تنوع صندوقهای سرمایهگذاری این امکان را فراهم میکند که سرمایهگذاران بتوانند در شرایط مختلف اقتصادی از رشد انواع بازارهای دارایی بهرهمند شوند. همچنین، نقدشوندگی بالا و وجود بازارگردان فعال در صندوقهای سرمایهگذاری میتواند نقطه مثبت روش سرمایهگذاری به صورت غیرمستقیم به شمار آید.
امیرحسین راقمی، کارشناس بازار سرمایه در یادداشتی برای پایگاه خبری بازار سرمایه ایران(سنا)، در خصوص «نقش ابزارها در سرمایهگذاری غیرمستقیم» نوشت:
برای سرمایهگذاری مستقیم در بورس، سرمایهگذار خود به طور مستقیم و بدون واسطه به خرید و فروش سهام و سایر اوراق بهادار میپردازد.
در این روش، سرمایهگذار باید تا حدودی با بازار سهام آشنایی داشتـه باشد و با درنظر گرفتـن ریسک و نوسانات حاکم بر بازار سهام شروع به سرمایهگذاری در بورس کند، بعلاوه این که باید مهارتهایی را برای سرمایهگذاری فرا گیرد و بطور مداوم اطلاعات خود را بهروز کند.
روش سرمایهگذاری غیرمستقیم در مقابل روش مستقیم قرار میگیرد، صندوقهای سرمایهگذاری بهعنوان یکی از ابزارهای مالی موجود در بازار سرمایه ایران، با تجمیع منابع سرمایهگذاران و با بهرهمندی از تخصص خبرگان مالی، اقدام به سرمایهگذاری در اوراق بهادار میکند.
تنوع صندوقهای سرمایهگذاری براساس کلاس دارایی تحت مدیریت آنها به همه سرمایهگذاران با بینشها و سطوح ریسکپذیری متفاوت امکان میدهد تا حتی با مبالغ کم نیز امکان سرمایهگذاری پیدا کنند.
عموماً اینطور گفته میشود که این شیوه سرمایهگذاری تنها مناسب افرادی است که از دانش مالی کافی برای تحلیل داراییها برخوردار نیستند اما در واقعیت سرمایهگذاری در این صندوقها میتواند برای افراد حرفهای نیز منافع زیادی به همراه داشته باشد.
تنوع صندوقهای سرمایهگذاری این امکان را فراهم میکند که سرمایهگذاران بتوانند در شرایط مختلف اقتصادی از رشد انواع بازارهای دارایی بهرهمند شوند، برای مثال، در شرایط تورمی یا بروز نااطمینانیهای بالا در فضای اقتصادی کشور، صندوقهای مبتنی بر گواهی سپرده طلا میتوانند بهعنوان یک ابزار پوشش ریسک از سوی سرمایهگذاران مورد استفاده قرار گیرند. همچنین در شرایط رکودی، سرمایهگذاران میتوانند از مزایای صندوقهای درآمد ثابت در بازار سرمایه بهرهمند شوند.
روش سرمایهگذاری غیرمستقیم با مزیتهایی نسبت به روش مستقیم داراست؛ یکی از مزیتهای این روش آن است که مدیریت معاملات سهام سرمایهگذار به تیمهای حرفهای واگذار خواهد شد.
در حقیقت، این تیمها هستند که به طور مستقیم وارد معاملات سهام میشوند. آنها دانش کافی و ابزارهای مناسب برای رصد بازار مالی را دارند و صندوق ها با متنوع کردن دارایی تحت مدیریت خود، سطح ریسک را به حداقل رسانده و گزینه مناسبی برای افراد با سطح ریسک پایین به شمار میآیند. در نتیجه میتوانند گزینههای مناسب به منظور کسب بازدهی بالاتر را بیابند.
مزیت بعدی، کارمزد معاملات پایینتر نسبت به روش مستقیم است. کارمزد خرید و فروش صندوقهای ETF از نوع سهامی معادل ۰.۲۳۴۷۵درصد است، در حالی که کارمزد معامله خرید و فروش به روش مستقیم(خرید و فروش سهام) ۱.۲۵۱۲ درصد است. در نتیجه سرمایهگذاری با مبالغ بالا در روش غیرمستقیم میتواند از لحاظ کارمزد نیز مقرون به صرفهتر باشد.
نقدشوندگی بالا و وجود بازارگردان فعال در صندوقهای سرمایهگذاری میتواند نقطه مثبت روش غیرمستقیم به شمار آید، به طوری که به واسطه بازارگردانی فعال و تنظیم عرضه و تقاضا، نماد این صندوقها همیشه در نقطهای حول ارزش ذاتی آنها در حال نوسان است و صف خرید و صف فروشی در این صندوقها وجود ندارد و به دلیل عدم وجود اقدامات شرکتی، نماد آن ها همیشه باز بوده و درحال معامله هستند.
مجهز شدن اکثر صندوقهای سرمایهگذاری به اختیار معاملات، باعث شده تا صندوقهای سرمایهگذاری از اهرم بالاتر نسبت به سهام که در روش مسقیم خریداری میشوند برخوردار باشند و این موضوع جذابیت این صندوقها در روش سرمایهگذاری غیر مستقیم بالاتر برده است.
در کنار این نکات، صندوقهای سرمایهگذاری عموماً از ابزارهای نوین مالی و استراتژیهای مختلف جهت پوشش ریسک، نیز استفاده میکنند که ممکن است برای عموم سرمایهگذاران حتی حرفهایها نیز قابل اجرا نباشد.
همچنین، سرمایهگذاران با خرید اختیار فروش صندوقهای دارای اختیار نیز میتوانند ریسک نزول را کاهش داده و عملا دارایی خود را بیمه کنند.
مهمترین برتری سرمایهگذاری در روش غیرمستقیم و صندوقهای سرمایهگذاری، بازدهی است که این سرمایهگذاری نسبت به شاخص کل دارد، بازدهی شاخص کل اوراق بهادار در یکسال اخیر حدود ۳۴ درصد بوده، در حالی که از ۱۲۵ صندوق سهامی موجود در بازار سرمایه، ۷۵ صندوق بازدهی بالاتری نسبت به شاخص کل را کسب کردهاند.
شاید تنها ایرادی که سرمایهگذاری غیرمستقیم در صندوقها نسبت به سرمایهگذاری مستقیم دارد، عدم برخورداری مستقیم سرمایهگذار حقیقی از حق رای در مجامع بورسی یا مزیتهایی مانند سهام جایزه، حق تقدم و سود نقدی دانست اما در اصل سرمایهگذاران هم به طور غیر مستقیم از موارد یاد شده بالا به واسطه صندوقها بهرهمند خواهند شد.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات