، مهم است زیرا، بر اساس قوانین سازمان ملل، هر توافقی که در اجلاس آب و هوا ایجاد شود، نیاز به تایید متفق‌القول دارد، به این معنی که هریک از ۱۹۸کشور شرکت‌کننده می‌توانند یک توافق را وتو کنند.

چالش‌برانگیزترین مرحله اجلاس کاپ۲۸
درحالی‌که وزیران و دیپلمات‌های دولتی وارد چالش‌برانگیزترین مرحله اجلاس دو هفته‌ای کاپ ۲۸ می‌شوند، اوپک از بحث در مورد این نامه خودداری کرده‌است. پیش‌‌‌‌‌‌نویس عمومی متن مذاکره شامل گزینه‌‌‌‌‌‌های مختلفی است، از درخواست برای حذف تدریجی سوخت‌های فسیلی تا عدم‌اشاره به آینده نفت، گاز و زغال‌سنگ. این احتمالات همچنین شامل حذف تدریجی سوخت‌های فسیلی می‌شود و در صورتی‌که فناوری بتواند انتشار کربن حاصل را جذب و ذخیره کند، استفاده مداوم را پیشنهاد می‌کند. در حال‌حاضر، چنین فناوری در مقیاس بزرگ وجود ندارد. نامه اوپک یک رویارویی بالقوه در روزهای باقی‌مانده از اجلاس بین کشورهای عضو این گروه و سایر کشورها از جمله ایالات‌متحده ایجاد می‌کند که از گذر از سوخت‌های هیدروکربنی به انرژی‌‌‌‌‌‌های تجدیدپذیر حمایت می‌کنند.

دانشمندان بر لزوم توقف سوزاندن زغال‌سنگ، گاز و نفت برای محدود‌کردن گرمایش زمین تا ۱.۵درجه سانتیگراد بالاتر از سطح قبل از صنعتی‌شدن تاکید می‌کنند. این سیاره قبلا ۱.۲درجه سانتیگراد ‌گرم شده‌است. با ثبت سال‌۲۰۲۳ به‌عنوان گرم‌ترین سال‌ در تاریخ، هشدارهای دانشمندان فوریت بیشتری پیدا کرده و فشار بر دیپلمات‌ها در دبی را افزایش می‌دهد تا اقدام معنا دار‌تری انجام دهند. محمد آدو، مدیر پاور شیفت آفریقای یک گروه محیط‌زیستی، گفت: «نامه اوپک نشان می‌دهد که حتی علاقه‌مندان به سوخت‌های فسیلی به این درک رسیده‌اند که تغییرات به سمت منابع انرژی پاک‌تر و پایدارتر اجتناب‌ناپذیر است.» روز شنبه، گروهی از فعالان زیست‌محیطی در غرفه اوپک در اجلاس کاپ ۲۸ تحصن کردند و آن را مانعی آشکار برای مذاکرات آب‌و‌هوایی خواندند و خواستار توقف سریع، منصفانه و دائمی سوخت‌های فسیلی شدند.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید